«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Πανήγυρης του Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην "Γκουρμάδα" της Ύδρας

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 και ώρα 17.30  τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας μετ' Αρτοκλασίας στην παλιά ενοριακή –και νυν παρεκκλήσιο της Υπαπαντής του Χριστού- Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (ιδιοκτησίας  οικογένειας Ευαγγέλου Μπενάκη), της περιοχής «Γκουρμάδα» της Ύδρας.
Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τελέστηκε από τον  Πρωτοπρ. π. Ακίνδυνο Δαρδανό Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο μετά του Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Θεόδωρου Θεοδοσίου Αρχιερατικού Επιτρόπου. Έψαλαν οι ιεροψάλτες του ενοριακού Ναού της Υπαπαντής Χριστού κ. Λ. Καρακατσάνης και κ. Στέφανος Φραντζής. Επίσης στον ίδιο Ναό τελέστηκε η Τέταρτη στάση των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο.
Στον Εσπερινό και την Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας παραβρέθηκαν δεκάδες πιστών που ακολούθησαν την Ιερή Εικόνα στα γραφικά δρομάκια της περιοχής της "Γκουρμάδας". Μετά το πέρας της τελετής εδόθη εόρτιο κέρασμα στους παριστάμενους. 

Ένα μικρό ιστορικό της Εκκλησίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
Η εκκλησία του Ευαγγελισμού βρίσκεται περιοχή «Γκουρμάδα» της ευρύτερης περιοχής της «Κιάφας» και είναι «βασιλική μετ΄ αμφίκλινης ξύλινης στέγης…» και το τέμπλο της είναι από ξύλο καρυδιάς με σκαλίσματα, όπως μας πληροφορεί το «Μέλλον της Ύδρας» του 1932.
Κτήτορας του Ευαγγελισμού φέρετε να είναι ο ιερέας Κωνσταντίνος, χωρίς να είναι γνωστό το επώνυμό του αφού υπέγραφε σαν Πρωτόπαπας Κωνσταντίνος. Ο χρόνος ανέγερσης ή ανακαίνισης της εκκλησίας είναι το 1751, όπως αναγράφεται στην εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή που βρίσκεται επάνω από την δυτική πόρτα της εκκλησίας.
++ εν έτει 1751 ++
«Δέησις του δούλου του Θεού Κωνσταντίνου ιερέως…»
Στα αρχεία της Ύδρας, αναφέρετε από το 1789 έως και το 1816, σαν ενορία του Πρωτόπαπα και κάποιο εφημέριοι του ναού που είναι γνωστοί είναι: ο Κωνσταντίνος Μπενάκης  που πιθανότατα πέθανε το 1874 και τον διαδέχθηκε ο γιός του Ευάγγελος Μπενάκης.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου έπαυσε να είναι ενορία  το 1911 όταν πέθανε ο ιερέας του Ναού Ευάγγελος Μπενάκης. Όπως αναφέρει το «Μέλλον της Ύδρας» στα τέλη της δεκαετίας του 1930, η εκκλησία ήταν ιδιοκτησίας των υιών του ιερέα Ευάγγελου Μπενάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου