«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

Ένα μοναδικό Handpan κονσέρτο, «a night of music», στην ταράτσα του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας

Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ύδρας έχουν την χαρά να σας προσκαλέσουν σε ένα μοναδικό Handpan κονσέρτο, «a night of music», από τον Gallison, το Σάββατο 15 Ιουλίου 2017 και ώρα 9 μ.μ. στην ταράτσα του Ιστορικού Αρχείου και Μουσείου Ύδρας.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Το handpan ή το «hang» είναι ένα κυρτό χαλύβδινο τύμπανο που παίζεται με τα χέρια και συντονίζεται με πολλές μουσικές νότες. Κάθε handpan είναι συντονισμένο σε μια συγκεκριμένη κλίμακα. Ηχητικά το handpan είναι ένα όργανο που εκπέμπει ακανόνιστα και έχει την ικανότητα να δημιουργεί πολλά στρώματα ήχου και αιθέρια αποτελέσματα. Αρχικά ονομάστηκε “Hang” το handpan εφευρέθηκε το 2001 από μια μικρή εταιρεία στην Ελβετία, την PANArt Hangbau AG.

Το «Hang» το οποίο σημαίνει απλά το χέρι στην ελβετική-γερμανική διάλεκτο παρουσιάστηκε επίσημα στο κοινό το 2001 στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας και αμέσως το όργανο έγινε δημοφιλές για τον όμορφο και μυστήριο τόνο του και τις μοναδικές μουσικές κλίμακες του . Η επιθυμία για το Hang άρχισε να αναπτύσσεται γρήγορα. Ωστόσο, η PANArt προσέγγισε το Hang ως έργο τέχνης, όχι ένα εμπόρευμα και αρνήθηκε την μαζική παραγωγή της δημιουργίας τους, κατασκευάζοντας με το χέρι μόνο ένα περιορισμένο αριθμό κάθε χρόνο.
Κατασκευαστές μουσικών οργάνων στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να κάνουν τη δική τους εκδοχή του Hang ξεκινώντας το 2007, αλλά λόγω της νομιμότητας, το όνομα «Hang» περιορίζεται μόνο σε όργανα που δημιουργούνται από την PanArt. Έτσι, γεννήθηκε το όνομα «handpan», το οποίο τώρα αναφέρεται σε κάθε είδος χαλύβδινου τύπου «Hang» που δημιουργήθηκε από έναν κατασκευαστή διαφορετικό από τον PanArt.
Εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ λίγοι κατασκευαστές «Hang», περίπου λιγότεροι από εκατό σε ολόκληρο τον κόσμο, καθιστώντας το handpan εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί και ακριβό σε σύγκριση με άλλα όργανα. Οι κορυφαίοι κατασκευαστές έχουν λίστες αναμονής, και οι παραγγελίες καθυστερούν για χρόνια λόγω της μεγάλης ζήτησης και της πολυπλοκότητας της κατασκευής του οργάνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου