«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

Ο Χάινριχ και η αναζήτηση του γαλάζιου λουλουδιού στην Ύδρα

HYam  (Hydra for Artists of the Mediterranean)
Ο οργανισμός HYam  (Hydra for Artists of the Mediterranean), και η ιδρύτρια του Pauline Simons παρουσιάζουν στην Ύδρα το νέο έργο της Μαρίας Τσάγκαρη, βραβείο Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογείου 2014, μια ανάθεση έργου στο δημόσιο χώρο. 
Η εγκατάσταση στο νησί αποτελεί την κατάληξη μιας σειράς διακρίσεων που επιφυλάσσει το Βραβείο Νεανικής Καλλιτεχνικής Σκηνής της Μεσογείου του οργανισμού HYam (Hydra for Artists of the Mediterranean) στον εκάστοτε νικητή του. 
The New Green 
Η σύνθεση του έργου της Μαρίας Τσάγκαρη -εμπνευσμένη από το βιβλίο του «Χάινριχ φον Οφτερντίγκεν» του  Νοβάλις, όπως αναφέρει στο tovima.gr η καλλιτέχνης- θα παρουσιαστεί επί των βράχων του δρόμου προς το Μανδράκι, στις 2 Ιουλίου 2016 και ώρα 19:00 - 21:00 που θα γίνει η παρουσίαση της εγκατάστασης.
Ο Χάινριχ και η αναζήτηση του γαλάζιου λουλουδιού στην Ύδρα
Ο συγγραφέας Νοβάλις (1772-1801) στο βιβλίο του «Χάινριχ φον Οφτερντίγκεν», που γράφτηκε το 1802 και ήταν ένα  ημιτελές μυθιστόρημα, έβλεπε ως μια «αποθέωση της ποίησης»,  την αναζήτηση του γαλάζιου λουλουδιού, αυτού του κατεξοχήν ρομαντικού συμβόλου. Ο ήρωας του φέρει το όνομα του μεγάλου ποιητή και ραψωδού Χάινριχ φον Οφτερντίνγκεν, μιας μορφής θρυλικής και συγχρόνως ιστορικής από τον γερμανικό μεσαίωνα αναφερόμενος στο απόλυτο σύμβολο το  μπλε λουλούδι που συμβόλιζε τις αξίες της ιδανικής ζωής, του έρωτα και της ποίησης. Έτσι αυτό το μυθιστόρημα μετατράπηκε σε σύμβολο του ονείρου, του ρομαντισμού, της ελπίδας και της πίστης στην αλλαγή…
Η Μαρία Τσάγκαρη 
Σπούδασε Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, στο ΤΕΙ Αθηνών. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και στην Facultad de Βellas Αrtes στη Μαδρίτη. Το 2012 αποφοίτησε από το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών στην Α.Σ.Κ.Τ. και από τότε συνεργάζεται με το Θ’ εργαστήριο της σχολής της Αθήνας. Το 2014 στο Παρίσι κέρδισε το 1o βραβείο νέου καλλιτέχνη της Εικαστικής σκηνής της Μεσογείου από το ίδρυμα HYam. Δουλεύει με εφήμερα υλικά, στάχτη, λουλούδια, αρώματα, δημιουργώντας προσωρινές εγκαταστάσεις στο χώρο και στο χρόνο και τα τελευταία 2 χρόνια ασχολείται με την έννοια του κήπου και προσηλώνεται στο μύθο του γαλάζιου λουλουδιού που στοίχειωνε ήδη τους ήρωες του ρομαντισμού.


Η εγκατάσταση με τίτλο Part Two/The expectation, θα εγκαινιαστεί στις 2 Ιουλίου 2016 στους βράχους της Ύδρας, στον παραθαλάσσιο δρόμο που οδηγεί στο Μανδράκι και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου