«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2017

Κιβωτός της Ύδρας: Δελτίο Τύπου-Πρόταση προς Σχολεία Ύδρας-ΚΕΔΥ κ.α

Δελτίο Τύπου-Πρόταση προς Σχολεία Ύδρας-ΚΕΔΥ κ.α
‘Υδρα 8/12/17
Στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων 2017-2018 η Κιβωτός της Ύδρας δεν θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις λόγω οικομικής στενότητας αλλά και λόγω έλλειψης διαθέσιμης ημερομηνίας αφού έχει προγραμματιστεί πληθώρα εκδηλώσεων από άλλους φορείς.
Θα θέλαμε όμως να προτείνουμε οι Άη Βασίληδες που θα επισκεφτούν τα παιδιά να συμπεριλάβουν τα παρακάτω βιβλία:
Υπάρχουν βιβλία για τα χρώματα, τα συναισθήματα, βιβλία για τα οχήματα, τα επαγγέλματα, τα σχήματα. Ομως βιβλία για τα ζώα; Και δεν μιλάμε για βιβλία μέσα από τα οποία το παιδί θα γνωρίσει την εικόνα των ζώων, αλλά για βιβλία που μέσα από τις σελίδες τους θα μπορέσει να πάρει μια ιδέα για το πως ωφείλουμε να συμπεριφερόμαστε απέναντι στα ζώα. Ζούμε σε μία χώρα που δεν υπάρχει κουλτούρα φιλοζωίας. Εχουμε πάρα πολλά αδέσποτα, τα οποία φροντίζουν ως επί το πλείστον ιδιώτες, η φιλοσοφία μας είναι «αγόρασε κουτάβι ράτσας», ενώ θα μπορούσαμε να υιοθετούμε από φιλοζωικές οργανώσεις και καταφύγια, καμαρώνουμε σαν γύφτικα σκεπάρνια το νέο μας «απόκτημα», αλλά η υπομονή μας τελειώνει όταν το κουτάβι ράτσας κατουρίσει (από την χαρά του) το χαλί ή η γάτα σκίσει με τα νύχια την μπερζέρα. Το χειρότερο από όλα είναι ότι είμαστε έτοιμοι να απαλλαγούμε από την παρουσία τους μόλις στο σπίτι φτάσει το πόρτ-μπεμπέ με το μωρό, ενώ δεν αντιλαμβανόμαστε το πόσο καλό κάνουμε στο παιδί μας αν το αφήσουμε να μεγαλώσει με ένα κατοικίδιο. Φυσικά, υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις, όμως τις περισσότερες φορές, οι υπερπροστατευτικές μαμάδες και οι μη-πληροφορημένοι μπαμπάδες δημιουργούμε στα παιδιά μας κακή εντύπωση για τα ζώα. Ακόμα και φοβία! Είναι βρώμικα, είναι φορείς διαφόρων νόσων και όσο είναι έξω από το σπίτι μας, καλά είμαστε. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Δεν χρειάζεται να έχουμε όλοι ζώα στο σπίτι, αλλά μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας να σέβονται αυτές τις ζωές. Ψάξαμε αρκετά για να βρούμε βιβλία που να εμπίπτουν στην συγκεκριμένη θεματολογία και καταλήξαμε στα εξής επτά (αν και θα θέλαμε να είναι 107).
Ο αδέσποτος Κώστας – Μάκης Τσίτας (εκδ. Ψυχογιός). Ηλικίες: 7+
Οι ουρές δεν είναι για να τις τραβάμε – Ελίζαμπεθ Βέρντικ (εκδ. Μεταίχμιο). Ηλικίες: 3+
Μη και μη ο φιλαράκος – Μελίνα Καρακώστα (εκδ. Πατάκης) Ηλικίες: 5+
Το ψάρι του Χάρη – Geraldine Elschner (εκδ. Καλειδοσκόπιο) Ηλικίες: 3+
Ενα αδέσποτο σκυλάκι – Ρένα Ρώσση-Ζαϊρη (εκδ. Ψυχογιός) Ηλικίες: 5+
Μπελάδες με μουστάκια – Φρατζέσκα Αλεξοπούλου – Πετράκη (εκδ. Mamaya) Ηλικίες: 5+
Eνα βιβλίο για τα κατοικίδια – Εκδόσεις Susaeta. Ηλικίες: 5+
Σκοπός της «Υδραϊκής Κιβωτού» είναι η θεμελίωση της φιλοζωίας στο μυαλό των παιδιών με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας νέας, φιλόζωης γενιάς η οποία να σέβεται κάθε μορφή ζωής, αλλά ταυτόχρονα και η προσφορά χαράς και δημιουργικής απασχόλησης στα παιδιά κατά τη διάρκεια των εορτών.