«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2016

Ιστορική επίσκεψη της Φρεγάτας «Libertad» στην Ύδρα που απέδωσε με άγημα, τιμές στο μνημείο του Υδραίου ήρωα της Αργεντινής Ν.Γ. Κολμανιάτη (Nikolas Jorge Kolmaniatis)

Ύδρα: Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης «Κολμανιάτης 2016» σε με την ιστορική επίσκεψη της Φρεγάτας A.R.A. «Libertad» του πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής στην Ύδρα για να αποδώσει τιμές στο μνημείο του Υδραίου στην καταγωγή ήρωα της Αργεντινής  Ν. Γ. Κολμανιάτη (Nikolas Jorge Kolmaniatis) – Άγημα της Φρεγάτας απέδωσε τιμές  - Η Α.Ε. η Πρέσβειρα της Αργεντινής Δημοκρατίας κ. Carolina Perez Colman τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση  Τιμής και Μνήμης  όπως επίσης και Αξιωματικοί αλλά και επίσημοι  της Αργεντινής και της Ελλάδας.
Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016 ο Ιστορικός Δήμος της Ύδρας με την Πρεσβεία της Αργεντινής στην Ελλάδα και την συμμετοχή της Φρεγάτας A.R.A. «Libertad» και 400 Δοκίμων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, τίμησαν σε μια λιτή και σεμνή αλλά συνάμα επιτυχημένη εκδήλωση Τιμής και Μνήμης τον Υδραίο Ναύαρχο και ήρωα της Αργεντινής Νικόλα (Nikolas Jorge) Κολμανιάτη και τον Σαμουήλ Σπύρου. Επίκεντρο του εορτασμού και απόδοση τιμών με Επιμνημόσυνη Δέηση ήταν το μνημείο που έχει ανεγερθεί από το 1938, στο ανατολικό τμήμα του λιμανιού της Ύδρα, πλησίον της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.Στις 12:30 έγινε η άφιξη της Φρεγάτας A.R.A. «LIBERTAD» που παρέμεινε μπροστά από το λιμάνι της Ύδρας. Την φρεγάτα υποδέχθηκε η Ύδρα με τιμητικό κανονιοβολισμό από το κάστρο του Κάβου  με παρούσα την Δημοτική και την Λιμενική Αρχή  του νησιού με τους Μπουρλοτιέρηδες της Ύδρας οι οποίοι με την επαναστατική σημαία του νησιού και ρίξεις κροτίδων ήσαν παρόντες στην υποδοχή του πλοίου της Αργεντινής.
Μετά την αποβίβαση των επισήμων και των Αξιωματικών του πλοίου στο λιμάνι της Ύδρας, τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση  στον Υδραίο Ναύαρχο και ήρωα της Αργεντινής, Νικόλαο Γ. Κολμανιάτη (Nikolas Jorge Kolmaniatis)  εμπρός από το Μνημείο του, από τον Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Ακίνδυνο Δαρδανό, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και  ακολούθησε κατάθεση από κοινού, στεφάνου από τον Δήμαρχο Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκη, την Α.Ε. την Πρέσβειρα της Αργεντινής Δημοκρατίας κ. Carolina Perez Colman και τον κυβερνήτη του εκπαιδευτικού πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής κ. Iguasia Martin Errecabadre
Η λιτή και σεμνή τελετή απόδοσης τιμών εμπρός από το μνημείο του Νικόλα (Nikolas Jorge) Κολμανιάτη έκλεισε με ομιλία του κ. Γ. Κουκουδάκη που αναφέρθηκε στον Υδραίο Ναύαρχο και ήρωα της Αργεντινής, Νικόλαο Γ. Κολμανιάτη (Nikolas Jorge Kolmaniatisκαι  έκλεισε με την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων της Αργεντινής και της Ελλάδας.
Στις εκδηλώσεις «Κολμανιάτης 2016»  ήσαν ο  Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ακίνδυνος Δαρδανός Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης, η Α.Ε. η Πρέσβειρα της Αργεντινής Δημοκρατίας κ. Carolina Perez Colman, η Πρόξενος κ. Carolina Petrysyz,η Βουλευτής της Α’ Πειραιά κ. Ε. Σταματάκη, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Α. Γρέγος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Π. Χατζηπέρος, ο Υποναύαρχος του Λιμενικού Σώματος κ. Γ. Σεφεριάδης, ο κυβερνήτη της Φρεγάτας A.R.A. «Libertad» κ. Iguasia Martin Errecabadre, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας κ. Α. Καλύβας, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Ι. Μπελεγρής, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας κ. Ε. Καραμήτσος, ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Ύδρας κ. Π. Μαρκαντώνης, ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Α. Σωτηρόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού κ. Δ. Λισμάνης, ο πρώην Υπουργός κ. Α. Ανδριανόπουλος, η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας κ. Ν. Αδαμοπούλου, η Προϊσταμένη του Δήμου Ύδρας κ. Μ. Δηλαβέρη, ο Λιμενάρχης Ύδρας κ. Γ. Μανδαλάκης, ο Διοικητής της Α.Ε.Ν. Ύδρας κ Ε. Δανόπουλος, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Υδραίων Αθηνών κ Γ. Σαχίνης, ο Πρόεδρος της Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας κ. Α. Ζεύκης, ο επίτιμος Πρόεδρος της Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας κ. Ε. Τσιγκάρης, η Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ύδρας κ. Μ. Κλαδάκη, ο ομογενής μας Αρχιτέκτονας κ. Juan Nussis, ο τ. Δήμαρχος Ύδρας κ. Κ. Αναστόπουλος, ο Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Ύδρας κ. Ε. Χρηστίδης και πλήθος κόσμου.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε  ημερίδα στο φιλόξενο και πάντα ανοικτό σε εκδηλώσεις συνεδριακό κέντρο της Ι. Μητρόπολης Ύδρας, με ομιλίες αφιερωμένες στον Νικόλαο Κολμανιάτη και τον Σαμουήλ Σπύρου με ομιλητές δύο Αργεντινών ομιλητών του πρώην Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού κ. Δ. Λισμάνη που μίλησαν για την ζωή και το έργο του Νικολάου Γ. Κολμανιάτη αλλά και του Σαμουήλ Σπύρου ηρώων που συνέβαλαν στην ανεξαρτησία της Αργεντινής. Επίσης ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης αναφέρθηκε στον Νικόλα ο Γ. Κολμανιάτη (Nikolas Jorge Kolmaniatis) και κλείνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους επίσημους, στη συνέχεια η Α.Ε. η Πρέσβειρα της Αργεντινής Δημοκρατίας κ. Carolina Perez Colman διάβασε επιστολή από Σχολείο της Αργεντινής που φέρει την ονομασία «Nikolas Jorge Kolmaniatis».
Μετά το πέρας των ομιλιών δόθηκαν και αντηλλάγησαν αναμνηστικές πλακέτες και δώρα ανάμεσα στον Δήμαρχο Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκη, την Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας κ. Ν. Αδαμοπούλου,   την Πρέσβειρα της Αργεντινής, τον Κυβερνήτη της Φρεγάτας, τους Έλληνες και Αργεντινούς αξιωματικούς. Ο Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ακίνδυνος Δαρδανός Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος έδωσε τιμητικές πλακέτες προς την Πρέσβειρα της Αργεντινής και τον κυβερνήτη της φρεγάτας A.R.A. «Libertad». Η ημερίδα έκλεισε με την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων της Αργεντινής και της Ελλάδας.
Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στους επισήμους από τον Δήμαρχο Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκη στο ιστορικό Δημαρχείο Ύδρας και κατόπιν δόθηκε επίσημο γεύμα σε εστιατόριο του νησιού. Επιτυχημένος ο ρόλος και η παρουσία του,  ως τελετάρχη της εκδήλωσης "Κολμανιάτης 2016" του κ. Γ. Μουνδρέα, Υδραίου εκ μητρός.  
Νικόλας Γ. Κολμανιάτης και ο Σαμουήλ Σπύρου
Ο πολυταξιδεμένος, Υδραίος κοσμοπολίτης Νικόλας Γ. Κολμανιάτης (1784–1866), έχει ανακηρυχθεί εθνικός ήρωας της Αργεντινής αφού αγωνίσθηκε μαζί με τον Σαμουήλ Σπύρου κατά την διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας της χώρας. Το μνημείο μαρτυρά την ιστορία του Νικόλα Γ. Κολμανιάτη και βρίσκεται πλησίον της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της Ύδρας, και  απεικονίζεται ανάμεσα σε δυο όρθιες γυναίκες που συμβολίζουν την Ελλάδα και την Αργεντινή. Υπάρχει ακόμη μια προτομή του στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας με το όνομα «JORGE» τιμής ένεκεν, για την προσφορά του στην ανεξαρτησία της Αργεντινής, χαρισμένη από την Πρόεδρο της Αργεντινής Εβίτα Περόν, τον Νοέμβριο του 1949.
Φωτογραφίες επίσης μπορείτε να δείτε στο: facebook.com/spispil


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου