«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018

Με επιτυχία έγιναν τα εγκαίνια της εγκατάστασης Atlasouna από την HYam στην Ύδρα

Ένας νέος καλλιτέχνης από το Μαρόκο ο Abdelaziz Zerrou, συνδιαλέγεται με την φύση της πατρίδας του την Ελληνική μυθολογία και την θάλασσα που ενώνει τις χώρες της μεσογείου, με μια εγκατάσταση με τίτλο Atlasouna στην πλατεία του Αγίου Μακαρίου στην Ύδρα. Ο Abdelaziz Zerrou κέρδισε το πρώτο βραβείο από τον οργανισμό Hyam (http://hyam.fr/en/home/).


Το γλυπτό που αναπαριστά το όρος Τούμπκαλ, το ψηλότερο σημείο του Άνω Άτλαντα – και ολόκληρου του Μαρόκου και της Βόρειας Αφρικής – με ύψος 4167 μέτρα, το έργο Atlasouna, δημιουργήθηκε επί τόπου στην Ύδρα με ντόπια υλικά. Το ηχητικό ντοκουμέντο (ήχοι πνηνών, κελάρισμα νερού κλπ), που δημιουργήθηκε στο Μαρόκο συνοδεύει το κεντρικό τμήμα του καλλιτεχνικού έργου για να μπορούν να το ακούσουν οι επισκέπτες και να συλλάβουν αυτό το κοινό μεσογειακό αφήγημα της Ελλάδας και του Μαρόκου. Η έκθεση του έργου του βραβευμένου καλλιτέχνη στην Ύδρα, εκτείθετε στην Πλατεία του Αγίου Μακαρίου που βρίσκεται στην καρδιά του οικισμού και πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Ο Abdelaziz Zerrou  θα εκθέσει καθ΄όλη τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού το έργο του με τίτλο Atlasouna (ο δικός μας Άτλας) στην πλατεία Μακαρίου που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης της Ύδρας. Ο Abdelaziz Zerrou που γεννήθηκε το 1982 στην Καζαμπλάνκα και που μοιράζει τον καλλιτεχνικό του χρόνο ανάμεσα στο Μαρόκο και στην Ελβετία, από το χρηματικό έπαθλο αξίας 10000 ευρώ που έλαβε από τον οργανισμό Hyam δημιούργησε και θα εκθέσει καθ΄όλη τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού το έργο του με τίτλο Atlasouna.
Το έργο του βραβευμένου καλλιτέχνη θα παρουσιάζεται από τις 15 Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2018 και είναι προσιτό για τους επισκέπτες αφού βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Μακαρίου στο κέντρο της πόλης.
Στην ομιλία της η η διευθύντρια της HYam κ. Pauline Simons αναφέρθηκε για το έργο της HYam  και για την πρόθεση της να καταστήσει την Ύδρα καλλιτεχνικό κέντρο αφού στο νησί θα πραγματοποιούνται όλες οι εγκαταστάσεις των νέων και βραβευμένων καλλιτεχνών στη συνέχεια μίλησε ο βραβευμένος Μαροκινός καλλιτέχνης κ. Abdelaziz Zerrou αναφερόμενος στο έργο του Atlasouna και την γέφυρα φιλίας που συμβολικά ενώνει το Μαρόκο και την Ελλάδα με συνδετικό κρίκο την οροσειρά του Άτλαντα.
Τα εγκαίνια έγιναν στις 14 Ιουλίου και ώρα 7:00 μ.μ. έως τις 9:00 μ.μ. και παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας και Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δήμου Ύδρας κ. Γ. Μπελεγρής, η Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρισης του Δήμου Ύδρας κ. Κ. Μαραγκού, ο πρώην Δήμαρχος κ. Κ. Αναστόπουλος, η διευθύντρια της HYam κ. Pauline Simons, ο εικαστικός κ. Α. Βερούκας, ο διεθνής Έλληνας ζωγράφος κ. Γ. Κώττης, η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας κ. Ν. Αδαμοπούλου, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας Αντιπλοίαρχος ΛΣ κ. Ε. Δανόπουλος και δεκάδες φιλότεχνων που πήραν μέρος στα επιτυχημένα εγκαίνια της εγκατάστασης το βράδυ του Σαββάτου 14 Ιουνίου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου