«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε η επέτειος του «ΟΧΙ» στην Ύδρα

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα  το ιστορικό νησί της Ύδρας γιόρτασε την Αγία Σκέπη και την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αποδίδοντας τις πρέπουσες τιμές στους Ήρωες του έπους του «ΟΧΙ» και της Εθνικής Αντίστασης.
Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 2016 ο εορτασμός της  Εθνικής Επετείου ξεκίνησε με Κωδωνοκρουσίες και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου.
Στη Θεία Λειτουργία αλλά και την Δοξολογία που ακολούθησε χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ συλλειτουργούντων του Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερου  και Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Ακίνδυνου Δαρδανού, του Πρωτοπρεσβύτερου π. Ιωαννικίου Καλαφάτη, του Πρωτοπρεσβύτερου π. Ευάγγελου Γκιάκου, του Πρεσβύτερου π. Γεώργιου Βλαχόπουλου και του Ιερολογιώτατου Διακόνου της Μητροπόλεως π. Νεκταρίου Δαρδανού. 
Μετά το πέρας της Δοξολογίας  τελέστηκε Επιμνημόσυνος Δέηση στο Ηρώο Πεσόντων που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ναού από τον Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερο  π. Ακίνδυνο Δαρδανό Γ. Α. Ε. και του Ιερού Κλήρου της Ύδρας.


Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο από τον  Δήμαρχο Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκη, την Εκπρόσωπο της Εθνικής Αντίστασης κ. Ε. Χριστοδούλου, τον Εκπρόσωπο του ΥδραΪκού Συνδέσμου Πειραιά κ. Ι. Βούλγαρη,  τον Διοικητή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού  κ. Ε. Δανόπουλο, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ύδρας, τον Λιμενάρχη Ύδρας κ. Γ. Μανδαλάκη και τον Υποδιοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ύδρας κ. Δ. Γιανακάκο. Μετά την κατάθεση των στεφάνων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής, στην μνήμη των Ενδόξων Νεκρών.
Ακολούθησε επετειακός λόγος από την κ. Ζαφειρία Κουρή του Μιχαήλ απόγονο της οικογένειας του Αντωνίου Λιγνού, κατόχου διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Βυζαντινής Φιλολογίας.
Η κ. Ζαφειρία Κουρή στον εμπεριστατωμένο  επετειακό λόγο της αναφέρθηκε λεπτομερώς και ανέλυσε τις συνθήκες και τις καταστάσεις του Ελληνοιταλικού πολέμου, την επέμβαση των ναζιστικών στρατευμάτων και την τριπλή κατοχή της Ελλάδας από τις δυνάμεις του άξονα. Αναφέρθηκε στην παθητική και ενεργητική Εθνική Αντίσταση που αναπτύχθηκε στο νησί με πρωτοστάτη την Εκκλησία αλλά και τον τότε Δήμαρχο Α. Λιγνό αλλά και  άλλους αντιστασιακούς και εθνομάρτυρες που ανέδειξε η Ύδρα.
Ακολούθησαν  ποιήματα από τους μαθητές των σχολείων και η χορωδία του Γυμνασίου – Λυκείου τραγούδησε επίκαιρο τραγούδι. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο, που εψάλει από τους μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου υπό την καθοδήγηση της Λυκειάρχου κ. Μ. Μαρσέλλου.
Στη συνέχεια έγινε παρέλαση των μαθητών και σπουδαστών στο λιμάνι μπροστά από τις Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές του νησιού και του κόσμου. Οι παρελάσεις των Σχολείων και των Σπουδαστών του νησιού απέσπασαν τα θερμά χειροκροτήματα του πλήθους.
Μετά το πέρας της παρέλασης στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Σεβασμιότατου  Μητροπολίτου  Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ που τον συνόδευε ο Ιερολογιώτατος Διάκονος π. Νεκτάριος Δαρδανός, των Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών του νησιού και πολυπληθούς ακροατηρίου, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης αναφέρθηκε στην επέτειο του «ΟΧΙ», την κρίση που μαστίζει την χώρα, όπως και την κρίση στις ανθρώπινες σχέσεις όπως χαρακτηριστικά είπε και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπερασπιστούμε την συνοχή και την ενότητα της πατρίδας μας τονίζοντας ότι αυτό επιτυγχάνεται μέσω της παιδείας. Κλείνοντας την ομιλία του  συνεχάρη κ. Ζαφειρία Κουρή του Μιχαήλ απόγονο της οικογένειας του Αντωνίου Λιγνού για τον επετειακό της λόγο, τους μαθητές και τους σπουδαστές αλλά και τους εκπαιδευτικούς για την συμμετοχή τους στις εορταστικές εκδηλώσεις και την παρέλαση και κατέληξε την ομιλία του ευχόμενος χρόνια πολλά.
Μετά το πέρας της ομιλίας του απένειμε τιμητικές πλακέτες στους Υδραίους μαθητές που εισήχθησαν σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας όπως και οι αθλητές καράτε του Γ.Σ. «Η Γροθιά της Ύδρας» για τις διακρίσεις τους στο 19ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καράτε που διεξήχθη στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Μετά τις απονομές παρατέθηκε δεξίωση στους παριστάμενους στην αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικών Συμβουλίων.
Στη Δοξολογία και τις εορταστικές εκδηλώσεις παρευρίσκονταν ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας κ. Α. Καλύβας, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Ι. Μπελεγρής, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας κ. Ε. Καραμήτσος, η Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας κ. Κ. Μαραγκού, η Δημοτική Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης κ. Λ. Λούλου, ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Α. Σωτηρόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Υποδιοικητής του Α. Τ. Ύδρας κ. Δ. Γιανακάκος, ο Λιμενάρχης Ύδρας κ. Γ. Μανδαλάκης, ο Υπολιμενάρχης κ. Βαζαίος, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας κ. Ε. Δανόπουλος, η Εκδότρια της εφημερίδας «Η Φωνή της Ύδρας κ. Ε. Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος της Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας της Ύδρας κ. Ε. Πούλος, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας κ. Ε. Τσιγκάρης, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ύδρας Μ. Κλαδάκη, ο τ. Δήμαρχος Ύδρας κ. Θ. Σαίτης, ο τ. Δήμαρχος Ύδρας κ. Κ. Αναστόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Υδραϊκού Ναυτικού Ομίλου κ. Θ. Κεφαλωνίτης, Πρόεδροι και φορείς του νησιού, οι Διευθυντές και το εκπαιδευτικό προσωπικό των Σχολείων της Ύδρας, Μαθητές των Σχολείων της Ύδρας, Σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας και πλήθος κόσμου.
Επίσης αξίζουν συγχαρητήρια στον τελετάρχη των σημερινών εκδηλώσεων κ. Δ. Δάβη για την άψογη διοργάνωση της εορτής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου