«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

Η εκκλησία των Ταξιαρχών στον Βλυχό της Ύδρας

Η εκκλησία των Ταξιαρχών βρίσκεται πάνω στα βράχια και κτισμένη σε πλάτωμα της δυτικής πλευράς του λόφου του Βλυχού. Το άσπρο εντυπωσιακό εκκλησάκι των Ταξιαρχών φαντάζει σαν να προστατεύει και να εποπτεύει το χώρο από εκεί ψηλά.
Η παράδοση αναφέρει ότι κτήτορας του ναού φέρεται είναι η μητέρα του Αγίου Νεομάρτυρα Κωνσταντίνου του Υδραίου, Μαρίνα (Σαρκώση μετέπειτα Δημαμά) στο τέλος του 18ου αιώνα, αφού όπως αναφέρεται κτίσθηκε από την οικογένεια Σαρκώση.
Πάντως σε εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας του τέμπλου στο ναό, υπάρχει σχετική αφιέρωση με την ονομασία της Μαρίνας Δ. Σαρκώση.

Μετά την οικογένεια Σαρκώση, η εκκλησία περιήλθε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Κοκκίνη με την τελευταία απόγονο τους την κ. Αντωνία Κοκκίνη η οποία και είναι αυτή που φροντίζει την εκκλησία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν 35-40 χρόνια η εκκλησία αναστηλώθηκε ανιδιοτελώς από τον αείμνηστο οικοδόμο Χρήστο Παπαδόπουλο και το συνεργείο του, όπως επίσης και με την δωρεάν από πιστούς, υλικών αλλά και την μεταφορά τους στην εκκλησία για την αποκατάστασή της.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου