«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016

«Μιαούλεια» - Απόδοση τιμής στον Ναύαρχο Α. Μιαούλη και τους θαλασσομάχους της Ύδρας

Τα «Μιαούλεια» είναι η λαμπρότερη γιορτή της Ύδρας, στην πολυήμερη γιορτή τιμάται η επέτειος του θανάτου του Ναυάρχου Αντρέα Μιαούλη που φέτος, συμπληρώνονται 181 χρόνια από τον θάνατό του, αλλά  τιμώνται επίσης οι Ναυμάχοι του νησιού –καπετάνιοι, πυρπολητές και ναύτες - που ξεκίνησαν την Απελευθερωτική Επανάσταση του 1821 και κυριάρχησαν στον κατά θάλασσα αγώνα. Ο Ανδρέας Μιαούλης ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε με την ναυτοσύνη του, και τις ικανότητες του τον ενωμένο Ελληνικό στόλο των νησιών, νικηφόρα ενάντια στον Οθωμανικό στόλο. Η γιορτή σηματοδοτεί μια ιστορική μνήμη για την Ύδρα αλλά και μια συλλογική μνήμη για την Ελλάδα, που χάρη στην Ύδρα και τα άλλα δυο νησιά (Σπέτσες και Ψαρά), κυριάρχησαν στον θαλάσσιο χώρο και έδωσαν την ώθηση για την απελευθέρωση μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις των «Μιαουλείων» είναι αφιερωμένες στην ετήσια επέτειο του θανάτου του Ναυάρχου Αντρέα Μιαούλη (1769-1835), αλλά και στη δράση του δράση του, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων (1821-1827). Κατά  την διάρκεια των «Μιαουλείων» πραγματοποιούνται μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων που διαρκούν δύο περίπου εβδομάδες και περιλαμβάνουν ποικίλες δραστηριότητες και καλλιτεχνικά γεγονότα, εκθέσεις, συναυλίες περιλαμβάνει επίσης  παραδοσιακούς χορούς, τοπικές εκδηλώσεις-επιδείξεις συλλόγων, με τη συμμετοχή μαθητών των σχολείων του νησιού, θεατρική παράσταση, ημερίδες, χορευτικές δράσεις, αλλά και συναυλία στο λιμάνι του νησιού. Κορύφωση των εκδηλώσεων είναι η αναπαράσταση τμήματος της ναυμαχίας  του Γέροντα και κυρίως της πυρπόλησης ομοιώματος οθωμανικής φρεγάτας από Υδραίους Μπουρλοτιέρηδες αλλά και την καύση πυροτεχνημάτων στην είσοδο του λιμανιού.
Κατά την διάρκεια της κορύφωσης των εορταστικών εκδηλώσεων η Ληκύθος με την καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη μεταφέρετε από το  Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας -όπου και φυλάσσετε - στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Ύδρας. Την επόμενη μέρα γίνετε  Θεία Λειτουργία και δοξολογία και η λήκυθος μεταφέρετε στο κάστρο του Κάβου όπου πραγματοποιείτε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ναυάρχου Ανδρέα.


Ανδρέας Μιαούλης - Βώκος
Γεννήθηκε στις 20 ΜαΪου 1769 στην Ύδρα, παντρεύτηκε το 1792 με την Ειρήνη Μπίκου, κόρη του ιερέα Ιωάννη Μπίκου. Παντρεύτηκε δεύτερη φορά την Ευαγγελίδου και το 1823, σε τρίτο γάμο, τη χήρα του Κωνσταντίνου Γκιούστου. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ανδρέας Βώκος.
Από μικρός ασχολήθηκε με το ναυτικό επάγγελμα και σε ηλικία μόλις 16 ετών έγινε κυβερνήτης του οικογενειακού εμπορικού πλοίου.
Κατά την διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων διέσπασε αρκετές φορές τον αγγλικό αποκλεισμό, κέρδισε πολλά χρήματα από το εμπόριο, ναυπήγησε δικά του πλοία και αντιμετώπισε πειρατές.
Στην Επανάσταση του 1821 ορίστηκε συναρχηγός της Υδραίϊκης ναυτικής μοίρας μαζί με τον Ιάκωβο Τομπάζη και τον επόμενο χρόνο τον διαδέχτηκε στην αρχηγία του Στόλου.
Το 1822 ανδραγάθησε στην Πάτρα και εμπόδισε τον ανεφοδιασμό των πολιορκημένων Τούρκων στο Ναύπλιο. Τον ίδιο χρόνο κατάφερε να σπάσει τον τουρκικό αποκλεισμό και να ενισχύσει με στρατό και τρόφιμα το πολιορκημένο Μεσολόγγι. Το 1823 κατατρόπωσε τους Οθωμανούς στο Αρτεμίσιο και το 1824 στη ναυμαχία του Γέροντα.  Το 1825 εμπόδισε τον ανεφοδιασμό του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και κατέφερε πλήγματα εναντίον του αιγυπτιακού στόλου στη Μεθώνη. 
Ο Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης απεβίωσε την Κυριακή 11 Ιουνίου του 1835 και ενταφιάστηκε στην ακτή του Πειραιά, η οποία από τότε ονομάστηκε Ακτή Μιαούλη κατά την παράδοση στο ίδιο σημείο είχε ταφεί και ο Θεμιστοκλής. Το 1952 τα οστά του μεταφέρθηκαν στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων του Πειραιά. Το 1986 τα οστά του μεταφέρθηκαν με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στην Ύδρα όπου τους επιφυλάχτηκε μεγάλη και πανυδραϊκή υποδοχή όπου και τοποθετήθηκαν σε κρύπτη στο κάστρο του Κάβου στον ανδριάντα του. 
Η Λήκυθος με την καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου