«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Κυριακή, 28 Αυγούστου 2016

«Κουντουριώτεια 2016» - Κορυφώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Ύδρα

«Κουντουριώτεια 2016»  - Η κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στην Ύδρα οι εορταστικές εκδηλώσεις «Κουντουριώτεια 2016» για την 81η επέτειο του θανάτου του νικητή του κατά θάλασσα αγώνα των Βαλκανικών πολέμων του 1912-13 και πρώτου προέδρου της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, στις οποίες παραδοσιακά ο ρόλος του Πολεμικού μας Ναυτικού είναι – για ευνόητους λόγους - κεντρικής σημασίας κατέπλευσε τιμητικά στην Ύδρα το Ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού μας Ναυτικού «Ευνίκη».
Η τελευταία ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων των «Κουντουριώτειων 2016» ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής 28ης Αυγούστου 2016 στις 10:00 με την τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ύδρας, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, συλειτουργούντων του Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερου και Γενικού  Αρχιερατικού Επιτρόπου   π. Ακίνδυνου Δαρδανού του Πανοσ.  Αρχιμανδρίτου π. Θεόδωρου Θεοδοσίου, του Πρωτοπρεσβύτερου π. Ιωαννίκιου Καλαφάτη, του  Πρωτοπρεσβύτερου π. Ευάγγελου Γκιάκου, του Πρεσβύτερου π. Γεώργιου Βλαχόπουλου και του Ιερολογιώτατου Διακόνου της Ι. Μητροπόλεως π. Νεκτάριου Δαρδανού.

Στην συνέχεια και στις 10:30 στην συνεδριακή αίθουσα της Ιεράς Μητροπόλεως, πραγματοποιήθηκε επετειακή ομιλία από τον Πλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού ε.α κ. Α. Καλκούνη  με θέμα: «Ο Παύλος Κουντουριώτης και η προσφορά του». Ο ομιλητής αναφέρθηκε με συγκλονιστικές λεπτομέρειες στον τρόπο με τον οποίο ο Υδραίος Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης με κύριο όπλο του την τόλμη, την εφευρετικότητα αλλά και τον υπέρμετρο πατριωτισμό του κατάφερε σχεδόν μόνος του αποκόπτοντας το πλοίο του από τον υπόλοιπο Ελληνικό στόλο και εκμεταλλευόμενος την ταχύτητα και την ευελιξία του Αβέρωφ να οδηγήσει τον στόλο των Τούρκων σε άτακτη φυγή και τελικά στην  πλήρη οπισθοχώρηση. Η τακτική αυτή του Ναύαρχου Παύλου Κουντουριώτη έδωσε την νίκη και τον αδιαμφισβήτητο έλεγχο του Αιγαίου στην Ελλάδα, και μετέβαλε πλοίο και ναύαρχο σε ζωντανούς μύθους.
Μετά το πέρας της ομιλίας αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα και δόθηκαν τιμητικές πλακέτες μεταξύ του Δήμου Ύδρας, των θρησκευτικών και Στρατιωτικών Αρχών.
Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Αιδεσ.  Πρωτοπρεσβύτερο και Γενικό  Αρχιερατικό Επίτροπο   π. Ακίνδυνο Δαρδανό και τον Ιερολογιώτατο Διάκονο της Ι. Μητροπόλεως π. Νεκτάριο Δαρδανό στον Ανδριάντα του Ναυάρχου Π. Κουντουριώτη στο λιμάνι της Ύδρας και στη συνέχεια έγινε  κατάθεση στεφάνων.
Μετά το πέρας της τελετής στο λιμάνι, ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ευάγγελο Γκιάκο, στον Τάφο του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, πλησίον του Αρχοντικού Π. Κουντουριώτη όπως και κατάθεση στεφάνων.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, ο Αιδεσ.  Πρωτοπρεσβύτερου και Γενικός  Αρχιερατικός Επίτροπος   π. Ακίνδυνος Δαρδανός, ο Ιερός Κλήρος της Ύδρας,  ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης, η εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτής της Α’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ε. Σταματάκη, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά κ. Κ. Κατσαφάδος, ο Βουλευτής της Χ.Α. κ. Δ. Κουκούτσης, ο Αντιπερειφεριάρχης κ. Π. Χατζηπέρος, ο εκπρόσωπος του  ΑΓΕΝ Αρχιπλοίαρχος κ. Δ. Σούφρας  ο εκπρόσωπος του Αρχηγείου Στόλου Πλωτάρχης κ. Γ. Τζανής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας κ. Α. Καλύβας, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Ι. Μπελεγρής, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας κ. Ε. Καραμήτσος, ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Ύδρας κ. Π. Μαρκαντώνης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής του Α.Τ. Ύδρας κ. Ι. Μπαρμπούτης, ο Λιμενάρχης Ύδρας Πλωτάρχης κ. Γ. Μανδαλάκης, ο Διοικητής της Α.Ε.Ν. Ύδρας κ Ε. Δανόπουλος, η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας κ. Ν. Αδαμοπούλου, ο τ. Δήμαρχος Ύδρας κ. Κ. Αναστόπουλος, ο τ. Δήμαρχος Ύδρας κ. Θ. Σαϊτης, ο επίτιμος Πρόεδρος της Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας κ. Ε. Τσιγκάρης, η δημοσιογράφος της εφημερίδας "Καθημερινή" κ. Ε. Μπίστικα, ο Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πόρου κ. Σ. Σπυρίδων, η δισέγγονη του Ναυάρχου Π. Κουντουριώτη κ. Δ. Στεφάνου, ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας των Υδραίων Αθηνών κ. Α. Μαυροβίτης - Κουντουριώτης, η εκπρόσωπος του Υδραϊκού Συνδέσμου Πειραιά, κ. Μ. Βαλσαμάκη - Κουντουριώτη, ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ κ. Ι. Μαραγκουδάκης, φορείς του νησιού και δεκάδες κόσμου.
Η κατάθεση στεφάνων στην προτομή και τον Τάφο του Ναυάρχου Π. Κουντουριώτη
Στεφάνια στον ανδριάντα και τον Τάφο του Ναυάρχου κατέθεσαν  ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης, η εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτής της Α’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ε. Σταματάκη, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά κ. Κ. Κατσαφάδος, ο Αντιπερειφεριάρχης κ. Π. Χατζηπέρος, ο εκπρόσωπος του  ΑΓΕΝ Αρχιπλοίαρχος κ. Δ. Σούφρας  ο εκπρόσωπος του Αρχηγείου Στόλου Πλωτάρχης κ. Γ. Τζανής,  ο Διοικητής του Α.Τ. Ύδρας κ. Ι. Μπαρμπούτης, ο Λιμενάρχης Ύδρας Πλωτάρχης κ. Γ. Μανδαλάκης, ο Διοικητής της Α.Ε.Ν. Ύδρας κ Ε. Δανόπουλος, εκ μέρους της Αδελφότητας των Υδραίων Αθηνών ο κ. Α. Μαυροδίτης- Κουντουριώτης, εκ μέρους του Υδραϊκού Συνδέσμου Πειραιά, κ. Μ. Κουντουριώτη, η κ. Δ. Στεφάνου δισέγγονη του Ναυάρχου Π. Κουντουριώτη και ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ κ. Ι. Μαραγκουδάκης.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις της Κυριακής πήρε μέρος Μπάντα όπως και άγημα του Πολεμικού Ναυτικού που λάμπρυναν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις των «Κουντουριώτειων 2016». Ο Δήμαρχος Ύδρας έδωσε στον επικεφαλής της Μουσικής Μπάντας του Π.Ν. τιμητική πλακέτα.
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μεγάλου Υδραίου ζωγράφου και Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση
Ακολούθησαν στην πλατεία Βότση  -μέσα σε κλίμα συγκίνησης- τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μεγάλου Υδραίου ζωγράφου και Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση. Πριν τα αποκαλυπτήρια της προτομής τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερο και Γενικό  Αρχιερατικό Επίτροπο   π. Ακίνδυνο Δαρδανό και τον Ιερολογιώτατο Διάκονο της Ι. Μητροπόλεως π. Νεκτάριο Δαρδανό. Ακολούθως μίλησαν για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα και Υδραίου ζωγράφου αλλά και Ακαδημαϊκού Π. Τέτση, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης, ο πρώην Δήμαρχος Ύδρας κ. Α. Κοτρώνης, η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας κ. Ν. Αδαμοπούλου και ο δημοσιογράφος κ. Γ. Κιούσης. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής  έγιναν από τον γιό του, Αλέξη Τέτση, τον Δήμαρχο Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκη, τον πρώην Δήμαρχο Ύδρας κ. Α. Κοτρώνη και τον γλύπτη της προτομής Π. Ατζουλίνο.

Συγχαρητήρια στον Υδραίο εκ μητρός κ. Γ. Μουνδρέα, τελετάρχη των «Κουντουριώτειων 2016».Δείτε φωτογραφίες από τις εορταστικές εκδηλώσεις των "Κουντουριώτειων 2016" κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο: facebook.com/spispil

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου