«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

Ανακοίνωση της Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας

Από: Λέσχη Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας


Αριθ. Πρωτ. Λ-1495

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Φίλοι της Λέσχης,

Με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε πριν λίγες μέρες το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού στον τομέα της διδασκαλίας ναυτικών μαθημάτων κατά την έναρξη της φετινής εκπαιδευτικής περιόδου λόγω της νέας νομοθεσίας που καταργεί τη μέχρι σήμερα ισχύουσα εξαίρεση και επιβάλλει την περικοπή του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών στους συνταξιούχους ωρομίσθιους καθηγητές (Πλοιάρχους και Μηχανικούς) των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
Αναφερόμενοι ειδικότερα στην αγαπημένη μας Σχολή (Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας) γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες διδασκαλίας των ναυτικών μαθημάτων μέχρι το τέλος της προηγούμενης εκπαιδευτικής περιόδου καλύπτονταν επί σειρά ετών από τρεις Πλοιάρχους καθηγητές, εκ των οποίων ένας Πλοίαρχος εν ενεργεία και δύο ωρομίσθιοι συνταξιούχοι, οπότε, αν δεν διατίθενται προς εργασία ωρομίσθιοι συνταξιούχοι Πλοίαρχοι για τη νέα εκπαιδευτική περίοδο λόγω της περικοπής των συντάξιμων αποδοχών τους, θα δημιουργηθεί τεράστιο κενό στη διδασκαλία των ναυτικών μαθημάτων με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικού χρόνου διδασκαλίας και καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των σπουδαστών.
Από τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΠΕΠΕΝ καπετάν Μανώλη Τσικαλάκη πληροφορηθήκαμε ότι η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων σε συναντήσεις εκπροσώπων της με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας (Υπουργός και Γεν. Γραμματέας) έχει επισημάνει τη σοβαρότητα του προβλήματος και έχει ζητήσει την εξαίρεση των ναυτοδιδασκάλων συνταξιούχων ναυτικών από τις προβλέψεις του σχετικού νόμου. Πληροφορούμεθα επίσης από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» της 06.10.2016 ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει συμφωνήσει με τα αιτήματα τόσο της ΠΕΠΕΝ όσο και μεγάλων ναυτιλιακών ομίλων που στηρίζουν την ελληνική σημαία και ενδιαφέρονται άμεσα για την ομαλή λειτουργία των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού αλλά χρειάζεται και η θετική στάση των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, η οποία δυστυχώς δεν έχει ακόμη (τουλάχιστον μέχρι το χρόνο της δημοσίευσης) εξασφαλιστεί.
Παραμένουμε βεβαίως σταθεροί στην πάγια θέση μας να προσληφθούν ικανοί μόνιμοι Πλοίαρχοι καθηγητές για να καλύψουν τα κενά σε διδακτικό προσωπικό των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού αλλά μέχρι να πραγματοποιηθούν αυτές οι προσλήψεις, οι ωρομίσθιοι συνταξιούχοι Πλοίαρχοι καθηγητές αποτελούσαν και αποτελούν τη μόνη εναλλακτική λύση.
Λόγω της μεγάλης σοβαρότητος του προβλήματος, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε άμεσα μια συνάντηση με τον αξιότιμο Υπουργό Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα προκειμένου να του εκθέσουμε και τις δικές μας απόψεις και να ζητήσουμε τη βοήθειά του στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω τροπολογίας στο σχετικό νόμο που θα επιτρέπει στους ωρομίσθιους συνταξιούχους Πλοιάρχους καθηγητές να εργασθούν και κατά τη νέα εκπαιδευτική περίοδο χωρίς περικοπή των συντάξιμων αποδοχών τους.
Ελπίζοντας σε θετική μεσολάβηση του κ. Υπουργού για άμεση λύση του προβλήματος θα επανέλθουμε σύντομα με νεότερη ενημέρωση.

Θανάσης Ζεύκης
Πρόεδρος Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου