«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τρίτη, 10 Απριλίου 2018

Με μεγάλη επιτυχία και με την παρουσία πλήθους κόσμου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ζωγράφισέ μου έναν άνθρωπο...” στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας

Με μεγάλη επιτυχία και με την παρουσία πλήθους κόσμου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ζωγράφισέ μου έναν άνθρωπο...” στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας
Το βράδυ της Δευτέρας 9 Απριλίου 2018, εγκαινιάστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και με την παρουσία εκατοντάδων κόσμου στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας η έκθεση με τίτλο «Ζωγράφισέ μου έναν άνθρωπο, η ανθρώπινη μορφή στη συλλογή του ζωγράφου» μια έκθεση από τη συλλογή του εικαστικού Αλέξη Βερούκα. 

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων μίλησε η ιστορικός και Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας κ. Ν. Αδαμοπούλου για το θέμα της έκθεσης όπως και για τον φιλυδραίο εικαστικό και συλλέκτη κ. Αλέξη Βερούκα, στη συνέχεια η μίλησε η συγγραφέας, ιστορικός τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μ. Λαμπράκη – Πλάκα κάνοντας μια ιστορική αναδρομή σχετικά με το αρχαίο κάλλος και τη συνέχεια της τέχνης απο την αρχαιότητα έως τα σημερινά χρόνια κατόπιν τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης ο οποίος ευχαρίστησε τον εικαστικό και καλλιτέχνη κ. Α. Βερούκα για την προσφορά του στο νησί και στο τέλος ο εικαστικός κ. Α. Βερούκας αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της έκθεσης και έκλεισε με ευχαριστίες προς το ΙΑΜ Ύδρας για τη φιλοξενία της συλλογής του.
Αξιοσημείωτο είναι ότι την πόρτα της αίθουσας όπου φιλοξενούνται τα έργα άνοιξε τιμητικά η συγγραφέας, ιστορικός τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μ. Λαμπράκη – Πλάκα.
Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε μια χαρούμενη γιορτή, με πανέμορφη μουσική, εκλεκτά φαγητά, μια μεγάλη γκάμα κρασιών, ποτών.


Η έκθεση «Ζωγράφισέ μου έναν άνθρωπο, η ανθρώπινη μορφή στη συλλογή του ζωγράφου»
Είναι η πρώτη φορά που εκτίθεται το συγκεκριμένο σύνολο έργων με πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, φωτογραφίες και γλυπτική, αποκαλύπτοντάς μας τα πρότυπα, τις προτιμήσεις, τις εμμονές, τις επιθυμίες στα όρια του προσιτού της αγοράς για έναν καλλιτέχνη, δώρα και αντίδωρα, συντάσσοντας ταυτόχρονα ένα ημερολόγιο ταξιδιού, συναντήσεων, θαυμασμού και φιλίας με άλλους ομότεχνούς του.
Η έκθεση είναι χωρισμένη σε δέκα ευανάγνωστα κεφάλαια στις δύο αίθουσες του μουσείου και καλύπτει όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της απόδοσης της μορφής και της δραστηριότητας του ανθρώπου με παραδείγματα από την αρχαιότητα έως τους καλλιτέχνες του σήμερα.
Από το πορτρέτο, το θέατρο, την πολιτική, το υποσυνείδητο, τον έρωτα, τη νόσο έως το θείο, παρουσιάζονται 220 έργα 90 καλλιτεχνών όπως οι Valerio Adami, Camilla Adami, Γιάννης Αδαμάκης, Αλέξης Ακριθάκης, Kosta Alex, Pat Andrea, Δημήτριος Αντωνίτσης, Agnes Bâillon,
Peter Blake, Louise Bourgeois, Dico Byzantios, Henri Cartier-Bresson, Leonardo Cremonini,
Σάββας Γεωργιάδης, Dado, Στέφανος Δασκαλάκης, Rebecca Driffield, Martine Franck, Μαρία Γιαννακάκη, Cristina Guinazu, Abraham Hadad, David Hockney, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Γιάννης Κεφαλληνός, R.Β. Kitaj, Γιάννης Κόττης, Αντώνης Κυριακούλης, Λάζαρος Λαμέρας, Γιώργος Λάππας, Robert McCabe, Μιχάλης Μαδένης, Nalini Malani, Andrea Martinelli, Ειρήνη Ματσούκη, Γιάννης Μιγάδης, Τάσος Μισούρας, Denis Monfleur
Γιάννης Μόραλης, Χρόνης Μπότσογλου,
Helmut Newton, Νίκος Νικολάου, Ζάφος Ξαγοράρης, Νίνα Παππά, Didier Paquignon, Jaume Plensa, Βασίλης Πούλος, Γιώργος Ρόρρης, Jean Rustin, Εδουάρδος Σακαγιάν, Antonio Seguí, Σωτήρης Σπαθάρης, Όλγα Σταυρίδου, Νίκος Στέφανου, Γιώργος Τουρκοβασίλης, Γιάννης Τσαρούχης, Αλέκος Φασιανός, Μαρία Φιλοπούλου, Γιαννούλης Χαλεπάς, Vladimir Velickovic κ.α.
Είναι  αληθινά ευτυχής η στιγμή που ένας δημόσιος χώρος, καθαυτό αρχειακός και μουσειακός, χώρος φύλαξης, διατήρησης και προβολής της ιστορικής μνήμης, μεταβάλλεται ταυτόχρονα,  μέσω μιας έκθεσης, σε έναν αληθινό “χώρο αρχειοθέτησης της Τέχνης”, σε ένα πολύτιμο “Αρχείο καλλιτεχνικών έργων, παραστάσεων, χρωμάτων και εντυπώσεων”.
Την έκθεση επιμελήθηκε η Ιστορικός και διευθύντρια του ΙΑΜΥ, Ντίνα Αδαμοπούλου και θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου.
Πληροφορίες
Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας
18040 ΥΔΡΑ, ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ.: +30 22980 52355
Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά 9-30 Απριλίου, 10:00-16:00
01-28 Μαΐου, 10:00-16:00 & 19:00-21:00


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου