«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Δευτέρα, 3 Απριλίου 2017

Ο Επιτάφιος του Άγιου Ιωάννη στα Καμίνια – Ο θαλασσινός Επιτάφιος της Ύδρας

Ο Επιτάφιος του Ι. Ενοριακού Ναού Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου της όμορφης συνοικίας Καμίνια της Ύδρας, μπαίνει στη θάλασσα, στο μικρό γραφικό λιμανάκι των Καμινίων. Είναι ένα έθιμο που γίνεται κάθε χρόνο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής για να ευλογηθεί το θαλασσινό νερό και να γίνει δέηση υπέρ των ναυτικών που ταξιδεύουν, για ήσυχα – ήρεμα ταξίδια και ασφαλή γυρισμό, παρουσία εκατοντάδων πιστών που έχουν κατακλύσει την περιοχή.
Ένα από τα πιο όμορφα θρησκευτικά έθιμα της Ύδρας αλλά και όλης της Ελλάδας, είναι ο Επιτάφιος της ενοριακής εκκλησίας  του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην πανέμορφη συνοικία Καμίνια της Ύδρας.  Η θρησκευτική πομπή του Επιταφίου, μετά από την περιφορά της στα δρομάκια της όμορφης συνοικίας του Καμινιού, καταλήγει μέσα στη θάλασσα για να ευλογηθούν τα νερά και να γίνει δέηση υπέρ των ναυτικών του νησιού για καλόπλοα  ταξίδια και ασφαλή γυρισμό στο νησί.

O στολισμένος με λουλούδια της άνοιξης, Επιτάφιος με τους νέους του νησιού να τον υποβαστάζουν, οδηγείτε στη θάλασσα και με την επαφή Του στο θαλασσινό νερό να μεταφέρει την ευλογία Του στους ναυτικούς που ταξιδεύουν μακριά από το νησί και ο ιερέας στην ακροθαλασσιά, αναπέμπει ευχή «υπέρ των εν θαλάσση μακράν…», ευχή που μεταφέρει την ευλογία του Σταυρωθέντα Χριστού αλλά και της Εκκλησίας μας, για γαλήνια και ασφαλή ταξίδια των ναυτικών του νησιού αλλά και όλων των ναυτικών της Ελλάδας. 
Η θρησκευτική-μυσταγωγική ατμόσφαιρα του Καμινίωτικου Επιταφίου, δημιουργεί κατάνυξη στους παρευρισκόμενους πιστούς και μαρτυρά  την ισχυρότατη σύνδεση των κατοίκων του νησιού με τη θάλασσα.
Οι  απαρχές του εθίμου με τον Επιτάφιο να μεταφέρετε και να μπαίνει στη θάλασσα, φαίνεται από προφορικές μαρτυρίες, να είναι πάρα πολύ παλιές και για αυτή την παλαιότητα του εθίμου έχουμε μαρτυρίες που μεταφέρθηκαν από στόμα σε στόμα και από γενεά σε γενεά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου