«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

O Υδραίος ζωγράφος Γιάννης Ράππας

O Γιάννης Ράππας γεννήθηκε το 1905 στην Ύδρα και από μικρό παιδί μέχρι και τα 55 του χρόνια, ασκούσε το επάγγελμα του ψαρά για να μπορεί να ζήσει την πολυμελή οικογένειά του.
Η ενασχόληση με τη ζωγραφική άρχισε τη δεκαετία του 1960 όπου έφτιαχνε περιστασιακά ταμπέλες για καταστήματα του νησιού.  Εκείνη την εποχή σχεδίαζε βάρκες, πλοία και σπίτια της Ύδρας πάνω σε χαρτιά. Αυτά τα σχέδια είδε ο  ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, ο οποίος ήταν αυτός που τον παρότρυνε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την ζωγραφική.   Ο ίδιος ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας φαίνεται να ήταν ο πρώτος πελάτης του αλλά και συνέχισε να είναι ένας από τους πελάτες των έργων του αυτοδίδακτου Υδραίου ζωγράφου.
Ο Γ, Ράππας συνέχισε να ζωγραφίζει τοπία της Ύδρας και με την πάροδο του χρόνου ήρθε και η εξέλιξη της τέχνης του, αφού πρόσωπα άρχισαν να εμφανίζονται στους πίνακες του, να προβάλλονται αγαπημένα τοπία της Ύδρας με σπίτια, διαβατικά, καταστήματα, να τονίζεται το μοναδικό φως του νησιού, να αναδεικνύεται το γαλάζιο της θάλασσας και έτσι οι πίνακες του να αναδίδουν απλότητα, ομορφιά και ζεστασιά και μια γραφική ομορφιά.
Τα έργα του τράβηξαν την προσοχή του ζωγράφου Περικλή Βυζάντιου αλλά και άλλων διάσημων που εντυπωσιάστηκαν από τον λαϊκό Υδραίο ζωγράφο και οι πίνακες του έγιναν περιζήτητοι. Ονομάστηκε  από περιοδικό της εποχής «νέος Θεόφιλος» και πολλές εκθέσεις οργανώθηκαν προς τιμή του στη «Λαγουδέρα» του Μπάμπη Μωρές στην Ύδρα αλλά και στην Αθήνα. Ο αυτοδίδακτος ζωγράφος Γιάννης Ράππας υπήρξε άνθρωπος ειλικρινής, απλός και προσηνής, έφυγε από τη ζωή στο τέλος της δεκαετίας του ’70 και οι πίνακές του έως τώρα προκαλούν τον θαυμασμό και προβάλλουν διαχρονικά το νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου