«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Η πανήγυρης του Αγίου Τύχωνα - Το χρονικό του μεγάλου σεισμού της 16ης Ιουνίου 1769 στην Ύδρα

Από: Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Θεόδωρο Θεοδοσίου Αρχιερατικό Επίτροπο
Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο Ενοριακό Παρεκκλήσιο μας Αγίου Τύχωνος Ύδρας θα τελεσθεί απόψε στις 7 το απόγευμα. Αύριο ανήμερα της Εορτής στις 7 π.μ θα τελέσουμε τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Το χρονικό του μεγάλου σεισμού της 16ης Ιουνίου 1769 στην Ύδρα (από το ιστολόγιο "Ύδρας Πολιτεία")
Ένας δυνατός σε ένταση σεισμός συγκλονίζει την Ύδρα στις 16 Ιουνίου 1769, με συνέπεια να πάθει μεγάλες ζημιές το Μοναστήρι της «Κοίμησης της Θεοτόκου» αφού κατ' έπεσε μεγάλο μέρος του και να γκρεμισθούν και να πάθουν ζημιές πάρα πολλά σπίτια του νησιού.
Μια καλοκαιρινή μέρα του της 16ης Ιουνίου 1769,  τις μεσημεριανές ώρες, ένας πολύ δυνατός σε ένταση σεισμός συγκλονίζει την Ύδρα με συνέπεια να πάθει μεγάλες ζημιές το Μοναστήρι της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» που «Διερράγει υπό φρικτού σεισμού εν τω αψξθ΄ έτει ισ’» όπως γράφει κωδίκελος του Ιερού Καθεδρικού ναού της Ύδρας...

Η δυνατή σεισμική δόνηση είχε σαν συνέπεια να γκρεμισθούν πάρα πολλά σπίτια και άλλα να πάθουν μεγάλες και μικρές ζημιές. «Εκρήμνισε μεν τον ναόν, διέρρηξε δε εις πολλά σημεία την Μονήν, εκρήμνισεν όλα τα ανώγεια των οικιών της πόλεως και ηνάγκασε τους κατοίκους να αποσυρθούν και να παραμείνουν εις την ύπαιθρον επ΄ αρκετόν, επειδή αι δονήσεις του διήρκεσαν επί πολύ».
Συνέπεια της δόνησης -όπως μας μεταφέρει η προφορική παράδοση – ήταν ένα σεισμικό ρήγμα  άνοιξε από την περιοχή Καμίνια και κατέληξε στην περιοχή που λίγο αργότερα θεμελιώθηκε το «εκκλησάκι του σεισμού» όπως ονομάζεται στο νησί, η εκκλησία του  Άγιου Τύχωνα.
Για το ρήγμα που πιθανόν να προήλθε  από τον σεισμό δεν υπάρχει ιστορική τεκμηρίωση αλλά αν παρατηρήσουμε στο εσωτερικό της εκκλησίας του Αγίου Τύχωνα, το δάπεδό της πολύ κάτω από επίπεδό του δρόμου...
Οι Υδραίοι ευσεβείς χριστιανοί εκείνης της εποχής θεμελίωσαν το εκκλησάκι στο σημείο που όπως λέγεται σταμάτησε το ρήγμα στο έδαφος. Όπως πίστευαν με την Θεία Δύναμη Του λειτούργησε προστατευτικά απέναντι στην καταστροφική μανία του σεισμού. 
Κατά παράδοση μετά την Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Τύχωνα όπως και στον Ι. Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου εορτάζεταιη μνήμη του Αγίου Τύχωνα και διαβάζεται η ευχή για την προστασία από σεισμό: «Ὁ Θεός ὁ μέγας, καί φοβερός, καί θαυμαστός, ὁ μόνος ἀληθινός, ὁ ποιῶν πάντα καί μετασκευάζων, ὁ ἐπιβλέπων ἐπί τήν γῆν καί ποιῶν αὐτήν τρέμειν, ὁ ἁπτόμενος τῶν ὀρέων καί καπνίζονται, ὁ σείων τήν ὑπ’ οὐρανόν ἐκ θεμελίων, οἱ δέ στύλοι αὐτῆς οὐ σαλεύονται, ὁ τά θεμέλια της γής σαλεύων, ἤδρασται δέ τῷ σῶ νεύματι, ὄν πάντα φρίσσει καί τρέμει ἀπό προσώπου τῆς δυνάμεώς Σου…».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου