«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

Λέσχη Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας: Εκδήλωση μνήμης για τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ1327

16 Δεκεμβρίου 2016

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ
Εκδήλωση μνήμης για τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922
Μέσα σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εκ μέρους της Λέσχης στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016, εκδήλωση ιστορικής μνήμης για τη μεγάλη Μικρασιατική καταστροφή του 1922, το ξερίζωμα του Ελληνισμού από τα παράλια της Ιωνίας, τις θηριωδίες των Νεότουρκων, τις εκατόμβες των θυμάτων και το ενάμισι εκατομμύριο προσφύγων, στην οποία παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Σικίνου κ. Βασίλειος Μαράκης, οι εκλεκτοί συντελεστές της εκδήλωσης, πολλοί φίλοι με ιστορικό, καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό ενδιαφέρον, ως και μέλη και φίλοι της Λέσχης. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Λέσχης καπετάν Θανάσης Ζεύκης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους. Ευχαρίστησε επίσης όλους όσοι βοήθησαν στη διοργάνωση και πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς για τη δωρεάν διάθεση του χώρου και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, των οποίων η συμμετοχή ήταν απολύτως αφιλοκερδής. Στη συνέχεια ο κ. Ζεύκης αναφέρθηκε στους λόγους της εθνικής καταστροφής του 1922 και τις ολέθριες συνέπειές της τονίζοντας ιδιαίτερα τον υψηλό βαθμό ιστορικής ευθύνης και πατριωτικού χρέους που χαρακτηρίζουν την απόφαση του Δ.Σ. της Λέσχης να πραγματοποιήσει αυτήν την εκδήλωση. Στη συνέχεια ο λόγος εδόθη στον ομιλητή της βραδιάς κ. Νικόλαο Μωραϊτάκη, γνωστό δικηγόρο, αρχαιολόγο και ιστορικό ερευνητή, ο οποίος κατ’ αρχήν αναφέρθηκε στην ιστορική εξέλιξη των ελληνικών πόλεων της Ιωνίας και στη συνέχεια περιέγραψε με φανερή συγκίνηση την εξέλιξη του «ελληνο-τουρκικού πολέμου του 1918-1922» και το χρονικό της μεγάλης καταστροφής.

Την ομιλία ακολούθησε με μεγάλη επιτυχία το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης που περιλάμβανε μουσική, τραγούδια και χορούς από τις περιοχές της Σμύρνης και της ευρύτερης ελληνικής Μικρασίας, με εκλεκτούς ερμηνευτές τους μουσικούς της 12μελούς μαθητικής ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων «Εμμέλεια» του ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου κ. Ανδρέα Τσεκούρα, τα μέλη της χορωδίας ποικίλου ρεπερτορίου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η ΦΙΛΥΡΑ» υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου κ. Γιάννη Βρυζάκη, τις λυρικές υψίφωνες κυρίες Ζαφειρώ Χατζηφωτίου και Βιβή Βουτσελλά, τον λυρικό βαρύτονο κ. Χαράλαμπο Σολομωνίδη και τέλος, τα μέλη του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η ΦΙΛΥΡΑ», με ενδυμασίες από τις περιοχές της ελληνικής Μικρασίας, υπό τη διεύθυνση του κ. Δημήτρη Μαρκαντώνη.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος καπετάν Θανάσης Ζεύκης τόνισε την ανάγκη να μην ξεχάσουμε ποτέ τις ελληνικές πατρίδες της Ιωνίας. Να μην ξεχάσουμε ποτέ τις αρπαγές και λεηλασίες ελληνικών σπιτιών και περιουσιών, τις γεωργικές και κτηνοτροφικές καταστροφές, το γκρέμισμα σχολείων, χριστιανικών ναών και ευαγών ιδρυμάτων, τη χρεοκοπία και καταστροφή βιοτεχνικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων, τον ευτελισμό κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τους μαρτυρικούς βασανισμούς αιχμαλώτων, τους βιασμούς και την ηθική οδύνη μέσα σε κλίμα τρόμου και απειλών θανάτου, τις ατέλειωτες πορείες αιχμαλώτων στα «τάγματα θανάτου» και άλλες πολλές θηριωδίες, που συνολικά συνθέτουν με πύρινα γράμματα τον απολογισμό της μεγάλης καταστροφής: 700.000 νεκροί και 1.500.000 πρόσφυγες.

Θανάσης Ζεύκης
Πρόεδρος Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου