«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019

Επιτυχημένη ημερίδα στα Χανιά με τη συμμετοχή του ΙΑΜ΄Υδρας με θέμα «Ο ρόλος των Αρχείων σήμερα»


Από: Γ.Α.Κ./ Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας
Χανιά, Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 «Προσεγγίσεις στον ρόλο των Ιστορικών Αρχείων σήμερα»
Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά με θέμα «Ο ρόλος των Αρχείων σήμερα», την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Χανίων, από τον Σύλλογο “Φίλοι Ιστορικού Αρχείου Κρήτης”, σε συνεργασία με τα ΓΑΚ/ Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, ομιλήτριες ήταν η Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ./ Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας Ντίνα Αδαμοπούλου με θέμα εισήγησης «Η Δημιουργική προσέγγιση του παρελθόντος με το παρόν, μέσω ενός σύγχρονου Αρχείου – Μουσείου. Η περίπτωση των Γ.Α.Κ./ Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας» και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπεύθυνη των Κλειστών Συλλογών της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου, Ελένη Κωβαίου με θέμα «Βιβλιοθήκες και Αρχεία στον Παγκόσμιο Ιστό».

Στις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των δύο ομιλητριών, παρουσιάστηκαν αφενός από την κ. Αδαμοπούλου ο πρότυπος και εξωστρεφής τρόπος λειτουργίας μιας σύγχρονης ελληνικής αρχειακής υπηρεσίας (ΙΑΜ Ύδρας) η οποία λειτουργεί αδιαλείπτως σε καθημερινή βάση προσφέροντας τόσο στο τοπικό όσο στο ευρύτερο και διεθνές κοινωνικό σύνολο υψηλού επιπέδου πολιτιστικές δράσεις, αφετέρου από την κ. Κωβαίου οι στόχοι και οι επιδιώξεις καθώς και οι ενέργειες που γίνονται μέσω του Πανεπιστημίου Κρήτης για την ψηφιοποίηση των αρχείων προκειμένου αυτά να μπορούν να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα στον παγκόσμιο ιστό.
Για την επιτυχή ημερίδα και για τη συμμετοχή του ΙΑΜ΄Υδρας ο τοπικός Τύπος και οι αναγνώστες του έγραψαν εξαιρετικά σχόλια όπως το κατωτέρω:
Σε μία πόλη όπως είναι τα Χανιά μας, είναι λυπηρό να είναι τόσο παραμελημένο, τόσο αφημένο στην αφάνεια, σαν “νεκροταφείο” ένα τόσο σημαντικό ιστορικό υλικό. Η πρωτοβουλία να δοθεί η ευκαιρία στην κα Ντίνα Αδαμοπούλου να εξιστορήσει όλες τις δικές της εμπειρίες, τους αγώνες της, τις υπεράνθρωπες προσπάθειες χρόνων για να ζωντανέψει το κτήριο και το υλικό του Ιστορικού Αρχείου Υδρας, σίγουρα θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για να ξεκινήσει το γρανάζι που θα φέρει το ποθητό αποτέλεσμα για το δικό μας Ιστορικό Αρχείο.
Αναλυτικά προβλήθηκε ο αγώνας των Υδραίων ώστε ένα κτήριο “γιαπί” να μεταμορφωθεί σε ένα κομψοτέχνημα, καμάρι των Υδραίων, όπου φιλοξενούνται πλέον με τον αρμόζοντα σεβασμό, πολλά εκθέματα και βιβλία. Χώρος ανοιχτός στους κατοίκους του νησιού, στους μαθητές, στους επισκέπτες. Χώρος που φιλοξενεί καλλιτέχνες και δίνει ζωή στο νησί. Ολα αυτά, από την αρχή της προσπάθειας, μέχρι τη στιγμή της ολοκλήρωσης του έργου ας είναι ένα παράδειγμα για τους Χανιώτες “Φίλοι του Ιστορικού Αρχείου”, ας είναι η δύναμη που χρειάζεται ώστε να φτάσουν στο ποθητό αποτέλεσμα.
Στην προσπάθεια αυτή έχετε ήδη στο πλευρό σας τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, τον Συνεταιρισμό Ηλεκτρολόγων Χανίων καθώς και την Περιφέρεια Κρήτης.”’’
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ / Τετάρτη 3 Απριλίου 2019
Την ημερίδα, οι εργασίες της οποίας στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, συντόνισε η Γ.Γραμματέας του Συλλόγου κ. Στέλλα Αλυγιζάκη και πλαισίωσαν με σύντομες ενημερωτικές αναφορές τους η Προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης κ. Μαρίνα Αρετάκη και ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης» κ. Γιάννης Πλατσιδάκης.
Και οι δύο αναφέρθηκαν στην πολύ κακή κατάσταση του πολύτιμου περιεχομένου των ΓΑΚ/Ιστορικού Αρχείου Κρήτης το οποίο χρήζει άμεσης σωστικής παρέμβασης και δραστικών ενεργειών από πλευράς Πολιτείας, θέτοντας ως πολυπόθητο στόχο τους να φτάσουν τα ΓΑΚ /Ιστορικό Αρχείο Κρήτης στο επίπεδο της εύρυθμης λειτουργίας και της συνεχούς πολιτιστικής προσφοράς του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας .
Δείτε εδώ την Συνέντευξη της Προϊσταμένης των Γ.Α.Κ./ Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας Ντίνας Αδαμοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου