«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018

Κορυφώθηκαν με ένα δρώμενο υπερθέαμα οι εορταστικές εκδηλώσεις απόδοσης τιμής στον Ναύαρχο Α. Μιαούλη και τους θαλασσομάχους της Ύδρας


«Μιαούλεια 2018» - Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με μεγάλη επιτυχία κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην ΎδραΜε μια φαντασμαγορική τελετή που περιελάμβανε απόδοση τιμής στον Ναύαρχο του Ελληνικού στόλου Αντρέα Μιαούλη και του ναυμάχους της Ύδρας κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα Μιαούλεια 2013 – Πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού κατέπλευσε στην Ύδρα - Το απόγευμα του Σαββάτου με κάθε επισημότητα έγινε η μεταφορά της Ληκύθου με την καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη αλλά και του Σταυρού που είχε στο πλοίο του  στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου- Απονομή τιμητικών πλακετών και δεξίωση στο Ιστορικό Δημαρχείο Ύδρας - Ένα μεγάλο πλήθος επισκεπτών και κατοίκων του νησιού παρακολούθησε  το εντυπωσιακό δρώμενο-υπερθέαμα με την αναπαράσταση της πυρπόλησης  της οθωμανικής αρμάτας την καύση των πυροτεχνημάτων και με νησιώτικο γλέντι που έκλεισε τη γιορτή.
Το μεσημέρι του Σαββάτου 23 Ιουνίου 2018 πλοίο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κατέπλευσε στο νησί για να λαμπρύνει με την παρουσία του, τους εορτασμούς των «Μιαουλείων 2018». Στο πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού επιφυλάχθηκε ως είθισται λαμπρή υποδοχή από τις Αρχές του τόπου, τις Λιμενικές αρχές, τους επισήμους, τους Μπουρλοτιέρηδες του νησιού αλλά και τον κόσμο.

Το απόγευμα του Σαββάτου με κάθε επισημότητα έγινε η μεταφορά της Ληκύθου με την καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη αλλά και του Σταυρού που είχε στο πλοίο του, από το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Λίγο πριν τη μεταφορά της καρδιάς του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη οι επίσημοι επισκέφτηκαν το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο και την αίθουσα Γ. Κουλούρα (παλιά μαγειρία ΑΕΝ) όπου ξεναγήθηκαν στην έκθεση “Μεθ΄ορμής ακαθέκτου”.
Στη συνέχεια και ώρα 20:30 έγινε από τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου η υποδοχή των επισήμων στο Ιστορικό Δημαρχείο όπου ο Δήμαρχος Ύδρας έδωσε στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ και στους υψηλούς καλεσμένους τιμητικές πλακέτες των “Μιαουλείων 2018” και στη συνέχεια παρέθεσε δεξίωση.
Λίγο μετά 21.30 ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ Κουκουδάκης απύθυνε χαιρετισμό αναφερόμενος στον Ναύαρχο Α. Μιαούλη όπως στους καπετάνιους, τους ναύτες και τους πυρπολητές  και την προσφορά τους στον απελευθερωτικό Αγώνα. Τόνισε το ιστορικό παρελθόν της Ύδρας και την συνεισφορά του νησιού ιστορικά και πολιτισμικά στην Ελλάδα και τον κόσμο που φτάνει έως τις μέρες μας.  Μετά το πέρας της ομιλίας του Δημάρχου Ύδρας άρχισε το οπτικοακουστικό δρώμενο με την αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Γέροντα και την πυρπόληση της οθωμανικής φρεγάτας από τους Υδραίους Μπουρλοτιέρηδες. 
Η αφήγηση κατά την διάρκεια της αναπαράστασης της πυρπόλησης, τα ονόματα των ηρώων και των ηρωικών πράξεων τους, καθήλωσε αλλά και μετέφερε νοερά τους θεατές στην εποχή που αναφερόταν το οπτικοακουστικό δρώμενο. Μετά την πυρπόληση της φρεγάτας από τους Υδραίους Μπουρλοτιέρηδες, έγινε καύση πυροτεχνημάτων και ακολούθησε η Νάσια Κονιτοπούλου με τα τραγούδια και τη μουσική της έδωσε μια ιδιαίτερη νησιώτικη νότα στις γιορτινές εκδηλώσεις.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις κορύφωσης των εορταστικών εκδηλώσεων “Μιαούλεια 2018” του Σαββάτου  της 23ης Ιουνίου παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, ο Ιερός Κλήρος της Ύδρας, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Ι. Μπελεγρής, η Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας κ. Κ. Μαραγκού, ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Ύδρας κ. Π. Μαρκαντώνης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην Δήμαρχος Κ. κ. Αναστόπουλος, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο Βουλευτής της Α’ Πειραιά κ. Θ. Δρίτσας, η Βουλευτής της Α’ Πειραιά κ. Ε. Σταματάκη, ο Βουλευτής της Α’ Πειραιά κ. Κ. Κατσαφάδος ως εκπρόσωπος του του Αργηγού της Ν.Δ., ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Π. Χατζηπέρος, οι Δήμαρχοι Σπετσών κ. Π. Λυράκης, ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος κ. Δ. Καφαντάρης, Εκπρόσωπος του Δήμου Ερμιονίδας, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ν. Τσούνης, ο Αντιστράτηγος κ. Κ. Βασιλειάδης, ο Αργηγός του Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Ακτοφυλακής κ. Σ. Ράπτης, ο Υποστράτηγος της Πυροσβεστικής κ. Κ. Κυριακόπουλος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπλίου Πυραγός κ. Αλεξόπουλος, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά κ. Κ. Μαρκόπουλος, ο Διοικητής του Α.Τ. Ύδρας Υπαστυνόμος Α’ Ι. Μπαρμπούτης, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας Αντιπλοίαρχος ΛΣ Ε. Δανόπουλος, ο Λιμενάρχης Ύδρας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Γ. Μανδαλάκης, η  Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου- Μουσείου Ύδρα κ. Ν. Αδαμοπούλου, ο Πρόεδρος της Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας κ. Α. Ζεύκης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Υδραίων Αθηνών κ. Γ. Σαχίνης, η Πρόεδρος του Υδραϊκού Συνδέσμου Πειραιά κ. Α. Βάρκα-Μαυροειδάκου, ο Πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ κ. Ι. Μαραγκουδάκης.
Η αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Γέροντα και η πυρπόληση της οθωμανικής φρεγάτας ήταν ένα οπτικοακουστικό δρώμενο σε καλλιτεχνική επιμέλεια και σκηνοθεσία του κ. Δημήτρη Κουρούμπαλη και χορογραφίες – εικαστικό της κ. Φ. Κορρού. Η αγγλική μετάφραση και παρουσίαση έγινε από την κ. Μαίρη Γεωργακοπούλου και συμμετείχαν εθελοντικά Υδραίοι Μπουρλοτιέρηδες και ιδιοκτήτες σκαφών, η καύση των πυροτεχνημάτων ήταν χορηγία της κ. Αγγελικής Φράγκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου