«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016

Η τοποθεσία «Πόδι ή ποδαράκι του Χριστού»

Η ονομαστή για τους παλαιούς Υδραίους τοποθεσία «Πόδι ή ποδαράκι του Χριστού» βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί στο Μανδράκι, περίπου 600 μέτρα από το κάστρο του Κάβου και στη συγκεκριμένη τοποθεσία υπήρχε όπως λέγεται, επάνω σε βράχο μεγάλο αποτύπωμα ανθρώπινης πατούσας!
Δυστυχώς στις εργασίες διαπλάτυνσης του παραλιακού δρόμου Ύδρα – Μανδράκι – το 1964 - έγιναν παρεμβάσεις στην τοποθεσία με συνέπεια να καταστραφεί αυτό το αποτύπωμα.
Η εφημερίδα «Το Μέλλον της Ύδρας» έγγραψε χαρακτηριστικά εκείνη την εποχή: «Η τοποθεσία το Πόδι του Χριστού εδώ και αρκετούς μήνες έπαυσε να υπάρχη. Κατά την διαπλάτυνσι του δρόμου προς το Μανδράκι, ανετινάχθη με δυναμίτιδα το φυσικό γούβωμα στο βράχο πάνω, όπου οι παλαιοί τοποθετούσαν τον τόσο πανέμορφο του νησιού μας θρύλο και απομένει πλέον ανάμνηση».
Επίσης ο  δημοσιογράφος, Υδραιολόγος-ερευνητής και συγγραφέας Γιάννης Καραμήτσος έγγραψε σχετικά για το «Πόδι του Χριστού»:  «Κατά την διεύρυνση του Δρόμου το ανατινάξανε οι εργολάβοι, αδιαφορούντων: Δημάρχου, συμβούλων, πάσης αρχής και εξουσίας».
Ο θρύλος για το «Πόδι του Χριστού»


Ο Ιωάννης Μύρικλης στο βιβλίο του (Ταξείδι στην Ύδρα,1957) αναφέρεται στον θρύλο που είναι συνδεδεμένο το σημείο της τοποθεσίας: «Λίγο έξω απο το λιμάνι της Ύδρας, στον παραλιακό δρόμο που βγαίνει προς το Μανδράκι, πάνω σε μια μεγάλη πέτρα είναι ένα αποτύπωμα σαν απο πατούσα ανθρώπινου ποδιού σε μια μεγαλυτέρα του συνήθους διάστασι. Είναι το σημάδι του ποδιού του Χριστού. Κατά την παράδοσι, την εποχή που ο Χριστός μας είχε κατέβη στη γή, διάβαινε σ’ όλες τις χώρες και τις πολιτείες. ...για την σωτηρία του λαού που ζούσε σ’ αυτές. Έτσι έτυχε να περάση κι από την Ύδρα. Τριγυρίζοντας στο νησί παραπάτησε σε μια στιγμή και το πόδι του χώθηκε στο μαλακό χώμα..που έγινε αμέσως σκληρός γρανιτόβραχος κι έχει απο τότε το σημάδι του ποδιού. Ώς τα σήμερα (1957) το μέρος είναι γνωστό ώς το Πόδι του Χριστού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου