«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2018

Με επιτυχία το αφιέρωμα στον Γάλλο συμβολιστή ποιητή Ζαν Μορεάς - Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο από την Αδελφότητα Υδραίων Αθηνών


Στα πλαίσια της Γαλλικής εβδομάδας την Τρίτη 31 Ιουλίου στις 20.30 η Αδελφότης Υδραίων Αθηνών διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία αφιέρωμα στον Γάλλο συμβολιστή ποιητή Ζαν Μορεάς - Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο, στο παράρτημα της ΑΣΚΤ που ήταν το αρχοντικό των προγόνων του Εμμανουήλ Τομπάζη και Ξανθής Σαχίνη, με τη συμμετοχή μελών της οικογένειάς του.

Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Υδραίων Αθηνών κ. Γιάννης Σαχίνης μίλησε για τη ζωή και το έργο του Ζαν Μορεάς, ψευδώνυμο του Γιάννη Παπαδιαμαντόπουλου που ήταν Ελληνικής καταγωγής ποιητής και πρωτοστάτησε στο κίνημα του γαλλικού συμβολισμού. Γιος του νομικού Αδαμαντίου Παπαδιαμαντόπουλου και εγγονός του πρόκριτου και Φιλικού Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου. Πραγματοποίησε νομικές σπουδές στη Γερμανία (Μόναχο) και τη Γαλλία (Παρίσι). Γεννήθηκε στις 15 Απρίλη του 1856 στην Αθήνα και πέθανε στις 31 Μαρτίου του 1910 στο Παρίσι. Ο Ζαν Μορεάς, αυτό το μυθικό όνομα του 19ου αιώνα, ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος, Αθηναίος «καλής γενεάς», νεο-Παριζιάνος και ποιητής του Συμβολισμού. Μετά την ομιλία Προέδρου της Αδελφότητας Υδραίων Αθηνών  ακούστηκαν ποιήματα του Ζαν Μωρέα.
Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Κ. Αναστόπουλος, η Διευθύντρια του Ι.Α.Μ.Υ. κ. Ν. Αδαμοπούλου, η εκδότης της εφημερίδας "Η Φωνή της Ύδρας" κ. Ε. Χριστοδούλου, η Πρόεδρος της HYam κ. P. Simons, και δεκάδες κόσμου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου