«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

Με κάθε λαμπρότητα ο Πανηγυρικός Εσπερινός για τον Πολιούχο Νεομάρτυρα Άγιο Κωνσταντίνο τον Υδραίο

ΥΔΡΑ - Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟΥ ΥΔΡΑΙΟΥ - ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΥΔΡΑΣ
Με κάθε λαμπρότητα τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός για τον Πολιούχο Νεομάρτυρα Άγιο Κωνσταντίνο τον Υδραίο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Ύδρας.
Την παραμονή της εορτής του Πολιούχου Νεομάρτυρα Αγίου Κωνσταντίνου της Ύδρας, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016 στις 17:00 τελέσθηκε ο Μικρός Εσπερινός στο Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου στην Κιάφα και στη συνέχεια στις 18:30 τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός  στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου της Ύδρας προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ.κ . Αντωνίου
Ο Μέγας Εσπερινός τελέστηκε με την παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης κκ Εφραίμ και με την συμμετοχή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών κκ Χρυσοστόμου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κκ Αντωνίου.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό παρευρίσκονταν ο Αιδεσ.  Πρωτοπρεσβύτερος  και Γ.Α.Ε. π. Ακίνδυνος Δαρδανός ο οποίος είναι Τελετάρχης της Ιερής Πανηγύρεως, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Θεόδωρος Θεοδοσίου, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωαννίκιος Καλαφάτης, ο Πρεσβύτερος π. Ευάγγελος Γκιάκος, ο Πρεσβύτερος π. Γεώργιος Βλαχόπουλος, ο Ιερολογιώτατος Διάκονος της Μητροπόλεως π. Νεκτάριος Δαρδανός αλλά και άλλοι πολλοί ιερείς που παρευρίσκονται στην Ύδρα για να τιμήσουν την μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Κωνσταντίνου. Επίσης παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Ε. Κουκουδάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας κ. Α. Καλύβας, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρισης του Δήμου Ύδρας (ΚΕΔΥ) κ. Ε. Καραμήτσος, Δημοτικοί Σύμβουλοι,  οι βουλευτές της Α’ Πειραιά και Νήσων κ. Γ.  Γεννιά και κ. Κ. Κατσαφάδος, ο Αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος κ. Δ. Παπαλεονάρδος, Λιμενάρχης Ύδρας Πλωτάρχης  κ. Γ. Μανδαλάκης, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας Πλωτάρχης κ. Ε. Δανόπουλος, Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος που υπηρετούν στην Ύδρα, οι πρώην Δήμαρχοι Ύδρας κ. Θεόφιλος ΣαΪτης, κ. Κώστας Αναστόπουλος, κ. Άγγελος Κοτρώνης, Άγημα Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας φορείς του νησιού και πλήθος κόσμου μέσα στο ναό και στο προαύλιο του.
Στο Πανηγυρικό Εσπερινό μίλησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης κκ Εφραίμ και στο λόγο του αναφέρθηκε στο Μοναστήρι και νυν Καθεδρικό Ναό που υπήρξε το ορμητήριο και ναυαρχείο της Ελληνικής Επαναστάσεων και των Υδραίων Ναυμάχων και αναφερόμενους στους Υδραίους είπε χαρακτηριστικά ότι ήταν "αδούλωτοι και ελεύθεροι" και κατέληξε τονίζοντας ότι ο Άγιος Κωνσταντίνος -ανάμεσα στην χορεία των νεομαρτύρων - ήταν με τον μαρτυρικό θάνατό Του ένας προάγγελος της απελευθέρωσης του Γένους.
Στη συνέχεια ο Θεοφιλεστάτος Επίσκοπος Σαλώνων κκ Αντώνιος εκφώνησε λόγο αναφερόμενος στον Πολιούχο Άγιο Νεομάρτυρα και το μαρτύριο Του αλλά και τις σημερινές συνθήκες τις εποχής μας που μας καλούν να ομολογήσουμε συνειδησιακά την πίστη μας στο Χριστό ώστε να βρούμε την λύτρωση αλλά και να κερδίσουμε την ανάσταση μας.
Μετά την απόλυση προσφέρθηκε το καθιερωμένο γλυκό έδεσμα όπως και μια καλαίσθητη εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου προς όλο το εκκλησίασμα.
Στον Μεγάλο Εσπερινό έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό την χοραρχία του Καθηγητή κ. Γεωργίου Ζήσιμου.
Την οργάνωση της Ι. πανηγύρεως του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου έχει ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Ύδρας με τελετάρχη τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως π. Ακίνδυνο Δαρδανό.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: facebook.com/spispil


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου