«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010

Η γέφυρα του Βλυχού


Το  γεφύρι  του Βλυχού συνδέει τις δυο όχθες του χειμάρρου που προέρχεται από τα βουνά του Προφήτη Ηλία και του Έρε και εκβάλει στη θάλασσα. Είναι ένα θολωτό πέτρινο κατασκεύασμα περίπου οκτώ μέτρων ύψους, που προκαλεί λόγω τις όμορφης κατασκευής του, θαυμασμό και την εντύπωση στους περαστικούς.
Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή χρόνο κατασκευής της γέφυρας (πιθανόν να υπήρχε κάποια άλλη προγενέστερα), αλλά ο Α. Μανίκης ο ιστοριογράφος της Ύδρας, αναφέρει ότι κατασκευάσθηκε περίπου το 1825, με υπόδειξη και σχέδια του φιλέλληνα στρατηγού Κάρολου Φαβιέρου.
Ο Κάρολος Φαβιέρος -Φιλλέληνας Γάλλος στρατηγός και διοικητης του τακτικού στρατού της Ελλάδας κατά την Επανάσταση του 1821-  θεωρούσε την περιοχή του Βλυχού σαν ευάλωτη σε εχθρική απόβαση και έτσι κατασκεύασε ή επισκεύασε  τον προμαχώνα βόρεια του λόφου του Βλυχού και την γέφυρα σαν αμυντικά έργα αποτροπής εχθρικής απόβασης κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επαναστάσεως. Στην τελευταία εικοσαετία του 20ου αιώνα έγιναν έργα αναστήλωσης της γέφυρας και ανακαινίστηκε. 
Από: προσωπική μου έρευνα

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου