«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017

Λέσχη Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας: Δελτίο Τύπου

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1335
29 Ιουνίου 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκαν κι εφέτος τα «Μιαούλεια» στην Ύδρα με τη συμπλήρωση 182 ετών από το θάνατο του Μεγάλου Υδραίου Ναυάρχου. Στην κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Ιουνίου παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ επικεφαλής του τοπικού Ιερού Κλήρου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής Α’ Πειραιά, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, οι βουλευτές κυρίες Ε. Σταματάκη, Γ. Γεννιά, Ε. Καρακώστα και Β. Βαγιωνάκη και κ.κ. Κ. Κατσαφάδος και Γ. Γρέγος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς και Νήσων κ. Π. Χατζηπέρος, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης επικεφαλής σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αρχηγός του Γ.Ε.Ν. Αντιναύαρχος Π.Ν. Ν. Τσούνης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σ. Ράπτης, ο Διοικητής της Ακαδημίας Ε.Ν. Ύδρας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ευάγγελος Δανόπουλος, ο Κυβερνήτης της τορπιλακάτου «Δανιόλος» που συμμετείχε στις εκδηλώσεις των «Μιαούλειων 2017», άγημα τιμών και «μπάντα» του Πολεμικού μας Ναυτικού, ο Λιμενάρχης Ύδρας Πλωτάρχης Λ.Σ. Γεώργιος Μανδαλάκης, οι Δήμαρχοι Αίγινας, Πόρου, Σπετσών και Ερμιονίδος, πρώην Δήμαρχοι της Ύδρας, η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας κυρία Ντίνα Αδαμοπούλου, εκπρόσωποι των λοιπών τοπικών Αρχών και των πολιτιστικών φορέων της Ύδρας, εκδότες τοπικού ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου, ως και πλήθος κόσμου. Λόγω ανυπέρβλητου κωλύματος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Λέσχης μας καπετάν Θανάσης Ζεύκης δεν μπόρεσε να παραστεί στα φετεινά «Μιαούλεια», οπότε τη Λέσχη εκπροσώπησε επαξίως ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. καπετάν Αντώνης Τζίρμπης συνοδευόμενος από τον Επίτιμο Πρόεδρο καπετάν Βαγγέλη Τσιγκάρη.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν το Σάββατο το απόγευμα η μεταφορά με κάθε επισημότητα της Ληκύθου με την καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη από το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το βράδυ η αναπαράσταση της σημαντικής για τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 Ναυμαχίας του Γέροντα (που έλαβε χώρα στις 29 Αυγούστου 1824 μεταξύ του Ελληνικού στόλου υπό την αρχηγία του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και του πολυάριθμου Τουρκοαιγυπτιακού) και της πυρπόλησης της φρεγάτας, ναυαρχίδας της Τυνησιακής μοίρας που συμμετείχε στη ναυμαχία, από Υδραίους μπουρλοτιέρηδες. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε φαντασμαγορική καύση πυροτεχνημάτων που καταύγασαν τον ουρανό του νησιού με άπειρα πολύχρωμα αστέρια και ακολούθησαν χοροί από χορευτικά τμήματα του Υδραϊκού Ναυτικού Ομίλου.
Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ και λίγο αργότερα επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη στο Κάστρο του Κάβου. Στη συνέχεια οι επίσημοι μετέβησαν στον χώρο της προβλήτας της Ακαδημίας Ε.Ν. Ύδρας, όπου έλαβε χώρα ρίψη στεφάνων στη θάλασσα προς τιμήν των Ναυμάχων του 1821 και η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. καπετάν Αντώνης Τζίρμπης είχε τη μεγάλη χαρά και τιμή να καταθέσει στεφάνους εκ μέρους όλων των μελών της Λέσχης και των αποφοίτων της ιστορικής Σχολής Πλοιάρχων (σήμερα Ακαδημίας Ε.Ν.) Ύδρας, τόσο στον ανδριάντα του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη στο Κάστρο όσο και στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από την Ακαδημία Ε.Ν., ως ελάχιστο δείγμα τιμής, ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης των θυσιών των επωνύμων και αφανών ηρώων ναυμάχων του 1821.
Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία - κατόπιν σχετικής προσκλήσεως - του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. καπετάν Αντώνη Τζίρμπη και του Επιτίμου Προέδρου καπετάν Βαγγέλη Τσιγκάρη στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Διοικητού της Ακαδημίας Ε.Ν. Ύδρας Αντιπλοιάρχου Λ.Σ. Ευάγγελου Δανόπουλου με επίσημους προσκεκλημένους τον πρώην Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρή Δρίτσα, τον Αρχηγό του Γ.Ε.Ν. Αντιναύαρχο Π.Ν. Ν. Τσούνη και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σ. Ράπτη, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι εκπρόσωποι της Λέσχης είχαν την ευκαιρία με σύντομες παρεμβάσεις τους να συγχαρούν για μια ακόμη φορά τη Διοίκηση της Ακαδημίας για το σημαντικό έργο που επιτελεί στον τομέα της εκπαίδευσης των σπουδαστών της «Μητέρας» Σχολής Πλοιάρχων της Ύδρας, να τονίσουν τις άριστες σχέσεις στήριξης και συνεργασίας της Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας με τη Διοίκηση, Διεύθυνση Σπουδών και τους σπουδαστές της Ακαδημίας και να επιβεβαιώσουν ότι με τον ίδιο ζήλο και την αγάπη που τρέφουν προς την Σχολή και την Ύδρα, τα μέλη της Λέσχης θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες που απόκτησαν σε στεριές και σε θάλασσες προς τους σημερινούς σπουδαστές της Ακαδημίας και αυριανούς Πλοιάρχους της Μεγάλης Ελληνικής Ναυτιλίας.
Κλείνοντας το Δελτίο μας θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια προς τον Δήμαρχο Ύδρας κ. Γεώργιο Κουκουδάκη και τους συνεργάτες του για την άρτια οργάνωση των φετινών «Μιαούλειων», ως και προς τον Τελετάρχη κ. Γεώργιο Γκολέμη, του οποίου η συμβολή στην επιτυχία των εκδηλώσεων ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

Θανάσης Ζεύκης Πρόεδρος Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου