«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2016

Εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα και με μεγάλη επιτυχία η έκθεση του Ιταλού εικαστικού L. Cremonini στο Ι.Α.Μ.Υ.

Εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου 3 Σεπτεμβρίου 2016 στα πλαίσια των εκδηλώσεων "3 μέρες Ιταλίας στην Ύδρα" με κάθε επισημότητα και με μεγάλη επιτυχία η έκθεση του Ιταλού εικαστικού Leonardo Cremonini στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας.
Έξι χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου Ιταλού εικαστικού Leonardo Cremonini (1925-2010), στο Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας  εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου 3 Σεπτεμβρίου 2016 η μεγάλη εικαστική έκθεση του Ζωγράφου, Καθηγητή και Ακαδημαϊκού Leonardo Cremonini  με τίτλο «Οι Αυθάδειες του Ήλιου» σε επιμέλεια του φιλυδραίου αλλά κατοίκου Ύδρας εικαστικού Αλέξη Βερούκα. Πρόκειται έργα του εξαίρετου αυτού Ιταλού καλλιτέχνη και σπουδαίου Δασκάλου που θεώρησε τη γνώση της ελληνικής ζωγραφικής ως ένα από τα μονοπάτια που τον οδήγησαν στην απόδοση της πραγματικότητας στο έργο του, στην καλλιτεχνική περιγραφή της αλήθειας των πραγμάτων και στην ουσία της απόδοσης των βιωμάτων του.
Η έκθεση «Οι Αυθάδειες του Ήλιου» διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «3 μέρες Ιταλίας στην Ύδρα» που τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Ύδρας, της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, επίσης συμμετέχει το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας όπως επίσης και η Κινηματογραφική Λέσχη Ύδρας.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν με την τιμητική παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων  κ. Αριστείδη Μπαλτά και του Εξοχότατου Πρέσβη της Ιταλίας Efisio Luigi Marras.


Στο παραπάνω βίντεο, απόσπασμα  ομιλίας του Εξοχότατου Πρέσβη της Ιταλίας κ. Efisio Luigi Marras
Στο βίντεο η ομιλία του Υπουργού Πολιτισμού κ. Α. Μπαλτά

Στα εγκαίνια της έκθεσης μίλησαν η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας κ. Ν. Αδαμοπούλου, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Α. Μπαλτάς, ο Εξοχότατος Πρέσβης της Ιταλίας κ. Efisio Luigi Marras, η Ομ. Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου κ. Μ. Λαμπράκη – Πλάκα και ο εικαστικός αλλά και επιμελητής της έκθεσης κ. Α. Βερούκας. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ζωή, το έργο αλλά την σχέση με την Ύδρα του Ζωγράφου, Καθηγητή και Ακαδημαϊκού Leonardo Cremonini.
Μετά τις ομιλίες ο κόσμος περιηγήθηκε στους εκθεσιακούς χώρους θαυμάζοντας τα έργα του μεγάλου Ιταλού εικαστικού. Στη συνέχεια δόθηκε πλούσιος μπουφές με αναψυκτικά, ποτά φαγητά και γλυκίσματα.
Στην εκδήλωση παρουσίασης της έκθεσης παρευρίσκονταν Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ακίνδυνος Δαρδανός Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Α. Μπαλτάς,  η Α.Ε. ο Πρέσβης της Ιταλικής Δημοκρατίας  Efisio Luigi Marras, ο γιος του ζωγράφου L. Cremonini κ. P. Cremonini, η Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ κ Ζ. Λιβανίου, η Ομ. Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου κ. Μ. Λαμπράκη – Πλάκα, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πόρου κ. Σ. Σπυρίδων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας κ. Ν. Αδαμοπούλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας κ. Α. Καλύβας, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Ι. Μπελεγρής, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας κ. Ε. Καραμήτσος, ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Ύδρας κ. Π. Μαρκαντώνης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Διοικητής του Α. Τ. Ύδρας κ. Ι. Μπαρμπούτης, ο Λιμενάρχης Ύδρας κ. Γ. Μανδαλάκης, ο πρώην Δήμαρχος Ύδρας κ. Κ. Αναστόπουλος, ο επίτιμος Πρόεδρος της Λέσχης Αποφοιτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας κ. Ε. Τσιγκάρης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Υδραίων Αθηνών κ Γ. Σαχίνης, ο Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Ύδρας κ. Ε. Χρηστίδης, ο σκηνοθέτης κ. Θ. Ρετζής, ο Διευθυντής του Κουλούρειου Νοσοκομείου ιατρός κ. Π. Μανίκης, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, μαθητές του ζωγράφου Leonardo Cremonini,όπως και εκατοντάδες κόσμου που είχε κατακλύσει τον προαύλιο χώρο του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας.
Επίσης η Φιλαρμονική με Ιταλική μουσική όπως και τα τραγούδια έδωσαν εορταστικό τόνο στα εγκαίνια της έκθεσης που θεωρείτε μια επιτυχία του επιμελητή της έκθεσης κ. Α. Βερούκα όπως και της κ. Ν. Αδαμοπούλου που διοργάνωσε την έκθεση.
Τα στοιχεία της έκθεσης «Οι Αυθάδειες του Ήλιου» 
Τίτλος έκθεσης «Οι Αυθάδειες του Ήλιου» 
Διοργάνωση έκθεσης: Ντίνα Αδαμοπούλου
Επιμέλεια έκθεσης: Αλέξης Βερούκας
Εγκαίνια: Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016 στις 8.00 μ.μ.
Διάρκεια: 3 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου 2016
Διεύθυνση: Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας, λιμάνι Ύδρας
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 09:00 – 16:00, 19:30-21:30
Τηλ: 22980-52355/ 22980-54142
E-mail: mail@gak-ydras.att.sch.gr
Web: www.iamy.gr


Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:facebook.com/spispil


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου