«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019

Ομιλία - συζήτηση του κ. Λ. Κεχαγιόγλου – Κάλεσμα στους δημότες να γίνει η ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ

Ομιλία - συζήτηση με θέμα "Πως η Ύδρα θα γίνει ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ" πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 18:00 στο καφέ "Υδραϊκή Γωνιά” στην παραλία της Ύδρας. 
Η ομιλία - συζήτηση ήταν πρωτοβουλία του κ. Λευτέρη Κεχαγιόγλου Προέδρου του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών και μαζί του ήταν ο κ. Γιώργος Μπενέτος Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Νησιωτικών Επιμελητηρίων (INSULER) ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούσαν την Ύδρα (ΕΣΠΑ, Μεταφορικό Ισοδύναμο κλπ).

Στην ομιλία του κ. Λευτέρης Κεχαγιόγλου αναφέρθηκε στην διεκδίκηση του Δήμου από τον συνδυασμό του αλλά και σε πολλά θέματα που αφορούν την Ύδρα  και επικεντρώθηκε σε θεματικές ενότητες με προτάσεις για το μέλλον του νησιού. Μερικές από τις προτάσεις αυτές συνοψίζονται στις παρακάτω ενότητες προσβλέποντας ένα δήμο σύγχρονο και απαλλαγμένο από αγκυλώσεις του παρελθόντος:
  • στην κοινωνική συνοχή με την κοινωνία ενωμένη σε κοινούς στόχους
  • την κοινωνική προστασία σαν δείκτη πολιτισμού και αξιοπρέπειας αλλά και δείκτη ανάπτυξης
  • την επιχειρηματικότητα με τον δήμο υποστηρικτή και εργαλεία ανάπτυξης για όλους
  • τις υποδομές, δίνοντας την ευκαιρία σε ανθρώπους που έχουν τις λύσεις και την εμπειρία
  • τη διαφάνεια, με λόγο και γνώση σε όλα που μας αφορούν
  • τις απευθείας αναθέσεις δίκαια, αξιοκρατικά και με διαφάνεια
  • τους θεσμικούς φορείς, για τη θωράκιση του νησιού προς όφελος του συνόλου
  • τον λόγο στους πολίτες, συμμετοχή όλων παντού και έλεγχος της εξουσίας
  • κάλεσε στους δημότες ώστε να γίνει η ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ 
Τα κύρια σημεία των ομιλιών των κ.Λ. Κεχαγιόγλου και κ. Γ. Μπενέτου συνοψίζονται στα εξής:
Τα νησιά  παρουσιάζουν ενδογενείς μειονεξίες, γεωγραφική απομόνωση, σημαντικές ελλείψεις και μια διαρκώς φθίνουσα παραγωγική πορεία.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το νησιωτικό ζήτημα μπαίνει οριζόντια στο σύνολο των ευρωπαϊκών πολιτικών.
Στα προγράμματα Περιφερειακής Ανάπτυξης 2014-2020 έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη νησιωτική οικονομία, ένα εφαλτήριο που δυνητικά και υπο προϋποθέσεις μπορεί και πρέπει να μας οδηγήσει σε ένα ποιοτικό άλμα.
Το σημαντικότερο όμως επίτευγμα της συνεχούς παρέμβασης μας σε θεσμικό επίπεδο αφορά στην αποδοχή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης του «κοινοτικού κεκτημένου νησιωτικότητας».
Θεωρούμε ξεχωριστή επιτυχία πως στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής έχουμε εντάξει τις θαλάσσιες μεταφορές δίδοντας ιδιαίτερο βάρος σε ορισμένες ειδικές θαλάσσιες συνδέσεις εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και αρκετές συνδέσεις μικρών κυρίως νησιών της Ελλάδος.
Στόχος των παρεμβάσεων αυτών είναι να διασφαλιστούν επαρκώς οι θαλάσσιες συνδέσεις προορισμών που δεν καλύπτονται από την αγορά θαλασσίων μεταφορών.
Ταυτόχρονα επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο για τον θαλάσσιο παράκτιο τουρισμό. Τον νησιωτικό τουρισμό και ιδιαίτερα την κρουαζιέρα εκτιμώντας ότι μπορούμε να συνδέσουμε τον κλάδο αυτό με τον πρωτογενή τομέα.
Μέσα από αυτή την διαδικασία μπορούμε να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα της Ύδρας.
Πρέπει να δώσουμε ζωή στο νησί μας. Να κρατήσουμε τον κόσμο σε αυτά μέσο της ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα και ακολούθως και μέσο του δευτερογενούς τομέα, όπως είναι π.χ. η τυποποίηση των προϊόντων με σήμα προέλευσης κ.ά.
Τις ομιλίες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον δημότες της Ύδρας που παραβρέθηκαν και ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις και απαντήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου