«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Ύψιστη κίνηση πατριωτισμού & εμπιστοσύνης στο έργο και την προσφορά των ΓΑΚ/ Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας

ΥΨΙΣΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ, ΑΓΑΠΗΣ & ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ  ΤΩΝ ΓΑΚ/ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ- ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΥΔΡΑΣ
Εάν οι λέξεις «σεβασμός» και «ευγνωμοσύνη» μπορούσαν να περιλάβουν όλα όσα η ψυχή μας αυτή τη στιγμή αισθάνεται, τότε δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν καταλληλότερες για να εκφράσουν όλη την εκτίμηση και την αγάπη που τρέφουμε, εγώ προσωπικά και όλοι οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, για το ζεύγος Διονυσίου και Ίγκριντ Κουντουριώτη (κλάδος Λαζάρου Κουντουριώτη).
Δυο αληθινούς ευπατρίδες με όλη τη σημασία της λέξεως, οι οποίοι μας κάλεσαν για άλλη μία φορά στον τόπο διαμονής τους, στην όμορφη Ζάκυνθο όπου ζουν μόνιμα εδώ και 40 χρόνια, για να μας ανακοινώσουν, φανερά συγκινημένοι και οι δυο, την ΑΠΟΦΑΣΗ ΖΩΗΣ με την οποία αφήνουν στο Ιστορικό μας Αρχείο και Μουσείο, ΚΑΤΑ ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ , ολόκληρη τη μεγάλη κτηματική περιουσία τους και την οικία τους στη Ζάκυνθο με όλο το περιεχόμενο και τα πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια που βρίσκονται εντός αυτής!!...
Κι αυτό γιατί, όπως μας δήλωσαν , μας γνώρισαν από κοντά και εκτίμησαν το έργο και την προσφορά, του Ιστορικού Αρχείου και Μουσείου Ύδρας όχι μόνο στην Ύδρα αλλά στον Ελληνισμό ευρύτερα, όπως οι ίδιοι είπαν ..! 

Ποια άραγε μεγαλύτερη ΗΘΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ & δικαίωση για όλους εμάς, για την ίδια την Ύδρα γενικότερα και για όσα το ΙΑΜΥ προσφέρει χρόνια ολόκληρα τώρα στο νησί και στη χώρα μας;;
Το ζεύγος Κουντουριώτη επίσης, τόσο κατά την πρώτη μας επίσκεψη τον Δεκέμβριο στη Ζάκυνθο, όσο και κατά τη δεύτερη μετάβασή μας εκεί που πραγματοποιήθηκε πολύ πρόσφατα στις αρχές του Απριλίου, εμπλούτισε ακόμα περισσότερο τη μουσειακή συλλογή μας με νέο σύνολο ανεκτίμητων εθνικών θησαυρών οι οποίοι μεταφέρθηκαν άμεσα στο νησί μας.
Ελαιογραφίες σπουδαίων ζωγράφων του 18ου και 19ου αιώνα, σπάνια χαρακτικά της ίδιας περιόδου , εντυπωσιακά όπλα του Αγώνα, μοναδικά κεραμικά αγγεία του τέλους του 18ου αιώνα με οφιόσχημες λαβές στηριγμένα πάνω σε περίτεχνες τριγωνικές βάσεις –ακρόπρωρα που είναι διακοσμημένα με υπέροχες παραστάσεις από την ελληνική μυθολογία, σπάνια πορσελάνινα πιάτα του 18ου αι. με ζωγραφιστά φυτικά μοτίβα, περίτεχνες ολοσκάλιστες βιτρίνες μέσα στις οποίες εκτίθενται υπέροχες φαγιάνς MEISSEN , βενετσιάνικοι καθρέπτες , πολύτιμα ρολόγια, καθίσματα, ανάκλιντρα και πολλά ακόμη εντυπωσιακά οικογενειακά κειμήλια των Κουντουριωτών ανήκουν πλέον μόνιμα στις συλλογές του ΙΑΜΥ και εκτίθενται ήδη, συμπληρώνοντας την έκθεση της Δωρεάς Κουντουριώτη που λειτουργεί από τα μέσα Δεκεμβρίου στην κεντρική Αίθουσα του ΙΑΜΥ και προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος Απριλίου 2017 .
Θεωρώ ότι ένα μικρό, πολύ μικρό "αντίδωρο" εκτίμησης , αγάπης και ευγνωμοσύνης στους φιλογενείς αυτούς Συμπατριώτες μας, που τιμούν στο έπακρο το βαρύ ιστορικό όνομα που φέρουν, είναι να ονομάσουμε την Αίθουσα των Πολιτιστικών μας Εκδηλώσεων ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ & ΙΝΓΚΡΙΝΤ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ !... .
Και αυτό ασφαλώς θα κάνουμε άμεσα και με μεγάλη χαρά!!
Ντίνα Αδαμοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου