«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016

Η Μονή του Προφήτη Ηλία - Πανήγυρης του Ιερού Μοναστηριακού Ναού

Η Μονή του Προφήτη Ηλία βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό που δεσπόζει του οικισμού της Ύδρας. Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε το 1771 από τον Ηγούμενο Δαμασκηνό ο οποίος  ήταν Μοναχός στο Μοναστήρι της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας  και πήρε την άδεια να μονάσει και να εγκαταστήσει μοναστήρι στην κορυφή του βουνού του Προφήτη Ηλία της Ύδρας. Από το 1771 έως το 1813 και προ της καθόδου των Αγιορειτών Μοναχών ήσαν δύο ηγούμενοι στο Μοναστήρι: ο Δαμασκηνός και ο Ναθαναήλ.
Στη συνέχεια στον χώρο  του μοναστηριακού συμπλέγματος μετά από περιπλάνηση, εγκαταστάθηκαν  υπό την ηγεσία του Μοναχού Ιερόθεου και δεκατρείς ακόμη Αγιορείτες Μοναχοί. Το 1813, στα θεμέλια παλαιότερης εκκλησίας του Προφήτη Ηλία άρχισαν να αναγείρουν την νεώτερη  εκκλησία που εγκαινιάστηκε το 1815 την ημέρα της γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου. Σε υπέρθυρο στο ναό του Προφήτη Ηλία υπάρχει μαρμάρινη πλάκα με το επίγραμμα: 
«Ο θείος ούτος τε και ιερός ναός του αγίου ενδόξου προφήτου Ηλιού νυν και μεν ανακαινίσθη εκ θεμελίων δαπάνη τινών φιλοχρίστων χριστιανών των εν ταύτην τη νήσω οικούντων επιστασία δε του πανσιωτάτου καθηγουμένου κυρ. Ευθυμίου συν τοις εν Χριστώ αυτού αδελφοίς πόνημα δε του πρωτοϊμάστορας Σπηλιώτου Αωιε΄ Μαΐου δ’».

Η Μονή διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη που οργανώθηκε ιδιαίτερα το 1870 από τον τότε ηγούμενο, Ιερόθεο Κωστόπουλο. Κατά τα τελευταία χρόνια η Μονή έχει ανακαινισθεί και έχει γνωρίσει μεγάλη άνθιση και σήμερα πλέον το φιλόξενο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία αποτελεί το πιο διάσημο και πιο τουριστικό μοναστήρι της Ύδρας.
Η πανήγυρης του Προφήτη Ηλία
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στην εορτή του Προφήτη Ηλία με μεγάλη κατάνυξη τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία και πραγματοποιήθηκε περιφορά των Ιερών Εικόνων.  (Φωτογραφίες από το Ηλία Σ. Βλαχόπουλο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου