«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2018

Κυνηγετικός Σύλλογος Ύδρας: Τα μανιτάρια στον τόπο μας


Φώτο: www.bostanistas
Από: Κυνηγετικό Σύλλογο Ύδρας
ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΦΥΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΕΥΚΟ. ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΜΕΡΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΗΛΙΑ, ΕΥΑΕΡΑ ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ. ΔΕΝ ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΤΑ ΠΥΚΝΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΟΠΟΥ Ο ΗΛΙΟΣ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΕΣ ΤΟΥ, Ο ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΥΚΟΒΕΛΟΝΑΣ( ΤΟ ΛΕΜΕ ΠΟΥΣΙ ΕΔΩ ), ΠΑΧΥ ΚΑΙ ΑΔΙΑΠΕΡΑΣΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΑΝ ΧΟΝΤΡΟ ΠΑΠΛΩΜΑ. ΕΚΕΙ ΟΥΤΕ ΧΟΡΤΑ ΔΕΝ ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ.
ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΒΙΟΤΟΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΕΚΑΤΣΑ. ΔΗΛ ΤΑ ΑΡΑΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΠΥΚΝΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ , ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΥΚΝΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΣΤΑΔΕΣ ΠΕΥΚΩΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΦΥΟΝΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΟΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΑ ΔΕΝΤΡΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑΡΑ ΠΙΘΑΝΩΣ ΔΙΟΤΙ ΕΚΕΙ ΤΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΙΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΦΙΛΙΚΟ ΓΙΑ ΑΥΤΑ.
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΠΕΥΚΟΕΙΔΗ ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΣΧΟΙΝΟ ( ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΟΚΙΝΩΠΑ ΣΤΗΝ ΟΨΗ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΣΧΟΙΝΟΧΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ), ΜΕ ΒΕΝΙΟ, ΚΑΙ ΠΟΥΡΝΑΡΙ ( ΚΟΝΤΟΠΟΥΡΝΑΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΕΝΤΡΟ ). ΞΑΛΑΦΤΟ ( ΞΑΛΑΦΤΙ ), ΑΦΑΝΕΣ, ΚΑΙ ΑΣΦΑΚΑ, ΠΑΝΤΑ ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΑΥΤΑ ΓΕΙΤΟΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΠΕΥΚΟΕΙΔΕΣ ΔΑΣΟΣ. Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΄΄ΠΕΥΚΙΤΕΣ΄΄. ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΟΝΟΜΑ, ΤΑ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΑΠΛΩΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ.
ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΜΑΣ ΦΥΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΑΠ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ( ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΥΛΕΚΤΕΣ ) ΑΡΚΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΒΡΩΣΙΜΑ. ΩΣΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ Κ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ. ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ "ΛΑΚΤΑΡΙΟΣ Ο ΝΟΣΤΙΜΟΣ".
(Επιστημονική Ονομασία: Lactarius deliciosus λαϊκές ονομασίες: Κουμαρίτης, πευκίτης γαλακτίτης, Καρότο, Αγκισαρίτης κουμαρένιες μανίτες (Σάμος) Κοκκινό-μανίταρο (Κύπρος ). 
Φώτο: www.bostanistas
ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΣΑΙΟ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ. ΣΠΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΜΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΟΜΠΡΕΛΑΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΩΝ 20 ΕΚΑΤΟΣΤΩΝ. ΤΑ ΣΥΝΗΘΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΞΥ 8 - 14 ΕΚΑΤΟΣΤΑ. ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ 2 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΕΔΟΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ :
- ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ.
- Ο ΚΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΟΡΜΟΣ ΤΟΥΣ, ΔΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙ
ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ / ΚΑΡΟΤΙ. ΑΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΙΣ ΧΑΡΤΙ ΤΟ ΒΑΦΕΙ ΚΑΡΟΤΙ.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ( ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΕΣ ΛΕΝΕ ) ΞΑΔΕΛΦΑΚΙ ΤΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΕ ΟΨΗ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΠΙΟ ΑΣΠΡΙΔΕΡΟ ΑΠ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΟΠΕΙ ΕΚΚΡΙΝΕΙ ΜΙΑ ΚΟΛΩΔΗ ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΓΑΛΑ.

ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΜΑΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. ΠΑΝΤΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΛΙΓΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΧΡΟΝΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΧΕΙ ΣΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΒΡΟΧΕΣ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ. ΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΨΙΛΟΒΡΟΧΑ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ. ΣΤΑ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΕΥΡΕΤΕΣ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΥΣΧΑΙΡΕΝΕΙ ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΜΕΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΝΕΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥΣ. ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΝΕΙ ΒΡΟΧΟΥΛΕΣ Ο ΟΚΤΩΒΡΗΣ ( ΟΠΩΣ ΦΕΤΟΣ ), ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΕΜΒΡΗΣ ΝΑ ΣΙΓΟΝΤΑΡΕΙ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ, ΗΠΙΟΥΣ ΖΕΣΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ( ΝΟΤΙΑΔΕΣ ) ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ Κ ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΤΑ ΘΡΕΦΕΙ ΚΑΙ ΣΤΕΓΝΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ. ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΜΙΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΡΥΟ, ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΣΤΕΓΝΟΥΣ ΒΟΡΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΣΤΕΓΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ. ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΥΤΕ Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΑΦΟΥ ΤΑ ΣΑΠΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΤΑ ΚΟΨΕΙ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΣΚΟΥΛΗΚΑΚΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΤΡΩΝΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ.
ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΟΙ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΜΠΕΚΑΤΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΡΘΕΙ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΜΑΣ. ΧΩΜΑ ΜΑΛΑΚΟ, ΥΓΡΑ ΜΕΡΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΗΛΙΑ, ΗΠΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ. ΕΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΒΕΛΟΥΔΟΜΑΤΑΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΤΑΛΕΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΓΕΜΑΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. Ο ΒΙΟΤΟΠΟΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΕΛΕΓΑΝ ΄΄ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΚΑΤΣΟΧΡΟΝΙΑ !!! ‘’.
ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΓΥΡΩ ΣΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΕΝΩ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ( ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΜΑΣ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟΥ ΥΔΡΑΙΟΥ ) ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΡΕΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΜΑΖΕΜΑ. ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟ, ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥ. ΔΕΝ ΣΚΑΒΟΥΜΕ, ΤΟΥΜΠΑΡΟΥΜΕ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΤΟ ΒΟΥΝΟ. ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΟΤΑΝ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΛΑΘΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΝΑΥΛΟΝ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΛΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΠΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΚΟΜΑΤΙΑ. ΜΑΝΙΤΑΡΑΣ ΜΕ ΤΣΑΝΤΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ‘’ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ ‘’. ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΜΟ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ. ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΙΖΩΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΔΙΟΤΙ ΧΑΛΑΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ Ο ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ ΜΑΝΙΤΑΡΑΣ ΑΦΟΥ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΩΣΤΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΥΣΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΟΡΟ ΝΑ ΚΑΡΠΙΣΕΙ ΞΑΝΑ. ΤΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΦΗΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΚΕΠΑΖΟΝΤΑΙ ΕΛΑΦΡΑ ΝΑ ΝΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΄΄ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΔΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΑΤΙ ‘’ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ( ΜΑΛΟΝ ΥΠΟΝΟΟΥΣΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ.... ).
ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΝΟΣΤΙΜΑ. ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΕΙΔΗ ( ΚΑΛΙΕΡΓΗΣΙΜΑ ΚΑΙ ΜΗ ) ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΟΥ. ΘΑ ΛΕΓΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΕΦΑΓΑ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ ΚΑΙ Η ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ! ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΟΥΝ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ, ΚΑΙ ΩΣ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΚΡΕΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ. ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΦΑΣ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ. ΤΡΕΙΣ ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΤΡΟΠΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: ΜΕ ΡΥΖΙ ΠΙΛΑΦΙ, ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΛΑΔΙ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ( ΟΠΩΣ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ) ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΑΚΙ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΖΕΣΤΑ ( ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΡΟ – ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΡΕΑΣ ΕΤΣΙ ), ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΨΗΤΑ ΣΤΗΝ ΣΧΑΡΑ ( ΜΕ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ – ΟΧΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ) ΟΠΩΣ ΤΑ ΨΑΡΙΑ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ. ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΛΑΔΟΡΥΓΑΝΗ ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΡΝΙΣΙΑ ΣΥΚΩΤΑΡΙΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΙΑ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΧΡΩΣΤΙΚΗΣ ( ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ) ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΑ ΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΣΚΟΥΡΟΧΡΩΜΑ. ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΤΡΟΦΗ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΘΟΣ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ, ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ.
ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΥΧΕΙ ΝΑ ΝΑΙ ΚΑΛΗ Η ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΠΕΚΑΤΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΤΑ ΣΥΝΔΙΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ. ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΑΧΑΙΡΑΚΙ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΚΥΨΙΜΑΤΑ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΠΟΘΗΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. ΑΣΕ ΠΟΥ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΡΗ, ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΒΟΛΤΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΜΥΤΕΣ, ΟΠΟΤΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΚΥΝΗΓΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΞΕΧΑΣΤΟ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΜΕ ΓΕΥΣΕΙΣ ΜΠΕΚΑΤΣΑΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ!! ΑΝ ΣΥΝΔΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΙΩΜΑΤΑΡΙ ΑΓΙΩΡΓΗΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΜΕΑ, ΤΟΤΕ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΟ!!!
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ, ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ!
ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΔΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου