«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018

Η Ύδρα τίμησε τη μνήμη του Ακαδημαϊκού, Ιστορικού και Δημάρχου Αντωνίου Λιγνού


Με μια σεμνή και λιτή τελετή αλλά και τέλεση Τρισάγιου στη μνήμη του Δημάρχου Ύδρας και Ιστορικού Αντωνίου Λιγνού συνεχίστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις των “Μιαουλείων 2018”.
Την Τρίτη 19 Ιουνίου λίγο πριν το μεσημέρι σε μια σεμνή και λιτή τελετή εμπρός στην προτομή του Δημάρχου Ύδρας, Ακαδημαϊκού και Ιστορικού Αντωνίου Λιγνού, τελέστηκε τρισάγιο από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αιδεσ. Πρωτ. π. Ακίνδυνο Δαρδανό. Η προτομή  του Αντωνίου Λιγνού βρίσκεται έμπροσθεν του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας και κοσμεί το ανατολικό τμήμα του λιμανιού του νησιού.

Στην εκδήλωση μνήμης παραβρέθηκαν Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αιδεσ. Πρωτ. π. Ακίνδυνος Δαρδανός, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, η οικογένεια Κουρή, απόγονοι του Αντωνίου Λιγνού, ο πρώην Δήμαρχος Ύδρας κ. Κ. Αναστόπουλος, ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Ε. Γεώργας, η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας  κ. Κ. Αδαμοπούλου, ο Λιμενάρχης Ύδρας Αντιπλοίαρχος ΛΣ Γ. Μανδαλάκης, η Σημαιοφόρος ΛΣ κ. Βασιλεία-Μαρία Ψαρρού, το προσωπικό του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας κ.α. 
Αντώνιος Λιγνός
Ο Αντώνης Λιγνός, ήταν γιατρός, Ακαδημαϊκός, Λόγιος, Ιστορικός αλλά και Δήμαρχος της Ύδρας για περίπου 40 χρόνια,  στον οποίο η Ύδρα χρωστάει πολλά για την μνημειώδη συλλογή των Αρχείων του, πολύτιμη προσφορά για την ιστορία του νησιού. Αναλαμβάνει με ακαταπόνητο ζήλο το έργο της ταξινόμησης και μεταγραφής του υλικού του αρχείου της κοινότητας Ύδρας (1708 - 1865), που είχε ο ίδιος ανακαλύψει σε κελιά-αποθήκες του Ι. Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Ύδρας. Με αυτές τις εργασίες έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία Μουσείου και Βιβλιοθήκης στο νησί. Το υλικό του αρχείου, στη συνέχεια το ταξινόμησε και έγγραψε επίσης σε τόμους την "Ιστορία της νήσου Ύδρας".
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου