«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Ο πύργος του Μιαούλη

Ο πύργος του Μιαούλη βρίσκεται στο κέντρο της παραθαλάσσιας περιοχής Μαντράκι και δεσπόζει του μεγάλου ομώνυμου και φυσικού όρμου.
Στο πάνω μέρος του πύργου κατοικούσε πριν την Επανάσταση ο μετέπειτα Ναύαρχος του Αγώνα, Ανδρέας Μιαούλης και το ισόγειο ήταν αποθήκες.
Το 1828 λόγω της επιδημίας της  πανώλης τα κτίσματα το «Μακρινάρι» (όπως το ονομάζουμε) που  βρίσκεται δυτικά του πύργου και αποτελείτε από συνεχόμενα διαμερίσματα χρησιμοποιήθηκαν σαν λοιμοκαθαρτήριο (σπιτάλια) και ο πύργος σαν νοσοκομείο για τους ασθενείς.

Το συγκρότημα του πύργου του Μιαούλη συμπλήρωναν το εκκλησάκι του Αγίου Γερμανού που κτίσθηκε το 1819 και βρίσκεται ακριβώς πίσω και νότια του πύργου και το πηγάδι που βρίσκεται 100 περίπου μέτρα από την θάλασσα (τώρα βρίσκεται μέσα σε άλλη ιδιοκτησία).
Μετά την Επανάσταση το οικοδομικό συγκρότημα πουλήθηκε και το αγόρασε η Κοινότητα της Ύδρας και ο χώρος μετατράπηκε σε ναυπηγείο από τον Ανδρέα Μπίκο με συνεχιστές τα παιδιά του και με τελευταίο τον Δημήτρη Μπίκο.
Πολύ αργότερα μετατράπηκε σε ξενοδοχείο με την επωνυμία «Mira – Mare» και τώρα έχει ενοικιασθεί ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και να επαναλειτουργήσει.
Ο δήμος Ύδρας έχει στην ιδιοκτησία του το ακίνητο, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο, χρήζον ειδικής προστασίας και ως ιστορικός τόπος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου