«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

Ημερήσιος πολιτιστικός περίπατος της Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας ΎδραςΑριθ. πρωτ.: ΔΤ1330

3 Απριλίου 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Κυριακή, 2 Απριλίου 2017, πραγματοποιήθηκε ο ημερήσιος πολιτιστικός περίπατος της Λέσχης μας στις ιστορικές περιοχές της νότιας Βοιωτίας και συγκεκριμένα στις Πλαταιές, τα Λεύκτρα και τη Θήβα. Ξεκινήσαμε στις 8.30 το πρωί από την Πλατεία Τερψιθέας του Πειραιά με τη συμμετοχή πολλών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Λέσχης, μαζί με συζύγους και καλούς φίλους και γρήγορα γίναμε μια όμορφη και χαρούμενη μεγάλη παρέα.
Πρώτος σταθμός μας ήταν η περιοχή των Πλαταιών, στον παραμελημένο αρχαιολογικό χώρο της οποίας ζωντανέψαμε στη μνήμη μας τη μεγάλη ιστορική σημασία της φοβερής μάχης των ενωμένων ελληνικών πόλεων υπό την ηγεσία Σπαρτιατών και Αθηναίων εναντίον των Περσών το 479 π.Χ., κατά την οποία ο πολυάριθμος Περσικός στρατός του Μαρδόνιου κατανικήθηκε και διαλύθηκε με συνέπεια να μην τολμήσουν έκτοτε οι Πέρσες να επιχειρήσουν νέα εισβολή στον ελλαδικό χώρο.
Επόμενος προορισμός μας ήταν τα Λεύκτρα, στην πεδιάδα των οποίων πραγματοποιήθηκε το 371 π.Χ. σημαντική μεγάλη μάχη, κατά την οποία οι αήττητοι μέχρι τότε Σπαρτιάτες και οι σύμμαχοί τους νικήθηκαν από τους Θηβαίους υπό την ηγεσία του στρατηγού Επαμεινώνδα, ο οποίος εφάρμοσε νέα στρατηγική τακτική με τη γνωστή παράταξη της «λοξής φάλαγγας» και του Πελοπίδα επικεφαλής του «Ιερού Λόχου». Ως γνωστόν, το αποτέλεσμα της μάχης αυτής με την ήττα των Σπαρτιατών έδωσε τέλος στην «Πελοποννησιακή Συμμαχία» και χάρισε στους Θηβαίους την ηγεμονική τους θέση στον τότε ελλαδικό χώρο. 

Στο πεδίο της μάχης οι Θηβαίοι ίδρυσαν μνημείο-τρόπαιο σε ανάμνηση της νίκης τους, το οποίο αναστηλώθηκε το 1957 και αποτελείται από μαρμάρινο κυλινδρικό βάθρο με επίστεψη διαζώματος και μετωπών και σειρά στρογγυλών ασπίδων. Κατά την επίσκεψή μας στον χώρο του σημαντικού αυτού μνημείου, ενός από τα ελάχιστα αρχαία ηρώα που σώθηκαν μέχρι σήμερα, διαπιστώσαμε με μεγάλη μας λύπη την εγκατάλειψή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας στην τύχη του και στη φθορά του χρόνου, απροστάτευτου στη μέση του πουθενά χωρίς την ύπαρξη έστω ενός κιγκλιδώματος. Κρίμα!!!
Τρίτος προορισμός μας το νέο σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας, το οποίο, μετά τη ριζική ανακατασκευή και επέκταση του παλαιού κτηρίου και την ολοκληρωτική σχεδόν ανανέωση των εκθεμάτων του, που προέρχονται κυρίως από πρόσφατες ανασκαφές, προσφέρει στους επισκέπτες του, σε ένα εκθεσιακό χώρο με επιφάνεια 1.000 τ.μ. περίπου, τη δυνατότητα να γνωρίσουν μέσω μιας εξαιρετικά προσεγμένης συνοπτικής παρουσίασης σημαντικά στοιχεία της μακραίωνης βοιωτικής ιστορίας. Η επίσκεψή μας στο Μουσείο συμπληρώθηκε με περιήγηση στον αύλειο χώρο όπου εκτίθενται λίθινα μνημεία και ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στον μεσαιωνικό πύργο.
Ο πολιτιστικός μας περίπατος συνεχίστηκε με τη μετάβασή μας στο γειτονικό Αμπελοχώρι, όπου γευματίσαμε όλοι μαζί σε ταβέρνα του χωριού και συμπληρώθηκε με την επίσκεψή μας στην ορθόδοξη γυναικεία Μονή του Οσίου Μελετίου που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος και βρίσκεται στην περιοχή της Οινόης, στα όρια των νομών Βοιωτίας και Αττικής. Ακολούθησε η επιστροφή μας στον Πειραιά γύρω στις 7.00 το απόγευμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, κι ο αποχαιρετισμός μας με ευχές για Καλό Πάσχα και την υπόσχεση να συναντηθούμε σύντομα σε κάποια από τις προσεχείς εκδηλώσεις της Λέσχης.
Θανάσης Ζεύκης
Πρόεδρος Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου