«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Η κοπή της Βασιλόπιτας του Ι.Α.Μ.Υ. και η ανάδειξη της νέας Δωρεάς Κουντουριώτη

Από: www.iamy.gr
Ένα εξαιρετικά ηλιόλουστο και όμορφο μεσημέρι έζησαν την πρωτομηνιά του Φλεβάρη στη μία το μεσημέρι  στους χώρους του Ιστορικού μας Αρχείου-Μουσείου οι 70 περίπου καλεσμένοι συμπατριώτες μας και Φορείς του νησιού που παραβρέθηκαν στην κοπή της πίτας του ΙΑΜΥ και απόλαυσαν την ξενάγηση της Διευθύντριας κ. Ντίνας Αδαμοπούλου στην εξαιρετικά σημαντική δωρεά που προστέθηκε στις συλλογές του ΙΑΜΥ από τον Διονύσιο και την Ίνγκριντ Κουντουριώτη (από τον κλάδο του Λάζαρου Κουντουριώτη) που εδώ και 50 χρόνια ζουν μόνιμα στη Ζάκυνθο.
Η δωρεά που περιλαμβάνει αληθινούς θησαυρούς (προτομές, το σπαθί του βασιλέα Όθωνα, το ξίφος του Δημητρίου Καλλέργη, την προσωπική σφραγίδα του αυτοκράτορα της Γαλλίας Λουδοβίκου Ναπολέοντα Γ΄ Βοναπάρτη (ασημένιος αετός με μάτια από διαμάντια) ζωγραφικά έργα σημαντικών ζωγράφων, το ξιφίδιο του τούρκου Διοικητή της Χίου Ζιχνύ Μπέη που παραδόθηκε στο ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη εις ένδειξη υποταγής όταν αυτός κατέλαβε τη Χίο το 1912 και πολλά άλλα μεγάλης αξίας ενθυμήματα) παραδόθηκε στο ΙΑΜΥ σε μία επιτόπια επίσκεψη των εκπροσώπων του στη Ζάκυνθο στις 13-14 Δεκεμβρίου ύστερα από πρόσκληση του Κυρίου Δ. Κουντουριώτη.

Η κ. Αδαμοπούλου αφού εξέφρασε τις γιορτινές ευχές για τη Νέα Χρονιά ανέφερε χαρακτηριστικά ότι « Η κοπή της πίτας ήταν η αφορμή που μας συγκέντρωσε σήμερα εδώ. Ο πολιτισμός ήταν η αιτία….» και ακολούθως ξενάγησε λεπτομερώς τους παρευρισκόμενους στα νέα εκθέματα  που δήλωσαν τη χαρά και τη συγκίνησή τους για τα νέα αυτά αποκτήματα του Μουσείου και της Ύδρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την πραγματοποίηση της άρτιας έκθεσης και προβολής των εκθεμάτων της δωρεάς καθώς και τη μεταφορά τους στην Ύδρα στήριξε ευγενώς ο φίλος ζωγράφος κ. Αλέξης Βερούκας.
Ο σεβάσμιος πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Ιωαννίκιος Καλαφάτης ευλόγησε την πίτα του ΙΑΜΥ και απηύθυνε προς όλους ευχές και εόρτιο λόγο  ενώ ήταν και ο τυχερός της ημέρας αφού κέρδισε το φλουρί της μίας από τις δύο πίτες και έλαβε το ωραιότατο γούρι –ευγενική προσφορά του Ιδρύματος Βέτιμη. Ο τυχερός του φλουριού της δεύτερης πίτας ήταν ο κ. Χρίστος Ντούσκος  ο οποίος έλαβε ένα αναμνηστικό δώρο προσφορά του Πωλητηρίου του Μουσείου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης ο οποίος απηύθυνε στους παρευρισκόμενους ευχές, ο Αντιδήμαρχος κ. Γ. Μπελεγρής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αριστοτέλης Καλύβας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΥ κ. Μανώλης Καραμήτσος, η Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΥ κ. Κατερίνα Μαραγκού, ο Διοικητής της ΑΕΝ Ύδρας Αντιπλοίαρχος ΛΣ Ευάγγελος  Δανόπουλος, ο Υπολιμενάρχης Ανθυποπλοίαρχος ΛΣ  Βασίλης Βαζαίος, ο Διευθυντής Σπουδών της ΑΕΝ Ύδρας κ. Βασίλης Σταυρόπουλος,  ο Διευθυντής του Γυμνασίου Ύδρας κ. Δημήτρης Σαράντης, εκ μέρους του Νοσοκομείου Ύδρας ο γιατρός κ. Γιώργος Μπερικέτης,  ο οδοντίατρος κ. Παναγιώτης Ζερβός, η χορηγός του ΙΑΜΥ και Πρόεδρος του «Ιδρύματος Βέτιμη» κ. Τάνια Βέτιμη, ο π. Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Ζαριώπης , ο νέος Διευθυντής της ΑLPHA ΒΑΝΚ κ. Ανδρέας Τσουρούλας, η Διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας κ. Μαρία Αλεξοπούλου, η  Διευθύντρια της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ελένη Τσάρα, εκ μέρους του διοικητικού προσωπικού της ΑΕΝ Ύδρας η κ. Παναγιούλα Δασκαλάκη, ο Πρόεδρος της Τ.Ο. της ΝΔ κ. Εμμανουήλ Πούλος, εκ μέρους του ΥΝΟ ο κ. Φάνης Κεφαλλονίτης,  εκ μέρους του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σώματος Ύδρας οι κ. Παύλος Κόκκος και Νεκτάριος Μαυρομάτης και πλήθος κόσμου.
Την όμορφη εκδήλωση πλαισίωσε ένα ωραιότατο μπουφέ με εκλεκτά εδέσματα, άφθονο κρασί και αναψυκτικά.
Ακολούθως οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να θαυμάσουν το νέο υπερσύγχρονο χώρο του Αρχειοστασίου του ΙΑΜΥ, με τις τελευταίου τύπου κυλιόμενες σε ράγες αρχειοθήκες που εξασφαλίζουν απείρως περισσότερο χώρο για τις εισαγωγές αρχειακού υλικού στην υπηρεσία του ΙΑΜΥ.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι ευγενική προσφορά του νέου φέρελπι φωτογράφου Γιώργου Σκορδαρά στο ΙΑΜΥ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου