«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Κυριακή, 10 Ιουλίου 2016

Ο επίτιμος Πρόεδρος της Λέσχης Αποφοίτων Ύδρας καπ. Β. Τσιγκάρης στην εκπομπή «Έλληνες Αειναύτες «Ναυτική Σχολή Ύδρας Ι»

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια ο Επίτιμος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου  της Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας,  καπετάν Βαγγέλης Τσιγκάρης είχε δώσει κατά το χρονικό διάστημα της Προεδρίας του συνέντευξη στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ κ. Σέργιο Τράμπα «Έλληνες Αειναύτες «Ναυτική Σχολή Ύδρας Ι»Η προβολή του Α’ μέρους πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016 και ώρα 11.30 πμ. και θα ακολουθήσει το Β΄ μέρος την Κυριακή  17 Ιουλίου 2016 την ίδια ώρα.
Ο καπετάν Βαγγέλης Τσιγκάρης αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία και το έργο της Ναυτικής Σχολή της Ύδρας, στην οποία φοιτούν και εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί πλοίαρχοι του Εμπορικού Ναυτικού, από την πρώτη της λειτουργία το 1749 μέχρι σήμερα όπως επίσης η ιστορία, η πορεία και η εξέλιξη της ελληνικής ναυτιλίας σ' όλες της τις μορφές.
Η εκπομπή «Έλληνες Αειναύτες «Ναυτική Σχολή Ύδρας» είναι σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραμπίνη και είναι παραγωγή: 2016 (Ελλάδα)
Και οι δύο προβολές είναι μια εξαιρετική και ιδιαίτερα σημαντική ευκαιρία προβολής της Ύδρας, της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας  και της Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας.
Θερμά συγχαρητήρια στον Επίτιμο Πρόεδρό καπετάν Βαγγέλη Τσιγκάρη!
Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας, ένα σύντομο ιστορικό
Η Σχολή Εμποροπλοιάρχων αποτελεί σήμερα ένα ζωντανό Ναυτικό μνημείο και μια χειροπιαστή έκφραση της ναυτικής μας συνέχειας. Η έναρξη λειτουργίας της Σχολής τοποθετείται στο 1749.
Το 1749 ιδρύθηκε στην Ύδρα το σχολείο του Αγίου Βασιλείου στο περίβολο του ομώνυμου ναού, το οποίο από το 1800 περίπου λειτούργησε ως Ναυτική Σχολή της Ύδρας με πρωτοβουλία της Δημογεροντίας του νησιού.
Στα προεπαναστατικά χρόνια ξένοι δάσκαλοι, Ιταλοί και Πορτογάλοι δίδασκαν την ναυτική θεωρία, την ναυτική τέχνη και ξένες γλώσσες (Ιταλική, Γαλλική, Ισπανική).
Το 1927 λειτούργησε στην Ύδρα ιδιωτική Ναυτική Σχολή με την φροντίδα του Σωματείου 'Ενώσεως των Ναυτικών Ύδρας'.
Το 1930 με το νόμο 4511 ιδρύθηκε από το κράτος η Σχολή Εμπορικής Ναυτιλίας Ύδρας που από το 1979 με ΠΣ 9/8-1-79 ανήκει στη βαθμίδα της Ανώτερης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.  Από το 1930 η Σχολή στεγάζεται στο σημερινό κτίριο που άνηκε στους Υδραίους καραβοκύρηδες Αναστάσιο Τσαμαδό και Αθανάσιο Κουλούρακαι έχει παραχωρηθεί στο Δημόσιο αποκλειστικά για την λειτουργία της Σχολής. Το κτίριο αυτό κτίστηκε κατά την χρονική περίοδο 1780 - 1810.
Kατά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο έως και το 1948 η Ναυτική Σχολή Ύδρας λειτουργούσε στην Αθήνα και στον Πειραιά (Καστέλλα).
Το πρώτο εκπαιδευτικό σκάφος της Σχολής ήταν το τρεχαντήρι «Άγιος Γεώργιος» του καραβοκύρη Τσιγγάρη, το δεύτερο το «Ηλέκτρα» και το τρίτο το «Ευγένιος Ευγενίδης».
Από το 1989 εφαρμόζεται ο θεσμός της εναλλασόμενης εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με το σύστημα αυτό οι σπουδαστές μεταξύ του 1ου και 2ου, 4ου και 5ου εξαμήνων ταξιδεύουν με εμπορικά πλοία 5 - 6 και 6 - 7 μήνες αντίστοιχα, όπου εργαζόμενοι και αμειβόμενοι εφαρμόζουν στην πράξη όσα θεωρητικά έμαθαν στην Σχολή. Η διάρκεια της φοίτησης είναι 4 χρόνια και οι σπουδαστές τελειώνοντας λαμβάνουν το δίπλωμα της Γ' τάξης.
Από τη Σχολή Πλοιάρχων Ε.Ν. της Ύδρας έχουν αποφοιτήσει περίπου 2.800 πλοίαρχοι.
Με πρόσφατο νόμο καταργήθηκαν οι ανώτερες Δημόσιες σχολές Εμπορικού Ναυτικού και στην θέση τους ιδρύθηκαν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού που ανήκουν στην βαθμίδα της Ανώτερης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου