«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Κυριακή, 3 Ιουλίου 2016

Η παρουσίαση της εγκατάστασης Part Two/The expectation στην Ύδρα

Η εγκατάσταση με τίτλο Part Two/The expectation, έργο της Μαρίας Τσάγκαρη εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία και πλήθος προσκεκλημένων, το Σάββατο στις 2 Ιουλίου 2016 στους βράχους της Ύδρας, στον παραθαλάσσιο δρόμο που οδηγεί στο Μανδράκι. Η εγκατάσταση θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016.
Το νέο έργο της Μαρίας Τσάγκαρη, βραβείο Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογείου 2014, είναι μια ανάθεση έργου στο δημόσιο χώρο της Ύδρας.  Η εγκατάσταση στο νησί αποτελεί την κατάληξη μιας σειράς διακρίσεων που επιφυλάσσει το Βραβείο Νεανικής Καλλιτεχνικής Σκηνής της Μεσογείου του οργανισμού HYam (Hydra for Artists of the Mediterranean) στον εκάστοτε νικητή του. 
Στα εγκαίνια της έκθεσης που έγιναν το Σάββατο 2 Ιουλίου το βράδυ, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας κ. Α. Καλύβας, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Ι. Μπελεγρής, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας κ. Ε. Καραμήτσος, ο επί των Πολιτιστικών δημοτικός σύμβουλος κ. Π. Ράππας, η ιδρύτρια του  οργανισμού  HYam  (Hydra for Artists of the Mediterranean) κ. Pauline Simons, η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας κ. Ν. Αδαμοπούλου, η εκδότρια της εφημερίδας «Η Φωνή της Ύδρας» κ. Ε. Χριστοδούλου,  ο εικαστικός  κ. Α. Βερούκας, ο εικαστικός κ. Γ. Κώτης, η παγκοσμίου φήμης σχεδιάστρια κοσμημάτων κ. Έ. Βότση, ο αρχιτέκτονας κ. Ι. Νούσης και πλήθος κόσμου. 
Για το έργο που παρουσιάστηκε μίλησαν η κ. Pauline Simons, η καλλιτέχνης του έργου κ. Μαρία Τσάγκαρη και ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης (σχετικά μπορείτε να δείτε το βίντεο). Η εγκατάσταση στο νησί αποτελεί την κατάληξη μιας σειράς διακρίσεων που επιφυλάσσει το Βραβείο Νεανικής Καλλιτεχνικής Σκηνής της Μεσογείου του οργανισμού HYam (Hydra for Artists of the Mediterranean) στον εκάστοτε νικητή του. 
The New Green 
Η σύνθεση του έργου της Μαρίας Τσάγκαρη εμπνευσμένη από το βιβλίο του «Χάινριχ φον Οφτερντίγκεν» του  Νοβάλις, παρουσιάστηκε επί των βράχων του δρόμου προς το Μανδράκι στην ιστορία του ραψωδού  Ο Χάινριχ φον Οφτερντίνγκεν και έχει σχέση με την  αναζήτηση του γαλάζιου λουλουδιού. Ο συγγραφέας Νοβάλις (1772-1801) στο βιβλίο του «Χάινριχ φον Οφτερντίγκεν», που γράφτηκε το 1802 και ήταν ένα  ημιτελές μυθιστόρημα, έβλεπε ως μια «αποθέωση της ποίησης»,  την αναζήτηση του γαλάζιου λουλουδιού, αυτού του κατεξοχήν ρομαντικού συμβόλου. Ο ήρωας του φέρει το όνομα του μεγάλου ποιητή και ραψωδού Χάινριχ φον Οφτερντίνγκεν, μιας μορφής θρυλικής και συγχρόνως ιστορικής από τον γερμανικό μεσαίωνα αναφερόμενος στο απόλυτο σύμβολο το  μπλε λουλούδι που συμβόλιζε τις αξίες της ιδανικής ζωής, του έρωτα και της ποίησης. Έτσι αυτό το μυθιστόρημα μετατράπηκε σε σύμβολο του ονείρου, του ρομαντισμού, της ελπίδας και της πίστης στην αλλαγή…
Η Μαρία Τσάγκαρη σπούδασε Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, στο ΤΕΙ Αθηνών. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και στην Facultad de Βellas Αrtes στη Μαδρίτη. Το 2012 αποφοίτησε από το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών στην Α.Σ.Κ.Τ. και από τότε συνεργάζεται με το Θ’ εργαστήριο της σχολής της Αθήνας. Το 2014 στο Παρίσι κέρδισε το 1o βραβείο νέου καλλιτέχνη της Εικαστικής σκηνής της Μεσογείου από το ίδρυμα HYam. Δουλεύει με εφήμερα υλικά, στάχτη, λουλούδια, αρώματα, δημιουργώντας προσωρινές εγκαταστάσεις στο χώρο και στο χρόνο και τα τελευταία 2 χρόνια ασχολείται με την έννοια του κήπου και προσηλώνεται στο μύθο του γαλάζιου λουλουδιού που στοίχειωνε ήδη τους ήρωες του ρομαντισμού.
Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση: facebook.com/spispil

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου