«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016

«Θεομητορικά 2016» - Εμπνευσμένη ομιλία του Αρχιμ. π. Ιερώνυμου Νικολόπουλου με θέμα: «Η Νέα Εύα και ο Θάνατος»

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016 και ώρα 19:00΄τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας Εσπερινός με Ιερή Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ.
Στη συνέχεια στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων «Θεομητορικά 2016» πραγματοποιήθηκε στην συνεδριακή αίθουσα του Ι. Καθεδρικού Ναού εμπνευσμένη και βαθυστόχαστη ομιλία του Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιερώνυμου Νικολόπουλου, Α΄ Γραμματέα  της Ι. Συνόδου με θέμα: «Η Νέα Εύα και ο Θάνατος». Την ομιλία προλόγισε ο Ιερολογιώτατος Διάκονος της Ιερής Μητροπόλεως π. Νεκτάριος Δαρδανός αναφερόμενος στην Υπεραγία Θεοτόκο και την λατρεία της από τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού επίσης αναφέρθηκε για τις εορταστικές εκδηλώσεις των Θεομητορικών της Ύδρας και έκανε την παρουσίαση του Πανοσ. Αρχιμ. Ιερώνυμου Νικολόπουλου, Α΄ Γραμματέα  της Ιεράς Συνόδου ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης.
Η εμπνευσμένη, εμπεριστατωμένη και γλαφυρή ομιλία  του Πανοσ. Αρχιμανδρίτου π. Ιερώνυμου Νικολόπουλου καθήλωσε τους παριστάμενους οι οποίοι και επωφελήθηκαν τα μέγιστα από τον λόγο του π. Ιερώνυμου που αναφέρθηκε στην Υπεραγία Θεοτόκο, την «Νέα Εύα» όπως χαρακτηριστικά την ονόμασε (εν αντιθέσει με την παλιά Εύα που παρέσυρε το ανθρώπινο γένος στην Πτώση). Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην  σωτηρία μας από τον πνευματικό και τον βιολογικό θάνατό αλλά και την κοινή ανάσταση όλων μας σε ένα νέο κόσμο κατά την Δευτέρα Παρουσία.


Μετά το πέρας της ψυχωφελούς ομιλίας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ ευχαρίστησε τον ομιλητή Πανοσ. Αρχιμ. Π. Ιερώνυμο Νικολόπουλο, Α΄ Γραμματέα  της Ιεράς Συνόδου, του προσέφερε τιμητική πλακέτα των «Θεομητορικών 2016» και έκλεισε την εκδήλωση.
Ευθύς μετά δόθηκε προς όλους καλαίσθητο βιβλίο με τίτλο: «Ο Άγιος Πορφύριος μιλάει για την Παναγία» του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ακινδύνου Δαρδανού Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, σαν αναμνηστικό των «Θεομητορικών 2016», το οποίο μοίρασε στους παρστάμενους, με την ευλογία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, κατόπιν ακολούθησε δεξίωση στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ναού. Στην επιτυχημένη και ψυχωφελή εκδήλωση των «Θεομητορικών 2016» παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ακίνδυνος Δαρδανός Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Νικολόπουλος,  ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Θεόδωρος Θεοδοσίου, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωαννίκιος Καλαφάτης, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Γκιάκος, ο Πρεσβύτερος π. Γεώργιος Βλαχόπουλος, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας κ. Α. Καλύβας, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Ι. Μπελεγρής, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας κ. Ε. Καραμήτσος, η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας κ. Ν. Αδαμοπούλου, ο τ. Δήμαρχος Ύδρας κ. κ. Κ. Αναστόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, Φορείς του νησιού και πλήθος κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου