«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Αίτημα των Δημάρχων των Νησιών για αλλαγές του Νόμου ώστε να δημοπρατούνται τα έργα

Από: limani24
Με κοινή τους επιστολή προς την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρο, που κοινοποιείται στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής και τους Βουλευτές Πειραιώς και Νήσων, οι Δήμαρχοι των Νησιών της Αττικής, ζητούν να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στον Ν.4412/2016, γιατί διαφορετικά… δεν μπορούν να δημοπρατήσουν κανένα έργο!
Την παρακάτω επιστολή υπογράφουν οι οι Δήμαρχοι της Π.Ε. Νήσων: Αίγινας Δημήτριος Μούρτζης , Αγκιστρίου Ιωάννης Αθανασίου, Τροιζηνίας – Μεθάνων Κωνσταντίνος Καραγιάννης, Πόρου Ιωάννης Δημητριάδης , Ύδρας, Γεώργιος Κουκουδάκης, Κυθήρων – Αντικυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης, και, Σπετσών, Παναγιώτης Λυράκης:
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αίτημα άμεσης παρέμβασης – τροπολογίας επί του άρθρου 221 του Ν.4412/2016 Προς: την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων

Οι Δήμοι μας, όπως και το σύνολο των Δήμων και του δημοσίου τομέα της Χώρας, ευρέθησαν πλήρως απροετοίμαστοι ενώπιον των συντριπτικών αλλαγών που επέφερε στις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων ο νόμος 4412/2016.
Μη παραγνωρίζοντας την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου δημοσίων συμβάσεων, αδυνατούμε να κατανοήσουμε και να δικαιολογήσουμε την πλήρη απουσία αφενός ουσιαστικής διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμοι, Περιφέρειες, ΝΠΔΔ κ.λπ.), αφετέρου την σπουδή για την άμεση εφαρμογή των σχετικών προβλέψεων από τις 8/8/2016 χωρίς καμία περίοδο προσαρμογής των αναθετόντων αρχών.
Οι Δήμοι μας είναι μικροί και με άκρως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά απομόνωσης και έλλειψης προσωπικού. Προκειμένου να συμμετάσχουμε στις διαδικασίες χρηματοδότησης έργων και επενδύσεων του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης CLLD, συστήσαμε το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων, με αποτέλεσμα να εγκριθεί αρχικά για την περιοχή μας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ποσό 7.400.000€, το οποίο ενδέχεται να αυξηθεί ανάλογα με την απορροφητικότητα των πόρων.
Ωστόσο, με τις προβλέψεις του Νόμου 4412/2016 και ειδικότερα του άρθρου 221, αδυνατούμε να δημοπρατήσουμε έργα αφού δεν μπορούμε να συγκροτήσουμε όργανα διεξαγωγής δημοπρασιών, που προβλέπεται πλέον ότι συγκροτούνται μόνο από τεχνικούς υπαλλήλους.
Κανένας Δήμος της Π.Ε. Νήσων δεν διαθέτει τον αριθμό εκείνο των τεχνικών υπαλλήλων ώστε να μπορεί να συγκροτήσει τριμελή επιτροπή διεξαγωγής δημοπρασίας με τρία τακτικά και τρία αναπληρωματικά μέλη, ούτε επιτροπή εξέτασης ενστάσεων. Πολλοί δε εκ των Δήμων αυτών αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα συνολικής λειτουργίας όπως ο Δήμος Αγκιστρίου, που αδυνατεί πλήρως να εξασκήσει τα καθήκοντά του μόνο με 4 υπάλληλους.
Με την πρόβλεψη του άρθρου 221 του Ν.4412/2016 οδηγούμεθα σε πλήρες αδιέξοδο, ενώ οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Νήσων είναι πρακτικά αδύνατον να καλύψουν 8 Δήμους στο στάδιο των δημοπρασιών έργων, ακόμα και αν δημοπρατούνται έργα κάθε εβδομάδα (μόνο οι δημοπρασίες του Δήμου Κυθήρων μέσα στο 2017 θα είναι περισσότερες από 30!).
Με τον τρόπο αυτό είναι βέβαιο ότι κανένας Δήμος δεν θα μπορέσει να δημοπρατήσει τα έργα που έχει εντάξει στο τεχνικό του πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Θεωρούμε απαραίτητη την άμεση τροποποίηση – συμπλήρωση του άρθρου 221 του Ν.4412/2016, προκειμένου να δοθεί νομικά η δυνατότητα στους Δήμους που δεν μπορούν να συγκροτήσουν επιτροπές δημοπρασιών από τεχνικούς υπαλλήλους, να δημοπρατούν τα έργα τους με επιτροπές στις οποίες θα συμμετέχουν υπάλληλοι μη τεχνικών ειδικοτήτων κλάδων ΠΕ, ΤΕ ή ΔΕ, ακριβώς δηλαδή όπως γινόταν μέχρι την έκδοση του Ν.4412.
Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε κανένα έργο. Παρακαλούμε για άμεσες ενέργειές σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου