«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

O Υδραίος αθλητής Γ. Μαραγκός στην υπέρ απόσταση των 107,5 χιλιομέτρων στον 18ο αγώνα του Ευχίδειου Άθλου

Φωτογραφία από: Shooting Therapy
Ο Υδραίος αθλητής Γιώργος Μαραγκός πήρε μέρος  στην υπέρ απόσταση των 107,5 χιλιομέτρων στον 18ο αγώνα  του Ευχίδειου Άθλου και κατάφερε να τερματίσει σε 12:59:30.490 στον πρώτο του αγώνα υπέρ απόστασης. Πολλά συγχαρητήρια και πάντα επιτυχίες!
Αγώνας  Ευχίδειου Άθλου (notospress.gr)
Είναι ένας πρωτοπόρος αγώνας με ιστορικό περιεχόμενο και μήνυμα, τον άθλο του ημεροδρόμου  Ευχίδα: Αμέσως μετά την νικηφόρα και την πιο αποφασιστική μάχη των Ελλήνων κατά των Περσών, τη μάχη των Πλαταιών το 479 π.Χ οι άρχοντες του τόπου θεώρησαν ότι το πυρ της πόλης τους είχε μιαστεί από την παρουσία των Περσών. Έστειλαν λοιπόν αμέσως τον οπλίτη- ημεροδρόμο, τον γοργοπόδαρο Ευχίδα να φέρει από τους Δελφούς καθαρό πυρ. Ο Ευχίδας ξεκίνησε αμέσως, έτρεξε ως τους Δελφούς, εξάγνισε το σώμα του στη Κασταλία πηγή, φόρεσε δάφνινο στεφάνι, πήρε καθαρό πυρ από το ιερό του Απόλλωνα και επέστρεψε πάντα τρέχοντας στις Πλαταιές.
Εκεί αφού το παρέδωσε εξέπνευσε έχοντας διανύσει 220 περίπου χιλιόμετρα σε λιγότερο από 24 ώρες, αφού σύμφωνα με τον Ηρόδοτο επέστρεψε την ίδια μέρα.
Ο Ευχίδας ενταφιάστηκε στο ιερό της Ευκλείας Αρτέμιδας, και πάνω στον τάφο χαράκτηκε σύμφωνα με τον Πλούταρχο το επίγραμμα: “Ευχίδας Πυθώδε τρέξας ήλθοε τώδ΄αυθημερόν”
Ο Ευχίδειος Άθλος έχει υπέροχη αλλά ταυτόχρονα δύσκολη και απαιτητική διαδρομή η οποία διασχίζει τη δυτική Βοιωτία περνώντας μέσα από ιστορικά χωριά και τοποθεσίες. Οι αθλητές έχουν να ανέβουν και να κατέβουν τον Ελικώνα, το βουνό των Μουσών μέσα από ελατοδάση και ορεινά χωριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου