«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016

Γιορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Ιωαννικίου στην περιοχή Ζούρβα της Ύδρας

Γιορτάσθηκε την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 η μνήμη του Αγίου Ιωαννικίου, στο μικρό και αγιασμένο εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου στην περιοχή Ζούρβα της Ύδρας.  Την Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία τέλεσε ο Πρωτοπρεσβύτερος και Εφημέριος του Ι. Ενοριακού Ναού Αγίου Δημητρίου Ύδρας π. Ιωαννίκιος Καλαφάτης και λίγο πριν την απόλυση έγινε περιφορά των Ιερών Εικόνων στο τραχύ και δυσπρόσιτο τοπίο πέριξ της εκκλησίας.
Το εξωκλήσι (και ασκητήριο αφού διακρίνεται το σπήλαιο δεξιά της παραπάνω φωτογραφίας που μόναζε ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς), του Αγίου Ιωαννικίου βρίσκεσαι στο ανατολικό τμήμα της Ύδρας και στην νότια πλευρά του ακρωτηρίου της Ζούρβας. Στο σημείο όπου βρίσκεται το εκκλησάκι  το έδαφος είναι βραχώδες και απόκρημνο με βράχια κοφτά που συνθέτουν μια άγρια, φυσική ομορφιά και οι προσκυνητές δέχονται την ευλογία του Αγιοβάδιστου τόπου αλλά και  απολαμβάνουν την απεριόριστη θέα του Μυρτώου πελάγους που σμίγει με τον Σαρωνικό κόλπο.


Ιστορικές  πηγές αναφέρουν ότι κτήτοράς της εκκλησίας και του Ασκητήριου πιθανόν να ήταν ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς τον 19ο αιώνα. Ο Άγιος Μακάριος ασκήτευε εκεί, στην απόκοσμη ομορφιά του τοπίου της Ζούρβας και η φήμη του απλώθηκε σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας και μάλιστα αναφέρετε η συνάντηση του  Αγίου Μακαρίου του Νοταρά με τον Άγιο Νικόδημο: «...ο νεαρός Νικόλαος, ο μετέπειτα μέγας Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης, ηλικίας τότε 22 ετών. Εξ αυτών επληροφορήθη ότι εις τήν Ύδραν ευρίσκετο «ανήρ υψηλός τήν αρετήν» ο οποίος διετέλει εις πνευματικόν σύνδεσμον μετά τών Κολλυβάδων, ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς, πρώην Μητροπολίτης Κορίνθου κι εμόναζεν εις τον απόκρημνον  βράχον τού Αγ. Ιωαννικίου. Ο νεαρός Νικόλαος ως διψώσα έλαφος ήλθεν αμέσως προς συνάντησίν του. Εκ παραδόσεως γνωρίζομεν ότι έζησεν επί χρονικόν διάστημα άγνωστον, εις την Ιεράν Μονήν τής Ζούρβας και ο Άγιος Μακάριος, ο οποίος μετέβαινεν προς άσκησιν συχνότατα εις το αγαπητόν του ερημητήριον...». Επίσης στο Ασκητήριο του Αγίου Ιωαννικίου είχαν και είχαν ασκητεύσει ο Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος και ο Όσιος Σίλβεστρος Καισαρεύς φημισμένος ασκητής της εποχής.
Το εκκλησάκι σήμερα φροντίζεται και συντηρείτε από του ευλαβείς Υδραίους προσκυνητές που εορτάζουν ετησίως την μνήμη του Αγίου Ιωαννικίου οσίου του Μεγάλου. 
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:facebook.com/spispil
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου