«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας για την διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού

Την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με ένα και μόνο θέμα: την διαχείριση των απορριμμάτων της Ύδρας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Αναπ. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Τσιρώνη - κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου Ύδρας κ. Γ.  Κουκουδακη - .και της Βουλευτού Α' Πειραιά και Νήσων κ. Ε. Σταματάκη.
Ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης  άνοιξε την συζήτηση αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης των  απορριμμάτων της Ύδρας και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν επάνω στο θέμα οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, όπως και δημοτικοί σύμβουλοι.

Κατόπιν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στο  Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που συμπυκνώνει τη ριζικά διαφορετική πολιτική αντίληψη της νέας διακυβέρνησης προς ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, ενίσχυση της ανακύκλωσης με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την διακριτή διαλογή και επεξεργασία του οργανικού κλάσματος, και τη μικρή κλίμακα των μονάδων επεξεργασίας.
Καταλήγοντας είπε είναι εφικτή μια προσωρινή λύση διαχείρισης των απορριμμάτων, σαν ανάσα όπως είπε χαρακτηριστικά και κατόπιν η οριστική λύση μέσα από ένα δημόσιο διεθνή διαγωνισμό.   
Η Βουλευτής Α' Πειραιά και Νήσων κ. Ε. Σταματάκη αναφέρθηκε στην ανακύκλωση των απορριμμάτων και την «Διαλογή στην Πηγή» και τόνισε ότι όλοι είναι έτοιμοι πλέον να δεχθούν την ανακύκλωση που θα οδηγήσει στην λύση του προβλήματος. Επίσης είπε ότι η ανακύκλωση θα προσδώσει μια διαφορετική ποιότητα στο νησί στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του, καταλήγοντας τόνισε ότι είναι συμπαραστάτης και αρωγός στη λύση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ύδρα.
Επίσης κατά την διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου μίλησε και παρουσίασε μελέτη σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, εκπρόσωπος της  Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης – μονάδα της είναι μάλιστα σε λειτουργία στο νησί - που αποτελεί εγκεκριμένο φορέα για την οργάνωση και λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Ανταποδοτικής Εναλλακτικής Διαχείρισης και Ανακύκλωσης Συσκευασιών και Αποβλήτων στην Ελλάδα. Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση προτίθεται στην τοποθέτηση και λειτουργία Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, στον οικισμό της Ύδρας που θα αποτελούνται από εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για τη “Διαλογή στην Πηγή” των άδειων συσκευασιών αλλά και παλαιών μπαταριών.
Μετά την λήξη του Δημοτικού Συμβουλίου κοινό συμπέρασμα ήταν ότι όλοι επιθυμούν λύση στο θέμα των απορριμμάτων και διαχείρισης τους, επάνω στο νησί.
Αξιοσημείωτο είναι ότι πρώτη φορά έγινε επίσημη επίσκεψη του Αναπ. Υπουργού Περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Γ. Τσιρώνη στην Ύδρα κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου κ. Γ.  Κουκουδακη. Σκοπός της επίσκεψης στο νησί για το θέμα της  διαχείρισης των απορριμμάτων που για πάρα πολλές δεκαετίες ταλανίζει την Ύδρα.

Τις μεσημεριανές ώρες πραγματοποιήθηκε περιοδεία εντός του οικισμού με τον  Αναπ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Τσιρώνη, την Βουλευτή  Α' Πειραιά και Νήσων κ. Ε. Σταματάκη, τον Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκη, τον Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας κ. Α. Καλύβα,  τον Αντιδήμαρχο Ύδρας και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Ι. Μπελεγρή, και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην περιοδεία είδαν από κοντά και συνομίλησαν με καταστηματάρχες του νησιού για θέματα που αφορούσαν την ανακύκλωση.
Οι παρακάτω 3 φωτογραφίες είναι από:facebook.com/elen.stamataki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου