«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Λιτάνευση Ιερών Λειψάνων και Εικόνων του Ενοριακού Ναού Αγίου Δημητρίου Ύδρας

Στα πλαίσια της Πανήγυρης του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Δημητρίου Ύδρας το απόγευμα της Τρίτης 25 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 19:00  πραγματοποιήθηκε με ευλάβεια η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Αικατερίνης προερχόμενο από το Σινά, ακολούθησε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπίσκοπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ.κ. ΔΑΜΙΑΝΟΥ και ακολούθησε με κατάνυξη η λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Αικατερίνης, του Αγίου Δημητρίου και των Ιερών Εικόνων.
Το Ιερό Λείψανο της Αγίας που προέρχεται από την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά, μετέφερε στην Ύδρα και στο Ναό του Αγίου Δημητρίου ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ.κ. ΔΑΜΙΑΝΟΣ και το παρέλαβε – εν μέσω κωδωνοκρουσιών - ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωαννίκιος Καλαφάτης Εφημέριος του Αγίου Δημητρίου, παρουσία του Ιερού Κλήρου, των Αρχών του νησιού και πλήθους πιστών  για να το μεταφέρει εντός του Ιερού Ναού όπου τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός. 
Λίγο πριν την λιτάνευση εκφώνησαν εμπνευσμένους λόγους ο  Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερόθεος Λουμουσιώτης και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ.κ. ΔΑΜΙΑΝΟΣ.

Στη συνέχεια ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωαννίκιος Καλαφάτης Εφημέριος του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος επίσης εκφώνησε λόγο, επέδωσε τιμητικό Σταυρό στον  Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ.κ. ΔΑΜΙΑΝΟ όπως και στον Πρωτοψάλτη κ. Απόστολο Παπαδόπουλο, ο δε Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος επέδωσε εικόνα της Αγίας Αικατερίνης στον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωαννίκιο Καλαφάτη και βιβλίο αναφερόμενο στο Σινά στον Πρωτοψάλτη κ. Απόστολο Παπαδόπουλο.
Ακολούθως ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ.κ. ΔΑΜΙΑΝΟΣ παρέδωσε εικόνα του Χριστού στον Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερο  και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο  π. Ακίνδυνο Δαρδανό. Μετά τις τιμητικές διακρίσεις και την ανταλλαγή των δώρων ακολούθησε ομιλία του Πρωτοψάλτη κ. Απόστολου Παπαδόπουλου.
Στη συνέχεια έγινε η λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Δημητρίου (που φυλάσσεται στον Ιερό Ενοριακό Ναό) και των Ιερών Εικόνων του Ναού δια μέσου των οδών του νησιού. Ευθύς μετά την επιστροφή τελέστηκε Αρτοκλασία και στη συνέχεια έγινε η Απόλυση. Μετά την Απόλυση προσφέρθηκαν αναψυκτικά, γλυκίσματα και εδέσματα στους παρευρισκόμενους.
Εορταστικό τόνο στην πανήγυρη έδωσαν  οι Σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας οι οποίοι παρευρίσκονταν τιμητικά στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό και μετέφεραν τιμητικά τις Ιερές Εικόνες του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Αικατερίνης, η Φιλαρμονική του Κρανιδίου και νέες και νέοι της Ύδρας του Υδραϊκού Ναυτικού Ομίλου  που ήσαν ντυμένοι με τις τοπικές φορεσιές και μετέφεραν την Ελληνική σημαία, την Επαναστατική σημαία της Ύδρας και την ενοριακή σημαία της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου.
Στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό και την Λιτάνευση παρευρίσκονταν  ο Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος  και Γ.Α.Ε.  π. Ακίνδυνος Δαρδανός, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Θεόδωρος Θεοδοσίου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερόθεος Λουμουσιώτης, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωαννίκιος Καλαφάτης, ο Πρεσβύτερος π. Ευάγγελος Γκιάκος, ο Πρεσβύτερος π. Γεώργιος Βλαχόπουλος, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Ι. Μπελεγρής, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας κ. Ε. Καραμήτσος, η Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας κ. Κ. Μαραγκού, ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Ύδρας κ. Π. Μαρκαντώνης,  Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Ύδρας κ. Δ. Γιαννακάκος, ο Λιμενάρχης Ύδρας κ. Γ. Μανδαλάκης, ο Διοικητής της Α.Ε.Ν. Ύδρας κ. Ε. Δανόπουλος ο τ. Δήμαρχος Ύδρας κ. Κ. Αναστόπουλος, οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί Σχολείων της Ύδρας, Φορείς του νησιού και πλήθος πιστών.
Στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό έψαλλε Κλιμάκιο του Δεξιού Χορού του Ιερού Ναού Αθηνών υπό την χοραρχία του Πρωτοψάλτη κ. Απόστολου Παπαδόπουλου .
Το Ιερό Λείψανο της Αγίας Αικατερίνης αλλά και του Αγίου Δημητρίου   θα παραμείνει στο Ναό του Αγίου Δημητρίου στις 25 και 26 Οκτωβρίου και οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία  να λάβουν την ευλογία της Αγίας Αικατερίνης.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν το πρωί στο ναό του Αγίου Δημητρίου με τον Όρθρο την Δοξολογία - Αρτοκλασία και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου