«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Το πατροπαράδοτο Καρναβάλι της Ύδρας

Το πατροπαράδοτο Καρναβάλι της Ύδρας την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς Υδραίοι αλλά και  επισκέπτες του νησιού συμμετέχουν, διασκεδάζουν και χαίρονται έντονα στο Υδραίικο καρναβάλι, με τους μασκαράδες  να περιδιαβαίνουν σε μια πολύχρωμη, θορυβώδη πομπή   στα σοκάκια και τους δρόμους  της πόλης, έχοντας μπροστά τους τον βασιλιά καρνάβαλο. Η αποκριάτικη εύθυμη πομπή με τους μασκαράδες (τοπική ονομασία: Μουσκάρια), έχοντας από πίσω της πλήθους κόσμου ακολουθεί  μια πορεία από την πλατεία Βότση, Καμίνια, παραλιακός δρόμος Καμίνια – Ύδρα περνά από το λιμάνι του νησιού, όπου και στήνεται γλέντι και καταλήγει στην πλατεία της «Ξερής Ελιάς» που συνεχίζεται το ξεφάντωμα, μέχρι αργά το βράδυ… Η ιστορία του Υδραικού Καρναβαλιο έχει τις ρίζες της  στους παλιούς Υδραίους καρναβαλιστές  και φαίνεται πως  έχει μια ιστορία ίσως μεγαλύτερη από 300 χρόνια.
Η διαδρομή του Υδραικού Καρναβαλιού από τις συνοικίες της Ύδρας
Η σύγχρονη διαδρομή των Καρναβαλιστών και της πομπής του Καρνάβαλου έχει σαν αφετηρία και σημείο συγκεντρώσεως των Καρναβαλιστών την πλατεία Ναυάρχου Βότση, παραπλεύρως του ξενοδοχείου «Υδρούσα».


Η χαρούμενη πομπή του Καρνάβαλου ανεβαίνει την οδό Αντωνίου Λιγνού ως την κεντρική έσοδο του αρχοντικού Σαχτούρη, (Παλιό Γυμνάσιο-Λύκειο Ύδρας), φθάνουν στην Λάκκα του Χίλαρη, πού πραγματοποιούν την πρώτη του στάση. Στην συνέχεια μέσω της οδού Αντωνίου Κριεζή, πάει στη συνοικία του Καμινιού  όπου και στήνεται γλέντι με χορό με την συνοδεία κερασμάτων κρασιού και μεζέδων. Μετά την περιοχή Καμίνια η χαρούμενη πομπή το καρνάβαλου και των μασκαράδων ξεκινάει για το λιμάνι του νησιού, φτάνοντας στο λιμάνι οι καρναβαλιστές, στήνουν χορό με παραδοσιακά νησιώτικα  και αλλά τραγούδια.
Στο τέλος η χαρούμενη πομπή κατευθύνεται στην οδό Γεωργίου Σαχτούρη φτάνει έξω από το Γήπεδο (Περιβόλι  του Κούσουλα) και καταλήγει στην συνοικία «Ξερή Ελιά» και στην ομώνυμη ταβέρνα. Ακολουθεί χορός και γλέντι με παραδοσιακούς μεζέδες και άφθονο κρασί και στο τέλος γίνετε το κρέμασμα του Καρνάβαλου (δεν καίγεται όπως γίνεται σε άλλες περιοχές  της  Ελλάδας) και το  γλέντι να κρατάει όλο σχεδόν το βράδυ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου