«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

Υδρα: Ηρωική μποέμισσα

Κείμενο: Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος 
Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας
Πώς ένα μικρό νησί μπορεί να συνδυάσει το αδούλωτο πνεύμα με την ηδυπαθή ραστώνη των καλλιτεχνών, τον άνυδρο βράχο με τον πλούτο των καπεταναίων, τη διαρκή αναζήτηση με τον στωικό μοναχισμό; Η Υδρα τα έχει καταφέρει και με το παραπάνω.
Η αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού υψώνει θεαματικά τη μακρόστενη ραχοκοκκαλιά της, ξεγελώντας το βλέμμα του ταξιδιώτη από την πρώτη στιγμή. Είτε έρχεσαι από τον Πειραιά είτε από την Αργολίδα, ο όγκος της μοιάζει τεράστιος, κάτι που οφείλεται στο όρος Ερος,την ψηλότερη της κορυφή, που σε ένα πλάτος μόλις 3 χιλιομέτρων υψώνεται  απότομα στα 592 μέτρα.
Ο Ερος κρατάει από το χέρι τον Πύργο, το Ομπόρι, τις Μάλιες, τη Γερακίνα και τις άλλες κορυφές που αρνούνται να βυθίσουν τα κακοτράχαλα βράχια τους, όπως οι κάτοικοι του νησιού, πεισματάρηδες και αδέσμευτοι αρνούνταν από πάντα να κατεβάσουν το κεφάλι τους. 
Δρύοπες, Μυκηναίοι, Κάρες, Σάμιοι και Αθηναίοι την κατοίκησαν, αλλά ήταν οι ορθόδοξοι Αρβανίτες φυγάδες από την Πελοπόννησο αρχικά και στη συνέχεια οι πρόσφυγες από άλλες πολιτείες, ακόμα και από τη μακρινή Γένοβα, που δημιούργησαν μια πολυπολιτισμική κοινότητα που μέσα σε λίγα χρόνια φάνηκε ικανή για τα πάντα…
Διαβάστε περισσότερα: www.thetravelbook.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου