«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Παύλος Παντελάκης, ο άνθρωπος που διατήρησε τον παραδοσιακό χαρακτήρα της Ύδρας

Η προτομή του Π. Παντελάκη στον "Κήπο των Υδραίων ζωγράφων" στην Ύδρα

Ο Υδραίος ζωγράφος της ΑΣΚΤ Παύλος Παντελάκης (1914 - 1973), ήταν διευθυντής για δεκαεπτά χρόνια τού παραρτήματος της Σχολής Καλών Τεχνών στην Ύδρα (στο Αρχοντικό Τομπάζη), και θεωρείται από τους πλέον σημαντικούς Υδραίους ζωγράφους επίσης διετέλεσε επιμελητής αρχαιοτήτων στην Ύδρα.
Μέσα από τη θέση του επιμελητή αρχαιοτήτων υπήρξε ο κατ’ εξοχή  άνθρωπος που έδωσε   έμφαση στη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα του νησιού αφού η γνώμη του ήταν πάντα ιδιαίτερα βαρύνουσα στην τότε Αρχαιολογική Υπηρεσία που υπηρετούσε. Λόγω της εργασίας του αλλά κυρίως για τον αγώνα που έκανε, διώχθηκε αμείλικτα από κάποιους που δεν είχαν όραμα την διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα του νησιού, παρόλα αυτά ποτέ δεν πρόδωσε τα πιστεύω του.
Έμεινε στη μνήμη των Υδραίων σαν ο άνθρωπος που με τις γνώσεις του έδινε λύσεις σε κάθε οικοδομικό, πολεοδομικό, αρχιτεκτονικό πρόβλημα που ανέκυπτε στο νησί. Με την φωτογραφική του κάμερα απαθανάτισε το τοπίο, τον οικισμό και τις εκκλησίες της Ύδρας.

Το οίκημα που κατοίκησε, έζησε και δημιούργησε ο Παύλος Παντελάκης βρίσκεται στην περιοχή της «Ξερής Ελιάς» του οικισμού της Ύδρας.
Άφησε πίσω του το έργο της διατήρησης του παραδοσιακού χαρακτήρα της Ύδρας και ένα μεγάλο φωτογραφικό αρχείο που τώρα βρίσκεται σε ιδιώτη.
Επίσης φιλοτέχνησε πολεμικές σκηνές, εικονογραφήσεις εντύπων του Ναυτικού, αφίσες και σκηνικά θεάτρου. Με υποτροφία συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, στην Ecole des beaux-Arts. Το ενδιαφέρον του προσέλκυσαν ιδιαίτερα οι θαλασσογραφίες στις οποίες συνυπάρχουν απαλοί χρωματικοί τόνοι. Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές εκθέσεις (Goldberg Κάιρο 1942, Ζάππειο 1948, Εμπορικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης 1949, Δημαρχείο Μυτιλήνης 1950, Atelier Αλεξάνδρεια 1951, Ελληνικό Κέντρο Κάιρο 1971, μεταθανάτια Αντηνώρ το  1983) και πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις. Φιλοτέχνησε  τοιχογραφίες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη Μονή Αγ. Γεωργίου, στο Κάιρο, στη Μητρόπολη Ύδρας και στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας. Ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου