«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017

27 Μαρτίου 1821 - Η εαρινή ανταρσία του καπετάν-Αντώνη Οικονόμου στην Ύδρα

27 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 - Η ΕΑΡΙΝΗ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΝΤΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ
Ο καπετάν-Αντώνης Οικονόμου, Υδραίος πλοίαρχος και Φιλικός, έμελε να ήταν  ο αρχηγός της επανάστασης ενάντια στους Οθωμανούς στην Ύδρα. Ο Οικονόμου είχε δικό του πλοίο, μια σκούνα, αλλά ναυάγησε κάπου κοντά στο Γιβραλτάρ και τότε αποφάσισε να πάει στην Πόλη, για να δανειστεί από ομογενείς και να χτίσει καινούργιο πλοίο.
Εκεί συναντήθηκε με τον φλογερό Παπαφλέσσα, ο οποίος τον μύησε στο μεγάλο μυστικό, με την πεποίθηση πως ο καπετάν Αντώνης Οικονόμου ήταν άξιος να ξεσηκώσει την Ύδρα, αφού ήταν γνωστό ότι η συντηρητική αριστοκρατία που κυβερνούσε το νησί, δεν θα το αποτολμούσε.
Όταν ξέσπασε η επανάσταση στον Μοριά, ο καπετάν Οικονόμου είχε πολλούς φίλους και συνεργάτες στην Ύδρα, μερικοί από τους οποίους ήταν Μοραΐτες, όπως ο Γ. Αγαλλόπουλος από τον Μυστρά, ο Π. Μαρκέζης από την Κυνουρία, ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος από τη Δημητσάνα και άλλοι. Και είχε στρατολογήσει 500 άνεργους ναύτες, για να πάει τάχα να πολεμήσει στον Μοριά.
Όμως, το βράδυ της 27ης Μαρτίου ξεσήκωσε το νησί και κατέλαβε τα πλοία των προκρίτων, τα οποία ήταν δεμένα και δεν ταξίδευαν λόγω της ανεργίας μετά τους Ναπολεόντιους πολέμους. Ο αιφνιδιασμός του Α. Οικονόμου εκείνο το βράδυ πέτυχε και σύσσωμος ο λαός τάχθηκε στο πλευρό του. Την άλλη μέρα οι επαναστάτες κατέλαβαν την καγκελαρία – το διοικητήριο – και εκδίωξαν τον κυβερνήτη Νικ. Κοκοβίλα, που ήταν διορισμένος από την Πύλη και εγκαθιδρύθηκε λαϊκή εξουσία από τον Οικονόμου.
«Ο δ πρόκριτοι τς νήσου Λάζαρος Κουντουριώτης, Δημήτρης Τσαμαδός, Βασίλης Μπουντούρης & Γκίκας Γκιώνης, οτινες συνλθανς δημογέροντες τς περιόδου κείνης μέρας γενομένης ες τ μοναστήριον, πως συσκεφθσι περτν πραγμάτων, κούσαντες ξωθεν πολλνχλοβοήν, κα μάθοντες κα τν κθρονισμν το διοικητορρίφθησαν ξω του μοναστηρίου δι τν θυρίδων ντρομοι κα διεσκορπίσθησαν’ στε πάσα ξουσία πολιτικ στρατιωτικ κα ναυτικ φέθη ες τν Οκονόμον…».
Ο διοικητής του νησιού –διορισμένος από την Οθωμανική Πύλη - Νικόλαος Κοκοβίλας καθαιρέθηκε  και εγκαθιδρύθηκε λαϊκή εξουσία υπό τον Α. Οικονόμου. Οι πρόκριτοι αναγκάστηκαν στη συνέχεια να δώσουν χρήματα για τον αγώνα και να αναγνωρίσουν ως κυβερνήτη του νησιού τον Α. Οικονόμου.
Στη συνέχεια άρχισαν οι ετοιμασίες για την έξοδο της Ύδρας στον Αγώνα. Αλλά η δοξολογία για την ευλογία των όπλων και των πληρωμάτων για την επίσημη συμμετοχή της Ύδρας στην επανάσταση έγινε στις 15 Απριλίου 1821 που δημοσιεύτηκε επαναστατική προκήρυξη με την οποία η Ύδρα αποτίνασε την εξουσία του Σουλτάνου και κήρυσσε την ένωσή της με την επαναστατημένη Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου