«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Ο Εσπερινός στην εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου (του Λιγνού)

Μικρό ιστορικό του Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου (του Λιγνού)
Μικρό, αγιασμένο, λιτό, συμπαθητικό αλλά  και πολύ φροντισμένο εκκλησάκι, που βρίσκεται υψηλά και  δυτικά του λιμανιού της Ύδρας. Δεν γνωρίζουμε τον κτήτορα του, αλλά μεταξύ του τέλους του 18ου αιώνα με αρχές του 19ου αιώνα «ιδιοκτήτης» και φροντιστής της μικρής εκκλησίας ήταν ο Πρόκριτος της προεπαναστατικής Ύδρας, Ελευθέριος Γκίκας, που το αρχοντικό του γειτόνευε με το εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Το αρχοντικό του Ελευθέριου Γκίκα μετέπειτα περιήλθε στην ιδιοκτησία του ιατρού, ιστορικού και δημάρχου Ύδρας Αντωνίου Λιγνού, έτσι το εκκλησάκι  περιήλθε στην ιδιοκτησία του γιατρού, ακαδημαϊκού και δήμαρχου Ύδρας Αντωνίου Λιγνού, που το φρόντιζε έως τον θάνατό του. Μετέπειτα η εκκλησία περιήλθε στους συγγενείς του Αντωνίου Λιγνού, στην  οικογένεια Νικολάου Σάββα Μάτση. Τα σημερινά χρόνια ιδιοκτήτες των Εισοδίων της Θεοτόκου είναι η οικογένεια Μιχαήλ  Κουρή (συγγενείς του Α. Λιγνού και του Ν. Μάτση). H ευσεβής οικογένεια φροντίζει και τηρεί τις θρησκευτικές του παραδόσεις της Εκκλησίας.
Ο Εσπερινός στο Ι. Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου
Τελέστηκε το απόγευμα της Κυριακής 20 Νοεμβρίου 2016 με κατάνυξη, Εσπερινός και Αρτοκλασία  στο Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου (του Λιγνού), από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Θεόδωρο Θεοδοσίου.
Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, ανήμερα της Εορτής στις 7:00πμ θα τελεστεί ο  Όρθρος  και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου