«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με μεγάλη επιτυχία κορυφώθηκαν στην Ύδρα οι εορταστικές εκδηλώσεις «Μιαούλεια 2017»

«Μιαούλεια 2017» - Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με μεγάλη επιτυχία κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Ύδρα.
Κορυφώθηκαν πανηγυρικά το βράδυ του Σαββάτου, 24 Ιουνίου 2017 οι λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις των Μιαουλείων με την αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Γέροντα, την πυρπόληση της οθωμανικής φρεγάτας και την φαντασμαγορική καύση πυροτεχνημάτων  στον προλιμένα της Ύδρας. 

Το οπτικοακουστικό δρώμενο άρχισε με χαιρετισμό από τον τελετάρχη των Μιαουλείων κ. Γεώργιο Γκολέμη και συνεχίστηκε με ομιλία του Δημάρχου Ύδρας κ. Γεώργιου Κουκουδάκη που αναφέρθηκε στον Ναύαρχο Α. Μιαούλη όπως στους καπετάνιους, τους ναύτες και τους πυρπολητές  και την προσφορά τους στον απελευθερωτικό Αγώνα. Τόνισε το ιστορικό παρελθόν της Ύδρας και την συνεισφορά του νησιού ιστορικά και πολιτισμικά στην Ελλάδα και τον κόσμο που φτάνει έως τις μέρες μας.  Μετά το πέρας της ομιλίας του Δημάρχου Ύδρας άρχισε το ιστορικό οπτικοακουστικό δρώμενο με την αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Γέροντα και την πυρπόληση της οθωμανικής φρεγάτας από τους Υδραίους Μπουρλοτιέρηδες. 


Η αφήγηση των κειμένων των ναυτικών ημερολόγιων από τα πολεμικά πλοία των Υδραίων κατά την διάρκεια της αναπαράστασης της πυρπόλησης, τα ονόματα των ηρώων και των ηρωικών πράξεων τους, καθήλωσε αλλά και μετέφερε νοερά τους θεατές στην εποχή που αναφερόταν το οπτικοακουστικό δρώμενο. Μετά την πυρπόληση της φρεγάτας από τους Υδραίους Μπουρλοιέρηδες, έγινε καύση πυροτεχνημάτων και ακολούθησαν χοροί από τμήματα του Υδραϊκού Ναυτικού Ομίλου.
Νωρίτερα είχε προηγηθεί η μεταφορά της Ληκύθου με την καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη από το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας και είχε γίνει η υποδοχή των επισήμων στο Δημαρχείο, από τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Σαββάτου  της 24ης Ιουνίου παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κκ. Εφραίμ, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοπόταμου κκ Ευγένιος, η Βουλευτής της Α’ Πειραιά κ. Γ. Γεννιά,  η Βουλευτής της Α’ Πειραιά κ. Ε. Σταματάκη, η Βουλευτής της Β’ Πειραιά κ. Ε. Καρακώστα, ο Βουλευτής της Α’ Πειραιά κ. Κ. Κατσαφάδος, ο Βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης κ. Α. Γρέγος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Π. Χατζηπέρος, οι Δήμαρχοι Αίγινας κ. Δ. Μούρτζης, Σπετσών κ. Π. Λυράκης, Πόρου κ. Ι. Δημητριάδης και Ερμιονίδας κ. Δ. Σφυρής, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ν. Τσούνης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Σ. Ράπτης, ο Διοικητής Ταχέων Σκαφών Πολεμικού Ναυτικού Πλοίαρχος Ν. Αγγελόπουλος, ο Συντονιστής ΠΝ Αντιπλοίαρχος Ι. Σαμοθράκης,ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας Αντιπλοίαρχος ΛΣ Ε. Δανόπουλος, Ο Υπασπιστής Α/ΓΕΝ Πλωτάρχης Ι. Κυζάνης, ο Κυβερνήτης ΤΠΚ ΔΑΝΙΟΛΟΣ Πλωτάρχης Π. Παρασκευάς, ο Λιμενάρχης Ύδρας Πλωτάρχης Λ.Σ. Γ. Μανδαλάκης, ο Υπασπιστής Λ.Σ. Ι. Θεοχάρης, ο Διοικητής του Α.Τ. Ύδρας Υπαστυνόμος Α’ Ι. Μπαρμπούτης, ο Εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Επιπυραγός Γ. Χοντρογιάννης, ο Υπολιμενάρχης Ύδρας Ανθυποπλοίαρχος Β. Βαζαίος, ο Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ακίνδυνος Δαρδανός Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μητροπόλεως Ρεθύμνης Πρωτοπρ. π. Νικόλαος Νικηφόρος, ο Αιδεσ. Αρχιμανδρίτης π. Θεόδωρος Θεοδοσίου Αρχιερατικός Επίτροπος, ο Ιερολογιώτατος Αρχιδιάκονος π. Νεκτάριος Δαρδανός,ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Ύδρας κ. Π. Μαρκαντώνης, η  Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου- Μουσείου Ύδρα κ. Ν. Αδαμοπούλου, ο Πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ κ. Ι. Μαραγκουδάκης, από τη Λέσχη Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας ο κ. Α. Τζίρμπης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Υδραίων Αθηνών κ. Γιάννης Σαχίνης, η Πρόεδρος του Υδραϊκού Συνδέσμου Πειραιά κ. Α. Βάρκα-Μαυροειδάκου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Ιερείς της Ύδρας, πρώην Δήμαρχοι. Πρόεδροι Τοπικών Συλλόγων, Διευθυντές Σχολείων – Εκπαιδευτικοί όπως και πλήθος κόσμου.
Συγχαρητήρια στον τελετάρχη των Μιαουλείων κ. Γεώργιο Γκολέμη για την επιμέλεια του κατά τη διάρκεια του οπτικοακουστικού δρώμενου αλλά και την έως τώρα παρουσία του στις εορταστικές εκδηλώσεις των Μιαουλείων.
Το οπτικοακουστικό δρώμενο ήταν υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και την  σκηνοθεσία του κ. Παναγιώτη Τζαμαριά. Η Αγγλική μετάφραση και παρουσίαση έγινε από τη κ. Μαίρη Γεωργακοπούλου.
Συμμετείχαν εθελοντικά Υδραίοι Μπουρλοτιέρηδες, ιδιοκτήτες σκαφών, χορευτικές ομάδες του Υδραϊκου Ναυτικού Ομίλου. Η καύση των πυροτεχνημάτων ήταν χορηγία της κ. Αγγελικής Φράγκου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου