«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας, ένα επετειακό ημερολόγιο για τα 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του (1996-2016)

Φέτος -όπως και κάθε χρόνο- το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας μαζί με τις ολόθερμες ευχές για τη Νέα Χρονιά από την Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους και του Ιστορικού Αρχείου Ύδρας κ. Ν. Αδαμοπούλου,  μοίρασε ένα όμορφο επετειακό επιτραπέζιο ημερολόγιο για το έτος 2017, αφιερωμένο στο εμβληματικό κτήριο του Ιστορικού Αρχείου που κοσμεί το ανατολικό τμήμα του λιμανιού της Ύδρας.
Το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας  έκλεισε 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας (1996 - 2016) και η έκδοση του ημερολογίου είναι αφιερωμένη στο ίδιο το κτήριο του ΙΑΜΥ αλλά και τους χώρους όπου μέσω των εθνικών κειμηλίων αναδεικνύεται η ιστορία της Ύδρας αλλά και της Ελλάδας. Επίσης μαζί με το επετειακό επιτραπέζιο ημερολόγιο εκδόθηκαν ημερολόγια "τσέπης".  
Ένα μικρό  Χρονικό Ίδρυσης του ΙΑΜ Ύδρας
Το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας ιδρύθηκε στα 1918 (Φ.Ε.Κ. Απριλίου 1918, Ν. 1289) και στεγάστηκε σε κτίριο που οικοδομήθηκε με δαπάνη του Υδραίου εφοπλιστή και ευεργέτη Γκίκα Ν. Κουλούρα.
Ο Αντώνιος Δ. Λιγνός, γιατρός και Δήμαρχος Ύδρας, ανέλαβε με ακαταπόνητο ζήλο το έργο της ταξινόμησης και μεταγραφής των τεκμηρίων του Αρχείου της Κοινότητας Ύδρας (1708 - 1865), που είχε ο ίδιος ανακαλύψει σε κελί του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θέτοντας συγχρόνως και τις βάσεις για τη δημιουργία Μουσείου και Βιβλιοθήκης στο νησί.
Το 1952 ο Γκίκας Κουλούρας δώρισε το κτίριο στο Κράτος από τότε το Ι.Α.Μ.Υ. λειτουργεί ως Δημόσια Υπηρεσία που υπάγεται διοικητικά στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και εποπτεύεται επιστημονικά από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Το 1972, κατεδαφίστηκε το αρχικό κτίριο του Ι.Α.Μ.Υ. και στη θέση του οικοδομήθηκε το σημερινό κτήριο, με την άοκνη φροντίδα του Μακαριστού Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Κυρού Ιερόθεου, με σχέδια του αρχιτέκτονα και  τ. Δημάρχου Ύδρας κ. Άγγελου Κοτρώνη.
Στους επιβλητικούς του χώρους στεγάζει την πλήρως αναδιοργανωμένη Αρχειακή - Μουσειακή Υπηρεσία και τη βιβλιοθήκη Το νέο κτίριο εγκαινιάστηκε επίσημα τον Ιούλιο του 1996 και το 2016 έκλεισε 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας υπό την Προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Ύδρας κ. Ν. Αδαμοπούλου, η οποία το έτος 1989 τοποθετήθηκε στη Διεύθυνση των ΓΑΚ/ΙΑΜΥ και με τις προσωπικές φροντίδες για την ανασυγκρότηση του κτηρίου  -όπως και οι προαναφερόμενοι - συνέβαλε στην λειτουργία του ΙΑΜΥ.
Από το 1996 έως σήμερα, λειτουργεί σε καθημερινή βάση για τους ιστορικούς ερευνητές. το κοινό των πολυπληθών επισκεπτών του νησιού, αλλά και για εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις ποιότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου