«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016

Η παρουσίαση του προγράμματος του R.I.C.E. στην Ύδρα

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 στις 20:00 στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας σστα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων «Μιαούλεια 2016» η παρουσίαση του προγράμματος του R.I.C.E. στην Ύδρα που δραστηριοποιείτε εδώ και 4 χρόνια στο νησί. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην έρευνα και την μελέτη της τέχνης του χορού και πιο συγκεκριμένα στην κοινωνική χορογραφία όπου ο χορός λειτουργεί ως μέσον βελτίωσης της ανθρώπινης συνθήκης.
Στην παρουσίαση του προγράμματος του R.I.C.E.  (Ricean School of Dance), από την Βιτόρια Κωτσάλου  παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας κ. Α. Καλύβας, η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ύδρας κ. Μ. Ρούσση και αρκετοί ενδιαφερόμενοι. 
Στην παρουσίαση τονίστηκε ότι το R.I.C.E. είναι ανοιχτό σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τα σώματα εν κινήσει. Χορευτές, επαγγελματίες και μη, ανήσυχα άτομα όλων των ηλικιών αφοσιωμένα στο χορό και ευρύτερα με στόχο την ανάπτυξη σε προσωπικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο.
Η κεντρική αρχή του είναι να λειτουργήσει μέσα από την αυτοτροφοδοτούμενη διεισδυτική έρευνα, σε ένα περιβάλλον αισθητικής αφθονίας. Για μια περίοδο δέκα ημερών κάθε χρόνο στο νησί της Ύδρας το σχολείο παράσχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για μεμονωμένες και συλλογικές πρακτικές, τυπικές και μη τυπικές ανταλλαγές, την ευκαιρία για ανάπτυξη καλλιτεχνικής τεχνικής σε κοινωνικό πλαίσιο. Μέσα από συζητήσεις, συνομιλίες, μοιράσματα, αυτό- οργανωμένες παραστάσεις, προβολές και έρευνα, οι συμμετέχοντες διανύουν την διαδρομή της μάθησης και της εξέλιξης συλλογικά. 

Οι συμμετέχοντες παίρνουν την ευθύνη να συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο στον προσδιορισμό και στις ενέργειες της σχολής, να ενδιαφέρονται για θεμελιώδη προβλήματα, να επιτρέπουν λάθη να συμβούν, να δοκιμάζουν έργα χωρίς προσδιορισμένο συμπέρασμα, να προσφέρουν άφοβα τη νοημοσύνη τους. Το RSOD  (Ricean School of Dance), φιλοξενείται από μια μικρή οργανωτική ομάδα, οι οποίοι είναι και αυτοί μαθητές του σχολείου.
Το R.I.C.E. αποσκοπεί στο να αποτελέσει "μοτίβο συνομιλίας και δράσεων" μέσα στο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον της Ύδρας, έναν μηχανισμό για την καλλιέργεια της ηθικής, μια «χορογραφία των ανθρώπων». Το νησί προσφέρει μια πληθώρα από αισθητικές δυνατότητες για να θρέψει τις καλλιτεχνικές ανάγκες των συμμετεχόντων, οι οποίοι καλούνται να προσαρμόσουν την αισθητική της πρακτικής τους στο υπάρχον περιβάλλον.
Σκοπός και δραστηριότητα του R.I.C.E. στην Ύδρα
Το R.I.C.E. πρόκειται για μία πολιτιστική μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία στο νησί της Ύδρας, που  στοχεύει στην πλαισίωση της έρευνας γύρω από την τέχνη του χορού και της χορογραφίας, φέρνοντας κοντά σημαντικούς χορευτές, χορογράφους, φιλόσοφους κ.α. δημιουργώντας ένα κέντρο υψηλού προφίλ στην Ύδρα για την τέχνη του χορού.  Εστιάζει ειδικά  στη δημιουργία ενός ανοικτού διαλόγου μεταξύ των διαφόρων κλάδων της τέχνης του χορού, χορογραφίας , τις ζωντανές τέχνες και της φιλοσοφίας και μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση των νέων,  βιώσιμων κοινωνικών και πολιτικών προοπτικών. Κατά τη διαδικασία ελπίζουμε να αυξήσει τόσο το προφίλ της Ύδρας , την πολιτιστική συμμετοχή των πολιτών της, και να πλαισιώσει ένα δίκτυο καλλιτεχνών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το R.I.C.E. αποσκοπεί στο να καλλιεργήσει μία σύγχρονη πλατφόρμα  γύρω από την τέχνη του χορού διατηρώντας σε μία συνεχόμενη συνδιαλλαγή την έρευνα, την εξέλιξη και την performance, διευρύνοντας την έννοια του χορού πέρα από το παραστατικό επίπεδο.
Το 2012 η Βιτόρια Κωτσάλου με την υποστήριξη ανθρώπων που στηρίζουν την ζωή και την τέχνη στο νησί της Ύδρας, της Κινηματογραφικής Λέσχης ‘Ύδρας, καθώς και του Δήμου Ύδρας, διοργάνωσε το Μικρό Φεστιβάλ Χορού Ύδρας. Το καλοκαίρι του 2013 και το 2014 μεταφέροντας το ενδιαφέρον από ένα απλό φεστιβάλ σε μία συνεύρεση καλλιτεχνών, ανταλλαγής, και πιο ουσιαστικής επαφής με το νησί και τους ντόπιους,  σε συνεργασία με τον Αυστριακό χορογράφο Μ. Κλίεν δημιούργησαν το πρόγραμμα R.I.C.E. Τα δύο αυτά καλοκαίρια  το R.I.C.E.  φιλοξένησε διεθνής καλλιτέχνες, παρουσιάσεις, δρώμενα σε εξωτερικούς χώρους, διαλόγους με προσωπικότητες του νησιού, έρευνα με αφορμή την κοινωνική χορογραφία και με βάση αυτά εξελίχτηκαν κείμενα, βίντεο, και παραστάσεις οι οποίες έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή επίπεδο.
RICEAN SCHOOL OF DANCE (RSOD) από τις 19 έως 28 Αυγούστου 2016 στην Ύδρα.
Η σχολή Ricean School of Dance επιστρέφει στο νησί της Ύδρας. Η σχολή είναι ανοιχτή σε άτομα, όλων των ηλικιών, τα οποία ενδιαφέρονται για τον χορό, τις παραστατικές τέχνες και τις σωματικές πρακτικές σε προσωπικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου