«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017

Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια στην Ύδρα

Εορτάστηκαν με  κάθε επισημότητα και λαμπρότητα τα Θεοφάνια  στην Ύδρα – Μετά την Θεία Λειτουργία και την Τελετή του  Μεγάλου Αγιασμού στον Ι. Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας έγινε  λιτάνευση στα Καλά-Πηγάδια και αγιάστηκε το νερό των πηγαδιών στη συνέχεια η λιτανευτική πομπή κατήλθε στο λιμάνι όπου έγινε ο Αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι του νησιού. Τηρήθηκε το έθιμο με  νέα παιδιά από την Ύδρα  που βούτηξαν στα παγωμένα νερά του λιμανιού για να ανασύρουν τον Σταυρό.
Την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Ύδρας προεξάρχοντος του Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερου και Γενικού Αρχιερατικού Επίτροπου π. Ακίνδυνου Δαρδανού, μετά την Θεία Λειτουργία τελέστηκε ο Μεγάλος Αγιασμός των Θεοφανίων.

Στον Αγιασμό των υδάτων στα «Καλά-Πηγάδια» και στο λιμάνι του νησιού παρευρέθηκαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Θεόδωρος Θεοδοσίου, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωαννίκιος Καλαφάτης, ο Πρεσβύτερος π. Γεώργιος Βλαχόπουλος, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Ε. Κουκουδάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας κ. Α. Καλύβας, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας κ. Ε. Καραμήτσος, η Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας κ. Κ. Μαραγκού, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ,  ο π. Δήμαρχος κ. Θ. Σαϊτης, ο π. Δήμαρχος κ. Κ. Αναστόπουλος, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας Αντιπλοίαρχος ΛΣ κ. Ε. Δανόπουλος, ο Λιμενάρχης Ύδρας Πλωτάρχης ΛΣ κ. Γ. Μανδαλάκης,  ο Υπολιμενάρχης Ύδρας Σημαιοφόρος ΛΣ κ. Β. Βαζαίος, η Σημαιοφόρος ΛΣ κ. Β. Ψαρρού, ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Ύδρας Υπαστυνόμος Β΄ κ. Δ. Γιανακάκος, Φορείς του νησιού, Πρόεδροι Συλλόγων όπως και πλήθος κόσμου.
Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή με προορισμό την συνοικία «Καλά-Πηγάδια» όπου κατά παράδοση γίνετε  η Τελετή Αγιασμού και αγιάζονται τα νερά στα πηγάδια της όμορφης συνοικίας του νησιού μας. Μετά την τελετή Αγιασμού στα «Καλά Πηγάδια»,  η λιτανευτική  πομπή κατευθύνθηκε στο λιμάνι της Ύδρας που κατέληξε στο μεγάλο λιμενοβραχίονα και εκεί τελέστηκε ο Αγιασμός των υδάτων με την  κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα.
Όπως επιτάσσει το  έθιμο, νέα παιδιά από την Ύδρα  βούτηξαν στα παγωμένα νερά του λιμανιού για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό και να πάρουν την ευλογία Του.
Οι δύο νεαροί κολυμβητές τηρώντας το έθιμο βούτηξαν στην θάλασσα για να ανασύρουν τον Σταυρό.  Ο Ανδρέας Θεοδοσίου ήταν ο τυχερός από τους κολυμβητές που ανέσυρε τον Σταυρό από την θάλασσα και πήρε σαν αναμνηστικό δώρο χρυσό σταυρό χορηγία του Ιδρύματος «Στυλιανού και Μαρίας Βέτιμη». Κατά την λιτάνευση έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Καθεδρικού Ναού κ. Ά. Διαμαντόπουλος και ο ψάλτης της Ενοριακής Εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου κ. Ε. Πούλος. 
Την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης κρατούσαν τιμητικά λαϊκοί την δε Ιερή εικόνα της Βάπτισης του Χριστού κατά την περιφορά προς τα Καλά Πηγάδια κρατούσε τιμητικά ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης. Αξίζει να αναφερθεί ότι πλωτό ταχύπλοο του Λιμεναρχείου Ύδρας  επιτηρούσε τιμητικά τον χώρο του λιμανιού κατά την διάρκεια του Αγιασμού των υδάτων.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: facebook.com/spispil
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου