«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Σάββατο, 7 Απριλίου 2018

Σε κλίμα κατάνυξης η περιφορά των Επιτάφιων στην Ύδρα


Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής 6 Απριλίου 2018 στην Ύδρα, με κάθε επισημότητα αλλά και ιδιαίτερη κατάνυξη η περιφορά των Επιτάφιων των ενοριακών εκκλησιών του νησιού.
Στην περιφορά των ενοριακών Επιτάφιων του κεντρικού οικισμού συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα και έγινε  μέσα σε ιδιαίτερα κατανυκτική και ευλαβική ατμόσφαιρα.
Οι Επιτάφιοι του κεντρικού οικισμού συναντήθηκαν έξω από το Ιερό Καθεδρικό Ναό της Ύδρας και γύρω από την εξέδρα που είχε στηθεί, και αφού τελέστηκε δέηση, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, κκ Εφραίμ στη συνέχεια αναχώρησαν για τις ενορίες τους. Λίγο πριν την αναχώρηση των Επιτάφιων, ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης μας σε σύντομο λόγο του μίλησε για το νόημα της θυσίας του Χριστού και Κυρίου της Καρδιάς μας -όπως είπε χαρακτηριστικά- αναφερόμενος στους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται σε γειτονική χώρα μας προέτρεψε να προσευχηθούμε ώστε η δύναμη της προσευχής μας να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και κατέληξε την ομιλία του ευχόμενος Καλή Ανάσταση.


Νωρίτερα είχε προηγηθεί ο Θαλασσινός Επιτάφιος στα Καμίνια της Ύδρας, ένα πολύ παλαιό θρησκευτικό έθιμο του νησιού μας που αναβιώνει κάθε χρόνο στην Ύδρα.  Ο Επιτάφιος του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου αφού πρώτα πέρασε από τα γραφικά δρομάκια του νησιού, κατέληξε στο λιμανάκι των Καμινίων όπου μπήκε  μέσα στη θάλασσα, για να ευλογηθούν τα νερά και να έχουν καλά ταξίδια οι ναυτικοί μας, με την παρουσία των Αρχών του τόπου αλλά και εκατοντάδων πιστών που είχαν κατακλύσει ασφυκτικά το μικρό ψαρολίμανο του Καμινιού τελέστηκε η δέηση - για να ευλογηθούν τα νερά αλλά και υπέρ των ναυτικών για καλόπλοα ταξίδια και ασφαλή γυρισμό στο νησί.
Στις σημερινές θρησκευτικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Παρασκευής παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας κ. Ι. Μπελεγρής, η Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρισης Δήμου Ύδρας κ. Κ. Βούλγαρη-Μαραγκού, ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Ύδρας κ. Π. Μαρκαντώνης, δημοτικοί σύμβουλοι, η Βουλευτής της Α΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ε. Σταματάκη, η Βουλευτής της Α' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Γεννιά (που παραβρέθηκε στην Αποκαθήλωση στον Καθεδρικό Ναό της Ύδρας), ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Π. Χατζηπέρος, το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών και Α' Αντιπρόεδρος της COTER κ. Σπύρος Σπυρίδων, το μέλος της Π.Ε. της Ν.Δ. κ. Χ. Μπουτσικάκης, η πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Ζ. Ρούσσου, ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Ύδρας Υπαστυνόμος Β΄ κ. Δ. Γιαννακάκος, ο Λιμενάρχης Ύδρας Αντιπλοίαρχος ΛΣ κ. Γ. Μανδαλάκης, φορείς του νησιού και εκατοντάδες κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου